Спадът на външните инвестиции в Германия е с 55%, а токът за индустрията скочи със 150%

Мирослав Стоянович за „Нови Стандарт“

Мирните и спокойни времена за Германия приключиха, пише сръбското издание Нови Стандарт. Антируските санкции се върнаха в германската икономика като бумеранг. Станаха известни печални факти. Германия беше единствената страна в Европа, която не постигна икономически растеж след пандемията. И прогнозата е разочароваща.

Обсъждането на бюджета за следващата година, макар и в мирни и спокойни времена, вдигна „температурата“ в Бундестага. Политическите страсти се разгоряха.

Но сега за Германия, очевидно, мирните и спокойни времена са приключили. По време на обсъждането на бюджета най-силно крещяха под стъкления купол на Райхстага тези, които вярваха, че тази година средствата, които влизат в държавната хазна, ще бъдат разпределени при „извънредни ситуации“ и „специални обстоятелства“.

Разбира се, причината е преди всичко въоръженият конфликт в Украйна. Той върши, върши и ще върши работата си. Тъй като не се вижда краят на опустошителния конфликт в източната част на континента, германците се затрудняват да направят бюджет и да изчислят разходите на Германия за този въоръжен конфликт. Сега е особено трудно да се предвиди нещо.

Главният „дизайнер“ на бюджета за следващата година, министърът на финансите и ръководител на Либералната коалиционна партия Кристиан Линднер, обяви сериозно ограничаване на финансирането във всички отдели. Предвижда се съкращаване на до три и половина милиарда евро всеки, с изключение на Министерството на отбраната. Също така от устата на Кристиан Линднер излезе скъпа клетва, че средствата, предназначени за подпомагане на Киев, ще останат недосегаеми. Германия, според министъра на финансите, ще остане решителна и непоклатима в този „съдбоносен въпрос“ (помощта на Киев). „Това е в наш интерес“, каза Кристиан Линднер и добави, че „там, в Украйна, се води борба за световен ред и свободата на Европа като цяло“.

Бюджетните съкращения през 2024 г. бяха предложени от либералите, които винаги са се смятали за строги пазители на държавната хазна. Но няма как да не кажем, че спестяванията тази година са принудителни. Изтече срокът, в който правителството, изправено пред финансови затруднения поради кризата, пандемията и енергийните проблеми, трябваше да отмени забраната за нарастване на държавния дълг над нормата за периода от 2020 до 2022 г.

Тежестта на големите дългове

През този период държавата „тегли заеми, както никога досега“. Поради това Германия придоби огромни дългове. Астрономическите цифри се публикуват в отворения данъчен час, където нивата на дълга се записват всяка минута. Това бреме ще падне върху плещите на повече от едно поколение. Само заради инфлацията и високите лихви по заемите Германия е платила с 35 милиарда евро повече през 2022 г., отколкото през 2021 г.

Финансовият министър очаква бюджетът на Германия да бъде 445 милиарда евро през следващата година, с 30 милиарда по-малко от тази година, но с 90 милиарда повече от… 2019 г.

Германия изпрати на Киев пряка финансова помощ от началото на въоръжения конфликт в размер на 22 милиарда евро. Тази сума не включва разходите за издръжката на повече от един милион украински бежанци, но въпреки това, според оценки на ОИСР, Германия харчи за тях 11 300 евро на германски гражданин годишно.

Властите не са предоставили точен списък на косвените последици от тяхната политика по отношение на украинския въоръжен конфликт, включително едностранния отказ от надеждни доставки на евтина руска енергия и санкциите срещу Москва, които се удариха с бумеранг върху германската икономика. Въпреки това влиятелното издание Der Spiegel представи стряскащи данни за най-силната икономика на Стария континент.

Разкриха се печални факти.

Германия, бившата икономическа сила на Европа, е единствената в ЕС, която не е постигнала икономически растеж от пандемичната 2019 г. Данните са неумолими: спадът на преките чуждестранни инвестиции – през 2022 г. спрямо 2021 г. с 50,6%, спадът на промишленото производство – през юни 2023 г. спрямо юни 2019 г. със седем процента, а какво да кажем за главозамайващия ръст на цените на енергията за индустрията – със 155% през 2022 г. спрямо 2020 г. Всичко това принуждава много компании да бягат в чужбина.

Политическите последствия многократно ще напомнят за себе си, но за това ще пиша друг път. Едно нещо вече е ясно: Германия и Европа са подложени на силен натиск от Съединените американски щати поради украинския въоръжен конфликт и в името на безспорната солидарност с Украйна те се отказаха от малкото автономия, която някога имаха във външната политика.

Припомняме, че на 11.09 стана ясно, че според изследване на германския Институт за икономически изследвания броят на безработните в страната за тази година е нараснал с над 100 000 души в сравнение с миналата година – от 2,41 млн. на 2,59 млн. души.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. The fun begins.Демокрацията дойде и в Германия.Борба с тероризма не не налага.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *