Стефан Янев: Готвим се за 3 Сценария при ВОЙНА С РУСИЯ. Нови Войски на НАТО у нас ще ни Конфронтират още повече с Русия! (С ВИДЕО)

В момента Министерство на отбраната разработва 3 сценария как ще действаме, ако избухне война в Украйна с оглед на нарастващата конфронтация с Русия. Българската армия и въоръжените ни сили се подготвят за различни сценарии и смятам, че те ще реагират адекватно ако се стигне до война в близост до българските граници. Това разкри в интервю по Нова нюз министърът на отбраната Стефан Янев. „Българската армия е призвана за това, да поддържа готовност, така че да осигури териториалната цялост на страната ни, нейния суверенитет, както и да защитава националния ни интерес“, добави той. За целта до три седмици българското правителство ще приеме национална позиция, тъй като през февруари предстои среща на военните министри на страните от НАТО и аз като такъв трябва да представя какво ще е поведението на България при евентуален военен сблъсък НАТО – Русия в Украйна.

„Така че тези дни ще изготвим национална позиция по отношение на това каква готовност и военен потенциал можем да активизираме в случай, че украинската криза ескалира м пълномащабен военен конфликт“, коментира той. „Решението ще бъде взето от българското политическо ръководство“, категоричен беше военния министър.

„В паметта на всяко едно поколение е закодирана думата „война“ и нейното значение винаги означава нещо много лошо, от което хората страдат. На практика никой не иска война, но тези неща се случват. И нашата отговорност, като държава, е да вземем адекватни мерки, така че да бъдем подготвени за всички възможни сценарии. Тази може да е най-голямата война, която се е разразявала на територията на Европа след Втората световна война, но пък утрешният ден може да покаже друго“, коментира Стефан Янев.

По повод изявления от най-високо държавно ниво на руски държавници, включително и на руския зам. външен министър че България няма да бъде нападната, въпреки че е член на НАТО, „защото е върху костите на руски войници, загинали за свободата й“, Янев коментира, че освен пряко нападение, при една война между Русия и НАТО за нас може да има други отрицателни последици. Дори България да не бъде нападната, нас със сигурност ще ни връхлети голяма бежанска вълна, ще ни удари и икономическа рецесия – все неща, които трябва да се вземат предвид и да имаме адекватна готовност.

Янев беше категоричен, че стои на вече заявената си позиция, че не е нужно да приемаме допълнителни войски на НАТО на наша територия, защото това допълнително ще ни конфронтира с Русия. „Аз стоя зад думите си и мога да ги повторя“, каза Янев. „първия път, когато изказах това свое мнение, в онзи момент не се налагаше да приемаме още натовски войски. Аз обясних мнението си пред МС и съм го аргументирал. Дали и какво решение предстои да вземем, ще разберем през следващите няколко седмици“, допълни министърът на отбраната. Той отрече да има искри по темата между него и премиера Кирил Петков.

„Това, което е важно в случая за България – аз заявих преди две седмици ясно на българските граждани, че това какъв тип войски ще бъдат разположени на наша територия – дали наши или чужди – си е наше национално решение. Нашите войски са натовски. Стремежът ми сега е да променя начинът на мислене на населението. То в момента се дели на фили на нещо и фоби на друго. Когато говорим за национални интереси обаче, моето желание е българите да се чувстват единствено българофили“, коментира Стефан Янев.

В допълнение на думите на министъра на отбраната ще споменем и днешното решение на територията на София и областта да се забрани употребата на пиротехнически средства като фойерверки, бомбички и пр. – като единственото изключение за употребата им е на Нова година. Очаква се през следващите дни всички области в страната да ги последват. Официалната аргументация за това решение на Софийска община е да се пази здравето на хората с нервни разстройства, както и психиката на кучетата, котките и малките деца. Неофициално обаче ние се сещаме какви съображения диктуват това решение. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. ПРОКЛЕТ ДА Е ЗАЕДНО С ДЕЦАТА СИ ВСЕКИ КОЙТО ИЗЛЕЗЕ СРЕЩУ БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ И ПОЗВОЛИ ЧУЖДИ ВОЙСКИ ДА ТЪПЧАТ КОСТИТЕ НА БРАТСКИ РУСКИ ВОЙНИЦИ УМИРАЛИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ ЖИВИ ДА НЕ ОСТАНАТ ТЕЗИ КОИТО ЛЪЖАТ ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

  2. Най правилното решение да ОБЯВИТЕ БЪЛГАРИЯ ЗА СТОЛИЦА НА МИРА В БЪЛКАНИТЕ И ДА НЕ ДОПУСКАТЕ ТЕЖКО ВЪОРЪЖЕНИЕ.

  3. БЪЛГАРИН КОЙТО ИЗЛЕЗЕ И ВДИГНЕ РЪКА СРЕЩУ БРАТСКА РУСИЯ ЖИВ ДА НЕ ОСТАНЕ ТОВА Е НАЦИОНАЛНОТО РЕШЕНИЕ НА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД А НЕ РЕШЕНИЕТО НА 240 САМОИЗБРАЛИ СЕ ПРЕДАТЕЛИ ХАЙДУЦИ

  4. АКО САМОИЗБРАЛОТО СЕ ПРАВИТЕЛСТВО И ПРЕЗИДЕНТА НЕ ПОКАНЯТ НА 3 МАРТ ВЛАДИМИР ПУТИН ПАТРИАРХ КИРИЛ СЕРГЕЙ ШОЙГУ И СЕРГЕЙ ЛАВРОВ И ОБЯВЯТ БЪЛГАРИЯ ЗА ЗОНА НА МИРЪ НИЕ НАРОДА ЩЕ ГИ ИЗГОНИМ С КАМЪНИ НАРОДНАТА ВОЛЯ Е ОСТАВАМЕ ДО РУСКИТЕ НИ РОДНИ БРАТЯ НАВЕКИ

  5. Много руски войни са положили кости в България,много руска кръв е напоявала българската земя.Ние нямаме право да сме против Русия.Никоя държава в НАТО не ни е дала това,което ни е дала Русия.Никога против руския народ и руската държава.Долу войната срещу Русия.Русия не е против Украйна,тя е против влизането на НАТО в Украйна.Никой не иска вълк в кошарата си

  6. Не искаме НАТО в България,никога против Русия и братския руски народ.

  7. Не мога да си представя какъв човек, командващ, командир, българин ще поведе войска срещу Русия при това в несправедлива война срещу Русия. Това според мен ще разцепи състава на Българската Армия и няма да може да се опазим дори от емигрантите, ще се случи и преврат, не дай боже гражданска война. Управниците трябва много да внимават ако искат да живеят след това в България (просто съвет).По заетите позиции, между другото, си личи кой политик мисли да живее в България, и кой ще се изнесе с 200. Проклети да са тия дето ще участват под каквато и да е форма срещу България и Русия. Макар и ние, и руснаците да не си го признаваме, но ние сме си най-близките народи. Ако на ястребите им се воюва нека директно се изправят срещу мечката от към Аляска, нали са много смели и сърдити, а използват нас за маша. Ние в тоя огън не трябва да бъркаме, да се оправят сами на тяхна територия.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *