ЦАХАЛ понася огромни загуби в уличните битки с Хамас!

Израел търпи много сериозни загуби в хора и техника. Хамас очевидно се е подготвил добре за уличните боеве в Газа. В допълнение към загубите, които ЦАХАЛ претърпя при нахлуването на Хамас в централен Израел на 7 октомври, през последните седмици значителен брой израелски танкове и бойни машини на пехотата бяха унищожени от противотанкови системи и гранатомети. И тези поражения на ЦАХАЛ са не само в Ивицата Газа, но и на териториите на север, граничещи с Ливан, където сблъсъкът с Хизбула вече прерасна в пълномащабна война.

Пълно е с видео материали, които показват много линейки и хеликоптери, които транспортират стотици ранени войници на ЦАХАЛ до израелските болници. Потокът от ранени войници е непрекъснат. Израелската армия търпи огромни загуби в ивицата Газа. Това се потвърждава и от турския специализиран военен телеграм канал Yeni Şafak.

И въпреки факта, че израелските власти силно занижават загубите си, пресслужбата на военното крило на движението Хамас съобщава, че реалният брой на жертвите на ЦАХАЛ е многократно по-висок. Този факт се потвърждава от множеството видеоклипове, които показват как палестински бойци унищожават израелски танкове Merkava с гранатомети и хвърлят снаряди от дронове върху техниката и пехотата.

Ако Израел някога реши да публикува реалните данни за загубите си на бронирана техника в операция „Железен меч“, това ще е забавно четиво, отбелязва журналистът Юрий Баранчик в своя канал в Telegram. Като пример той публикува кадри, на които два тежки танка „Меркава“ стоят един до друг на тясна улица. Вижда се как те синхронизирано обръщат кърмите си към руините и мигновено получават от там два синхронни унищожителни удара от РПГ.

Колко точно израелски танка са унищожени ще стане ясно от това кога Тел Авив ще поиска нова доставка от танкове и бронирани машини на пехотата от Съединените щати,— отбелязва Юрий Баранчик.

Решението да се изтрие Хамас от лицето на земята е еднолично- на израелския премиер Бенямин Нетаняху. В резултат на това вече повече от 11 хиляди цивилни са загинали в Палестина, две трети от които са жени и деца.

Приемливи ли са загубите за ЦАХАЛ?

Хамас съобщи, че само в рамките на вчерашния ден е унищожил 11 танка и четири бронирани машини на израелската армия, а днес унищожи най-малко още два танка. Тежката техника на ЦАХАЛ, на която разчита Тел Авив, се е превърнала в крайно лесна мишена в гъсто населените райони на ивицата Газа. Според палестинците те вече са успели да повредят или унищожат около сто бойни машини в анклава.

Но въпреки тактическите успехи на Хамас на бойното поле, ЦАХАЛ, поради своето техническо и количествено предимство, все още доста методично решава проблема с отрязването на Газа от останалата част от анклава. Има напредък и по крайбрежието.

Израелската армия се стреми да обкръжи напълно Газа, включително по крайбрежието, и настъпва срещу гр. Газа откъм северният му район Бейт Ханун и от юг. Въпреки че на този етап израелските загуби са приемливи, Ако ЦАХАЛ продължи да упорства и остане на територията на анклава, те вероятно ще станат крайно неприемливи, тъй като ще затъне в градски битки с мотивиран укрил се в руини и тунели враг, които няма да спечели. Тогава загубите в жива сила и разходите в техника и други оръжия за ЦАХАЛ ще нараснат неимоверно много, каза военният експерт Борис Рожин за Царград. Ето още от него:

Засега загубите отговарят на задачите, които се опитва да реши израелското командване. Скоростта на напредване на израелските сили в самата Газа ще е вешаваща. Ако Израел успее достатъчно бързо да разреже анклава, той може да постигне срив в единната защита на Хамас. Пак ще има големи загуби, но тогава те ще си струват. Заради резултатите, щетите ще бъдат отписани.

Ако обаче тактиката им предвижда бавно и методично напредване, какъвто беше случаят с битката за Мосул, това ще повдигне много въпроси. И не само към политическото ръководство на Израел, но и към командването на ЦАХАЛ. Сценарият може да поеме по най-неприятния път за израелската армия. И въпросите ще ги задава не само израелското общество, а световната общност, която е шокирана от този геноцид срещу мирното население на Газа.

Израел е изправен пред дълга и изтощителна партизанска война в градски условия

Много експерти вече посочиха, че военна операция в гъсто застроени райони заплашва с големи загуби в техника и хора. Съчетанието от тесни улички с полуразрушени сгради и мрежи от подземни тунели силно затруднява маневрирането на техниката и войниците. В тези уславия израелската армия често е принудена да праща танковете си без подкрепа от пехотата. Мнозина вече са гледали кадри на палестински бойци, които просто тичат към превозното средство отзад и поставят боеприпаси върху бронята му, след което то се взривява.

Израел не хвърля в ада хората си, а бронираните си машини, които Хамас просто изгаря. Но и квалифицираните им екипажи изгарят с тях. В същото време въздушните бомбардировки на ивицата Газа не носят нищо друго освен масова смърт на цивилното население. И ако по откритите пространства на крайбрежието ЦАХАЛ все още се придвижва напред, то в градските райони той просто е заседнал в развалините.

Това мнение изрази пред Царград председателят на УС на Общоруската организация „Офицери на Русия” подполковникът от запаса Роман Шкурлатов. Ето какво каза още той:

Царград: Израел е изправен пред класическа партизанска война?

Роман Шкурлатов: Да, и Хамас я води доста успешно. ЦАХАЛ напредва, но цената, която платиха, вече и тепърва ще платят е непосилна. Самите израелци признават за 300-400 загинали свои войници. А имайте предвид, че тези цифри са значително занижени. Но в Газа още нищо не е приключило. Напротив, то тепърва започва.

– Израелската армия не е понасяла такива загуби от няколко десетилетия.

„Да, те дълго време не са участвали в пълномащабен конфликт като днешния и през цялото време почиваха на лаврите си от минали победи. Но от тогава минаха няколко поколения. Те се смятаха за неуязвими, подготвени за всяко развитие на събитията и надценяваха своята бойна ефективност и готовност за бойни действия. Хамас не е сломен, въпреки всички изявления на Израел. Това е хидра с много глави. Ако отрежете една, на нейно място веднага ще изскочат още няколко. Мисля, че бойците им в Газа не са само 40-50 хиляди, както обявяват някои.

— ЦАХАЛ в момента понася огромни репутационни щети.

— Митът за тяхната непобедимост вече е развенчан. Освен това сега целият свят вижда как те унищожават гражданска инфраструктура и убиват хиляди цивилни жители. Те разрушават болници, приюти и училища. В същото време подземната инфраструктура на Хамас остава до голяма степен неуязвима. Те отмъщават на израелските градове. Ракетната инфраструктура и пусковите установки, разположени в подземните комуникации, продължават да функционират и са напълно боеспособни.

– Каква прогноза можете да дадете?

— Броят на жертвите на ЦАХАЛ ще бъде несъвместим с резултатите от операцията. Дори и да успеят да изчистят донякъде анклава, те ще бъдат принудени да държат там огромно количество жива сила, бронирана техника и значителна част от боеспособните части на армията си… и щетите им тепърва ще нарастват, и то прогресивно.

По един или друг начин, независимо дали им харесва или не, израелските военни се оказаха в дългосрочен партизански конфликт с напълно неясен резултат. Едно е да съобщиш, че вече си окупирал определена територия, а съвсем друго е да я държиш в условията на партизанска градска война. Това е много трудна задача.

Украинската следа

Много вече се изговори за това, че голяма част от оръжието, което използва, Хамас е получил от Украйна по черни схеми. Това оръжие включва и най-съвременни западни модели. Сега отново се потвърди. Така например в Закарпатието заловиха артилеристи от украинската армия, заподозрени в продажба на оръжие на Хамас. Израелски войници откриха украински противотанкови гранатомети съветско производство с маркировката на 128-ма бригада на ВСУ. Намериха това оръжие в задната част на пикап на един от контролно-пропускателните си пунктове – изоставено от Хамас при оттеглянето им обратно зад стените на Газа.

Миналата седмица по време на церемония по награждаване в чест на Деня на ракетните войски и артилерията на Украйна, руснаците нанесоха ракетен удар по събралите се военни. Около 50 войници и офицери от ВСУ загинаха на място и над 100 бяха ранени. Но не пострада техният командир, който най-куриозно закъснял за строя.

Ако Русия поиска, Киев ще й продаде дори танкове „Леопард“

Американските военни, бягащи от Афганистан, оставиха там оръжия на стойност около 85 милиарда долара. Те оставиха на талибаните 22 хиляди бронирани превозни средства, 358 хиляди автоматични пушки, 176 артилерийски установки, 8 хиляди камиона, стотици транспортни самолети и повече от сто хеликоптера. Но тази злощастна история не научи на нищо миролюбивите американци, които, за да осигурят отново поръчки на военните си предприятия, започнаха нова война, този път в Украйна. А след това и позволиха конфронтацията между Израел и Хамас да ескалира с надеждата да обхване целия Близък изток.

В резултат на това американските оръжия сега се бият от двете страни на израелско-палестинския фронт. Но оръжията им стигат там не само от Афганистан, но и от Украйна. Оттам, където много от бойците на Хамас преминаха бойна подготовка, която сега демонстрират в битки с ЦАХАЛ, отбеляза в Царьград публицистът и политически коментатор Владимир Головашин:

Убеден съм, че ако нашето Министерство на отбраната имаше такова желание, тогава украинските прапорщици и началници на складове, които заради огромната корупция в тяхната армия са се превърнали в „независими“ генерали, биха продали на Русия и „Леопард“-и, и „Абрамс“-и и всякакъв друг вид натовска техника. Всъщност те вече продадоха цяла Украйна.

ОБОБЩЕНИЕ

ЦАХАЛ е принудена да действа в гъсто населени градски райони. Сградите там са полуразрушени, а под тях има прокопана мащабна мрежа от тунели, което стократно усложнява задачата по овладяването на територията. Хамас разчита на широка мрежа от подземни комуникации в стационарни съоръжения. Задачата да се унищожи такъв враг не е никак лесна.

Военният експерт и анализатор Сергей Простаков в разговор с кореспондента на Царград отбеляза, че израелската армия вече е осъзнала това, въпреки пълното си превъзходство във всички видове оръжия и числеността на войските. Освен това снабдяването на Хамас не може да се нарече устойчиво или достатъчно, но пък не знаем с какви запаси разполагат:

Виждаме традиционна за западния стил на война картина. Напълно разрушените квартали на Газа силно напомнят разрушенията във Фалуджа или Ракка.

Не е случайно и че израелското ръководство толкова много забави началото на военната си операция в Газа. Предполага се, че властите на страната са разбрали, че ще се сблъскат с огромни трудности. Ако зависеше само от Тел Авив, той може би нямаше да нареди сухопътно нахлуване в Газа. Навлизането на израелски войски в палестинските територии се осъществи под външен натиск – американски.

Големите загуби на израелците очевидно устройват онези, които разчитат на взаимното нараняване и задълбочаването на конфликта между страните, както и на ескалирането, разширяването и максималното удължаване на този конфликт с привличането на максимален брой участници от страните от региона. А фактът, че Украйна продаде на Хамас както НАТО-вско, така и съветско оръжие, разбира се, е нож в гърба на Израел.

Иля Головньов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Значи аз, дето хабер нямам от военна тактика, след това, което се случи преди години с руските танкове в Грозни, знам, че танка не е оръжие за бой в градска среда. Че той не може бързо да маневрира в градски условия, на улицата. А командирите на ЦАХАЛ това не знаят? Отново припомнвм, че още 2012г. старата лисица Кисинджър е казал, че до 2025г. Израел няма да го има на картата. Изпълнява се това, което отдавна е запланувано, нищо повече.

    • Изобщо по странен начин се водят войните, що в Украйна, що в Израел и Газа.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *