Статия на Владимир Путин: Политиката на САЩ става все по-яростна и агресивна. Отношенията между Русия и Китай са крайъгълен камък на глобалната стабилност

Статията на Владимир Путин е публикувана в китайското издание „Женмин Жибао”:

Щастлив съм от тази възможност да се обърна към приятелския китайски народ чрез една от най-големите и авторитетни медии в света в навечерието на държавното посещение на президента на Народна република Китай Си Дзинпин в Русия. Това знаково събитие потвърждава специалния характер на руско-китайското партньорство, което винаги е било изградено на взаимно доверие и уважение на суверенитета и интересите.

Ние имаме високи очаквания от предстоящите разговори. Нямаме съмнения, че те ще дадат нов мощен тласък на цялостното ни двустранно сътрудничество. Това също е голяма възможност за мен да се срещна с моя добър стар приятел, с когото се радваме на най-топла връзка.

Запознах се с другаря Си Дзинпин през март 2010 г., когато той посети Москва като председател на делегация на високо равнище. Нашата първа среща се проведе в много работна, и в същото време открита и приятелска атмосфера. Аз наистина харесвам този стил на общуване. Знам, че хората в Китай придават голяма важност на приятелството и на личните отношения. Не е съвпадение, че мъдрецът Конфуций е казал: „Не е ли радост да имаш приятели, пристигнали отдалеч!“ В Русия ние споделяме тази ценност и приемаме истинските приятели като братя. Нашите два народа имат много общо в това отношение.

Три години по-късно, по същото време през март, ние се срещнахме отново в руската столица. Това беше първата държавна визита на Си Дзинпин в нашата страна, след неговото избиране за президент на Народна република Китай. Тази среща на върха зададе тона и динамиката на руско-китайските отношения за много години напред, стана ясно доказателство за специалния характер на отношенията между Русия и Китай и очерта траекторията на тяхното ускорено и устойчиво развитие.

Оттогава измина едно десетилетие, което е само кратък миг от историята на нашите страни, споделящи вековна традиция на добросъседство и сътрудничество. През това време светът видя множество промени, често не към по-добро. Основното нещо обаче остана непроменено: говоря за здравото приятелство между Русия и Китай, което непрестанно се заздравява за доброто и интересите на нашите страни и народи. Напредъкът, направен в двустранните връзки, е забележителен. Отношенията между Русия и Китай достигнаха най-високото ниво в историята си и набират още повече сила. Те надживяха качествено военно-политическите съюзи от времето на Студената война, без да има някой, който постоянно разпорежда и някой, който постоянно се подчинява, без ограничения или табута. Ние достигнахме безпрецедентно ниво на доверие в нашия политически диалог, стратегическото ни сътрудничество стана наистина всеобхватно по своя характер и е на прага на нова ера. Президентът Си Дзинпин и аз сме се срещали около 40 пъти и винаги сме намирали време и възможност да говорим в различни официални формати, както и на неофициални събития.

Нашите приоритети включват търговско и икономическо партньорство. През 2022 г. нашата двустранна търговия, която по онова време вече беше значителна, се удвои и достигна 185 милиарда долара. Това е нов рекорд. Нещо повече, ние имаме всички основания да вярваме, че целта от 200 милирда долара, която беше поставена от президента Си Дзинпин и мен, ще бъде надхвърлена в началото на тази година, вместо през 2024 година. Трябва да се отбележи, че делът на разплащанията в национални валути в нашата взаимна търговия расте, като допълнително заздравява суверенитета на нашите отношения.

Дългосрочни съвместни планове и програми бяха успешно приложени. Няма да бъде преувеличено, ако кажем, че руско-китайският газопровод Силата на Сибир стана „сделката на века“ по своя мащаб. Доставките на руски нефт и въглища се увеличиха значително. Наши специалисти участват в изграждането на нови ядрени централи в Китай, а китайски компании са активно ангажирани в проекти за втечнен природен газ; нашето индустриално и селскостопанско сътрудничество се усили. Заедно изследваме космическото пространство и развиваме нови технологии.

Русия и Китай са сили с древни и уникални традиции и огромно културно наследство. Сега, когато всички свързани с пандемията рестрикции за взаимните контакти са вдигнати, е важно да увеличим хуманитарния и туристическия обмен колкото е възможно по-скоро, като по този начин засилим социалната основа на руско-китайското партньорство. Междудържавните тематични години ще играят специална роля в този контекст. Например, двугодието 2022/2023 е посветено на сътрудничеството в полето на физическата култура и спорта, които са много популярни сред нашите жители.

За разлика от някои страни, които претендират за хегемония и всяват неразбирателство в глобалната хармония, Русия и Китай буквално и преносно изграждат мостове. Миналата година нашите братски райони бяха свързани от два нови моста, преминаващи над река Амур, която стана „река на приятелството“ от незапомнени времена. Всред „вълните и ветровете“, които обхващат планетата ние си сътрудничим тясно в международните отношения и ефективно координираме външно-политическите си позиции, противодействаме на общите заплахи и отговаряме на текущите предизвикателства, стоейки рамо до рамо като „скала сред буен поток“. Ние активно насърчаваме демократични многостранни структури като ШОС и БРИКС, които стават все по-авторитетни и влиятелни и привличат нови партньори и приятели. Работата, насочена за координиране на развитието на Евразийския икономически съюз с инициативата Един пояс, Един път, също върви в този дух.

Нашите страни, заедно със съмишленици, последователно се застъпват за формирането на многополюсен световен ред, основан на международното право, а не на определени „правила“, обслужващи нуждите на „златния милиард“. Русия и Китай последователно работиха за създаването на справедлива, отворена и приобщаваща регионална и глобална система за сигурност, която не е насочена срещу тези страни. В това отношение отбелязваме конструктивната роля на Глобалната инициатива за сигурност на Китай, която е в крак с подхода на Русия в тази сфера.

Ние чувстваме драматичната промяна в геополитическия пейзаж на външния свят. Придържайки се по-упорито от всякога към своите остарели догми и изчезващо господство, „колективният Запад“ разиграва на карта съдбите на цели държави и народи. Политиката на САЩ за едновременно удържане на Русия и Китай, както и на всички, които не се подчиняват на американския диктат, става все по-яростна и агресивна. Международната архитектура на сигурността и сътрудничеството е демонтирана. Русия беше обявена за „непосредствена заплаха“, а Китай за „стратегически съперник“.

Ние оценяваме добре балансираната позиция относно събитията в Украйна, възприета от КНР, както и нейното разбиране на техните исторически контекст и пораждащи причини. Приветстваме готовността на Китай да даде значителен принос за уреждането на кризата. Както и нашите приятели в Китай, ние се застъпваме за стриктно спазване на Хартата на ООН и зачитане нормите на международното право, включително хуманитарното право. Ние се придържаме към принципа на неделимост на сигурността, който беше грубо нарушен от блока на НАТО. Дълбоко сме загрижени от безотговорните и крайно опасни действия, които застрашават ядрената сигурност. Отхвърляме нелегитимните едностранни санкции, които трябва да бъдат вдигнати.

Русия е отворена за политическо и дипломатическо разрешаване на кризата в Украйна. Не Русия прекрати мирните разговори през април 2022 година. Бъдещето на мирния процес зависи единствено от волята за ангажиране в конструктивно обсъждане, отчитащо сегашните геополитически реалности. За жалост, ултимативният характер на изискванията спрямо Русия показва, че техните автори са без връзка с тези реалности и нямат интерес за намиране на решение на ситуацията.

Тази криза в Украйна, която беше провокирана и прилежно подхранвана от Запада, е най-ярката, но не и единствената проява на неговото желание да запази международното си господство и да съхрани еднополярния световен ред. Съвършено ясно е, че НАТО се стреми към глобален обхват на дейностите и иска да проникне в Тихоокеанска Азия. Очевидно е, че има сили, които упорито работят за разделяне на общото Евразийско пространство в мрежа от „ексклузивни клубове“ и военни блокове, които ще послужат за удържане на развитието на нашите страни и ще вредят на техните интереси. Това няма да стане.

Всъщност, днес отношенията между Русия и Китай служат като крайъгълен камък на регионалната и глобалната стабилност, стимулирайки икономическия растеж и осигурявайки положителния дневен ред на международните отношения. Те дават пример за хармонично и конструктивно сътрудничество между големи сили.

Аз съм убеден, че нашето приятелство и партньорство, основани на стратегическия избор на двете държави, ще продължават да растат и ще укрепват за благополучието и просперитета на Русия и Китай. Тази визита на президента на КНР в Русия несъмнено ще допринесе за това.

Източник: kremlin.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Да не забравяме, че населението на Китай е ДЕСЕТ пъти по-голямо от това на Русия.Американците и техните васали в Европа не могат да се примирят с обективните промени в света, от крещящата нужда за освобождаване на планетата от нейния последен колонизатор. Напрежението е огромно, сигурно някой ще изгори в сблъсъка, но връщане назад просто няма.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *