Канада върви към рецесия, показва статистическата служба на страната

Според статистическата служба на страната икономическите резултати на Канада са останали без промяна през август и вероятно са се свили слабо през третото тримесечие. Забавянето се дължи на по-високите лихвени проценти, инфлацията, горските пожари и сушата в страната.

Предварителните данни сочат, че реалният БВП е останал непроменен и през септември, за трети пореден месец. Според доклада отраслите, произвеждащи услуги, са се увеличили с 0,1% на месечна база, докато отраслите, произвеждащи стоки, са се свили с 0,2%. Според данните като цяло само осем от 20-те промишлени сектора са се разширили.

Производственият сектор се сви с 0,6% през август, като производството на недълготрайни и дълготрайни стоки допринесе за спада за трети пореден месец.

Секторът на минното дело, кариерите и добива на нефт и газ нарасна с 1,2% през август. „Това трето поредно месечно увеличение доведе до повишаване на активността над равнището от април, преди активността да спадне през май, отчасти поради въздействието на горските пожари“, пише в доклада на канадската статистическа служба.

Търговията на едро нарасна с 2,3% през август, докато търговията на дребно, която се свива за трети пореден месец, намаля с 0,7%. Услугите свързани с настаняване и хранене спадат с 1,8% през август, което показва свиване и в двата подсектора.

Селското, горското, рибното и ловното стопанство се свиха с 3,2% през август, което е най-значителният им спад от август 2021 г. насам. В доклада се посочва, че производството на растителни култури (с изключение на канабис) е намаляло с 6,7% през август 2023 г., главно поради сухите условия в Западна Канада, които понижават очакваните добиви.

„Дали икономиката вече е в рецесия, или не, е по-малко важно от факта, че забавеното въздействие на паричната политика вероятно ще потисне съществено икономическата активност в бъдеще. В резултат на това очакваме икономиката да навлезе по-ясно в рецесия през 2024 г.“, заяви пред Ройтерс Тиаго Фигейредо, икономист в Desjardins, консултантска компания работеща в сферата на личните финансови решения.

Миналата седмица Банката на Канада (Bank of Canada) реши да запази основния си лихвен процент на ниво от 5% за втори пореден път по време на последните срещи на ръководството си, след като от началото на 2022 г. го повиши десет пъти. Регулаторният орган обаче предупреди, че са възможни още увеличения, тъй като се опитва да овладее бързо растящата инфлация.

Източник: Statistics Canada

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *