Следизборно! Годишната винетка става 145 лева

винеткиИзборите свършиха, ГЕРБ си купи кметове в цяла България и спря да се усмихва мило на народа.

Сега правителството обсъжда увеличение на цените на винетките за ползването  на всички междуградски пътища. Вариантите са три и в момента те се съгласуват с министрите.

Най-вероятно ще се приеме годишната винетка да поскъпне от 67 на 145 лв., което означава  увеличение с повече от два пъти. Също с толкова ще поскъпнат седмичните и месечните.

Според изчисленията  приходите в хазната от винетки само от леките автомобили ще се удвоят. Сега се печелят 200 млн. лв. на година, а се очаква да станат 400 милиона. Парите щели да отидат за ремонт и поддръжка на пътищата, там където няма отпуснати евросредства.

Има идеи и  годишната винетка до струва  97 лв. или  120 лв., пише в обсъжданото предложение. Могиви за увеличението са, че цената не е мърдала с години  и е в пъти по-ниска от същите такси в сравнение с други  държави в ЕС. В Словения например годишният стикер е а 110 евро, в Унгария 136 евро, а в Австрия 85.

Разбира се, не се отчита фактът, че там пътищата са в пъти по-добри и единствената им магистрала не прилича на лунен пейзаж като нашата.

Ще поскъпнат винетките и за тежкотоварните автомобили, но с по-малък процент, защото през 2013 година вече бяха увеличени веднъж.

В социалните мрежи се наддигна истинско въстание срещу непосилните цени. Хората масово настояват, че при заплата 320 лева не може стикерът да струва половината от нея. Освен това пътната мрежа в ЕС не може изобщо да се сравнява с тази в България.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *