Скот Ритър: Израел ще загуби войната с Хамас

На фона на последното изостряне на палестинско-израелския конфликт Цахал засили както тежките въздушни бомбардировки над Газа, така и сухопътните си нападения над анклава. Израелската армия безскрупулно нанася удари по гражданска инфраструктура в гъсто населени райони и убива хиляди цивилни палестинци с оправданието, че унищожава инфраструктура, която се използва от бойците на Хамас. За да победят наистина Хамас в Газа обаче израелските военни трябва да овладеят мащабната мрежа от подземни тунели, казва пред „Спутник“ бившият разузнавач от морската пехота на САЩ и оръжеен инспектор на ООН Скот Ритър.

Но Израел едва ли ще се навие на това. На Тел Авив му е нужна „евтина и възможно най-безкръвна за еврейските войници война“, подчертава геополитическият наблюдател. „Те се бият над земята. Извършват ограничени тунелни операции, влизайки на няколко десетки метра в тунелите, след което бързо излизат. Така няма да успеят да победят Хамас. За да победи Хамас, цялата израелска армия трябва да слезе под земята. Само така ще може да затвори цялата мрежа от тунели с хиляди тайни входове“, казва Скот Ритър.

Анализаторът отново заяви, че всичко, което Израел прави в момента, е да „разрушава жилищните квартали на повърхността, убивайки все по-голям брой цивилни“, и добавя: „Израел не може да се справи с Хамас нито военно, нито духовно, защото Хамас са всичките 2,4 млн. население на Газа: „Нито ще може да превземе тунелите, нито ще изкорени от главите на местните идеята за съпротива и независимост и нейното въплащение Хамас.“

Тунелите на „Хамас“ са на три нива, съобщиха за „Спутник“ разузнавачи, като уточниха, че първото ниво включва комуникационни проходи, които позволяват придвижване на подразделенията на цялата територия на Ивицата и далече извън нея. По тези тунели също така се пренасят оръжия и боеприпаси. На второто по-долно ниво се помещават работилници и фабрики за производство на ракети, а на третото ниво, на дълбочина около 70 и 80 метра под земята, се намират щабовете и цели подземни градове, в които живеят бойците. Тези места са защитени от подсилени с бетон покрития.

Припомняме, че тези дни Израел започна поредица от наземни нахлувания в Газа, където Хамас разчита на огромна мрежа от тунели, скрити под гъсто населените райони. „Провеждаме разширени сухопътни операции в Ивицата Газа. Сухопътни войски, танкове, пехота и бронирани сили маневрират към терористите“, заяви говорителят на Цахал контраадмирал Даниел Хагари на 30 октомври. На 5 ноември Цахал също така заяви, че израелската армия вече обработва някои от подземните тунели на Хамас в северната част на Ивицата Газа.

През последните седмици сцените от опустошената от бомбардировки Газа, където Израел е разпоредил пълна блокада, прекъсвайки доставките на вода, храна и гориво, накараха хиляди протестиращи да излязат по улиците на различни градове, включително в столицата на САЩ Вашингтон, за да протестират срещу кървавата баня срещу цивилни, организирана от израелските сили в анклава. Въпреки това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, на среща с лидери на няколко държави от Близкия изток в Йордания, отново отхвърли призивите за прекратяване на огъня. Вашингтон изразява подкрепата си само за „хуманитарни паузи“ под предтекст, че по-дълги прекъсвания на огъня биха позволили на силите на Хамас да се прегрупират и да засилят позициите си в отбрана.

Връщайки се назад към нахлуването на Хамас в централен Израел на 7 октомври и начина, по който бойната групировка е успяла изненадващо да пробие така наречената „желязна стена“ около Газа с нейните „интелигентни технологии“ за ранно предупреждение, Скот Ритър обясни, че с това са разбити няколко мита. Първият от тях е че с помощта на технологиите може да се печели война. Вторият разбит мит е този за „непогрешимостта на израелското разузнаване“.

През годините израелските отбранителни сили „бяха силно помпани“ с американски технологии, каза анализаторът. „Основната цел на това беше да гарантираме, че еврейската държава ще поддържа технологично превъзходство над всичките си потенциални врагове в Близкия Изток. Ето защо продължаваме да им даваме най-модерните американски оръжия и т.н. Но самите им въоръжени сили Цахал – с изключение на пилотите, някои висши офицери и старши сержанти – огромното мнозинство от армията им е наборна“, разяснява Ритър. И уточнява, че батальоните, действащи в момента в Газа, са съставени от „18, 19, 20-годишни деца без никакъв значим военен опит“.

„А освен това са деца от неолиберално поколение от западен тип, което не е възпитано да се жертва. Същото се отнася и за техните родители. Те не искат момчетата и момичетата им (в израелската армия служат и жените – бел. прев.) да се върнат у дома в чували за трупове“, каза Ритер. Според сътрудника на „Спутник“ Цахал в момента основно „позира“, нанася „удари от разстояние“ и се крие „зад технологиите си“.

„Ако обаче погледнете отблизо и анализирате Цахал, ви става ясно, че те не могат да спечелят. Не успяха да победят Хизбула през 2006 г. Нахлуха в Южен Ливан, след което под ударите на Хизбула бяха принудени да се оттеглят, давайки много жертви. Не успяха да победят и Хамас през 2014 г. Не побеждават Хамас и сега, защото не можеш да спечелиш голям конфликт с наборна армия, когато не си готов да пожертваш хората си… Защото, разберете, ако си тръгнал да убиваш 50-те хиляди бойци на Хамас, трябва да си готов да загубиш поне 30 000 израелци“, каза Ритер.

Според него на „вече никой сериозен военен анализатор не гледа на Цахал като на непобедима армия“, а като на „некомпетентна“ и дори „слаба“.

„А това е лошо за Израел, защото е малка страна. И един от най-добрите инструменти, с които разполагаше, за да удържа арабското море около нея, което я мрази и дебне да я унищожи, беше митологията за непобедимостта на Цахал и непогрешимостта на израелското разузнаване. И двата мита вече са разбити. Израел разбра, че слабостите му са разкрити и изпадна в див страх. Затова е тази животинска жестокост, с която в момента избива цивилното население на Газа. Опитва се да шокира враговете си точно защото се чувства слаб“, убеден е бившият оръжеен инспектор на ООН.

Като прави равносметка на действията на Израел непосредствено след първоначалната атака на Хамас, когато войнстващата групировка се е почувствала победител след пробива на уж невъзможната за преодоляване стена, Ритър смята, че Тел Авив е трябвало да „обърне сценария“, което е щяло да му донесе дивиденти вместо сегашната огромна имиджова щета. Но не го е направил. „След като върнаха обратно Хамас в Газа и обезопасиха границата, трябваше да се възползват от глобалното възмущение срещу убийствата на цивилни евреи, извършени от палестинската групировка“, добави той.

„Докато света все още беше в шок от удара на Хамас, Израел трябваше да направи пауза, а след това да отиде в ООН и да каже: „Бяхме нападнати… По силата на член 51 идваме при вас и ви молим да направите нещо по този въпрос?“. Как да се отървем от Хамас, тази организация, която ни нападна?“, каза експертът. Ръководството на Израел трябваше да започне „политическа битка, а не военна срещу цивилните палестинци в Газа“, каза Ритър.

„Те просто укрепиха Хамас в политическо отношение. Хамас никога в историята си не е била в по-слаба позиция, отколкото на 8 октомври – ден след като нанесе удара. Тогава Израел можеше незабавно да обърне този сценарий и вместо големите градове по света да се тресат от пропалестински протести, улиците им щяха да са пълни с произраелски поддръжници, с хора, които скандират „Хамас трябва да си отиде“. Ето какво трябваше да направи Израел. И щяха да спечелят тази война… Но не го направиха. Вместо това Израел направи това, за което е програмиран: извърши огромни военни престъпления срещу палестинския народ с нечувана жестокост. И сега светът мрази Израел. Явно палестинците от Хамас добре познават своя враг и са предвидили коя от двете тактики ще избере“, каза Ритър.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Стигам до извода, че на много малко хора им е ясно какво се случва в България. А то е ужасно и е въпрос на малко време.
    На тези малко хора- искам да кажа:
    Отдиференцирайте се от биомасата. Забравете идеята за “народ”. Направихме каквото можахме- нема да стане.
    Подгответе си убежища, запаси, връзки с общности.
    Потренирайте, в градовете има стр@лб&ща- идете, хванете туй- онуй, да свикнете с ж@л&зата.
    Гответе се.
    Кой се събудил- събудил.
    Другото отива в касапницата.
    Бог да ви пази!

    • Амин!
      Чакането на спасител, без желание сам да направиш нещо, е сигурният път към робството, но все пак веригата на роба, винаги е по-лека от бронята на воина.

  2. ЧЕРВЕНО НЕБЕ! ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ГОСПОДНО! ЩЕ СЕ ЛЕЕ МНОГО, МНОГО КРЪВ! ИЗРАЕЛТЯНИТЕ СТАНАХА САТАНИСТИ КАТО ЯНКИТЕ. МНОГО ДЕТСКА КРЪВ ПРОЛЯХА, КАТО ИРОД! ПОТЪПКАХА МНОГО ОТ БОЖИИТЕ ЗАПОВЕДИ.

  3. Не, че не е истина това, което си написал, но дай решения, дай някакви начини за решаване на проблемите в България и ограничаването до минимум на предателските решения вземани в парламента и на местно ниво, които вредят на България, за ограничаване на корупцията и престъпленията, за ограничаване на кражбите и пренасочване на средствата към развитие на районите и населението, на средния и малък бизнес!

    • Когато системата не работи това, което остава е извън-системните решения…
      Но за това трябват мъже с топки. Вижте Хамаз, например.
      Нашите продажници много бързо ще влязат в релси ако се намери някой да позабърше няколко от по-отявлените предатели.
      Но … сега сме с по-робска психика от по времето на турското робство. Няма ни Левски, ни Ботев, ни Караджата…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *