Тайните преговори в Копенхаген приключиха с фиаско: Бразилия, Индия и ЮАР са отказали да подкрепят „мирната формула“ на Зеленски

Бразилия, Индия и ЮАР не подкрепиха „мирната формула“, лансирана от украинския президент Володимир Зеленски. Това съобщи в понеделник за ТАСС източник от администрацията на президента на Бразилия.

Припомняме, че на 24 юни в Копенхаген се състоя среща, целяща мирно уреждане на конфликта в Украйна. На нея присъстваха висши представители на САЩ, ЕС, Украйна и три от петте държави – членки на БРИКС – Бразилия, Индия и ЮАР. На срещата, която се проведе в условията на пълна конфиденциалност, западните представители са се опитали да убедят съюзниците на Русия и Китай да подкрепят планът за мирно уреждане на конфликта в Украйна, предложен от нейния президент Владимир Зеленски.

По думите на бразилския информатор на ТАСС, специалният помощник на президента на Бразилия по международните въпроси Селсо Аморим, който е присъствал на събитието, напълно е отхвърлил западния мирен план. „Страните от глобалния юг, включително Бразилия, не подкрепиха украинската „мирна формула“,“ каза той. „Ние също така разкритикувахме Запада за това, че не е включил в обсъжданията руската и китайската страна и заявихме, че е задължително те да бъдат включени в по-нататъшните преговори“, добави източникът от обкръжението на Аморим.

Според Бразилия мирното предложение на Киев е „непродуктивно“, тъй като не отчита позицията на Москва. Аморим, който е бивш бразилски външен министър и министър на отбраната, е заявил още, че не може да се преговаря за мир без участието на Русия.

Наскоро бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва заяви, че Русия е гарант за дългосрочния мир в света. Той вече пое инициативата за разработване на нов международен формат, който да даде възможност за диалог между Москва и Киев. Лула да Силва заяви също така, че е готов, ако се наложи, да посредничи в преки преговори между президентите на Русия и Украйна.

Какво представлява „Мирната формула на Зеленски“:

Припомняме, че в речта си пред участниците в срещата на върха на Г-20 в средата на ноември, 2022 г. чрез видеовръзка Зеленски заяви, че Киев има свой „мирен план“, който се състои от 10 точки. Те включват гарантиране на ядрената, продоволствената и енергийната сигурност, размяна на военнопленниците по формулата „всички за всички“ и възстановяване на териториалната цялост на Украйна в границите й от 91 г.. Президентът отново подчерта, че Киев настоява за международни гаранции за сигурност, за което е изготвил съответния документ. Зеленски добави, че Украйна иска международен механизъм, който да я компенсира за загубите от военните действия за сметка на конфискуваните руски активи на стойност 300 млрд. долара.

Повтаряйки като латерна своята „мирна формула“, Киев отхвърли всички останали мирни предложения, идващи от трети страни. По-специално, коментирайки мирните инициативи на Ватикана и Бразилия, Зеленски заяви, че страната му не се нуждае от посредници за уреждането на този конфликт.

На свой ред говорителят на руското външно министерство Мария Захарова подчерта, че така нареченият мирен план на Зеленски е поредната методика на САЩ за разпалване на конфликт в Европа. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че изявленията на Зеленски относно мирното споразумение са направени, без да се вземат предвид съществуващите реалности.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

9 коментара

  1. Войната лека-полека започна да освестява, консолидира и изчиства Русия от изродите. Дано и в България стане същото!

    • КОГАТО ТЕ УПРАВЛЯВАТ НАЙ-ДОЛНАТА ПАРТИЙНО КОМУНИСТИЧЕСКА
      ИЗМЕТ ТОВА НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ.ТЯХНИЯТ ЛОЗУНГ Е;ТАЗИ ВЛАСТ
      БЕЗ КРУВ Я ВЗЕХМЕ ПРЕЗ 1944Г НО БЕЗ КРУВ НИКОГА НЯМА ДА Е ДАДЕМ.УПРАВЛЯВА НИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ФАШИЗУМ.

      • Я си пий хапчетата бе киртак !
        Или вдигай тройно дозата.

    • Ние ще сме последни Братко.Докато се развиват събитията в Украина,които според много умни глави имат само един исход,на врата ни набързо ще бъдат окачени многобройни милиардни договори по технологията на синегрията, с която ще ни умъртвят окончателно, за да ни прилапат територията.Не случайно от години наред десетки фирми изкупуват и уедряват прекрасната българска земя, тихо и вероломно, досущ като змийска прегръдка.

      • Територията вече не е българска, както и всичко останало, остава им само да извършат подмяна на етническия състав на туземците с укронацисти, талибани, негри …… всякакви изроди мразещи русия.

  2. „Два проблема пречат на България да стане цивилизована държава – липсата на върховенство на закона и сантиментите към източните ни съседи и това трябва да се реши“, каза премиерът Николай Денков.
    –––––––––––––
    1.Почваме да мразим Русия
    2.Започваме да изпадаме в екстаз, че ни натрисат антибългарски закони за затриването на България и узаконяването ни като колония.
    Само тогава ще се почувстваме бели хора…

  3. Този денков е неофашист. Иска забрана на партия, да мразим русия, а не може ли само него да мразим и да видим какво да правим по-нататък….

  4. Въпрос към радио Ереван:
    – Може ли една Зелка да проумее своето нищожество?
    – Не може дори ако щатски говедар нареди!

    А сега ще задам моя въпрос – В качеството си на каква страна на преговорите са присъствували щатските говедари?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *