Си Дзинпин към Бил Гейтс: Китай няма да следва американския път на „силна страна, която се опитва да стане хегемон“

Китайският президент Си Дзинпин нарече Бил Гейтс „стар приятел“ и изрази надежда, че двамата ще могат да си сътрудничат по начин, който би бил изгоден както за Китай, така и за САЩ, предаде Ройтерс.

Той прие Гейтс в държавната къща са гости в Пекин, в която традиционно биват настанявани високопоставени посетители от чужбина.

Си заяви, че е много щастлив да се види със съоснователя на „Майкрософт“, с който се е срещнал за последно преди три години, и допълни, че Гейтс е първият американски приятел, с когото се вижда тази година.

„Често казвам, че основата на отношенията между САЩ и Китай е в народите ни. Възлагам надежди на американския народ“, заяви китайският президент.

„В настоящата нестабилна глобална ситуация ние може да реализираме различни инициативи, които са в интерес не само на нашите два народа, а на човечеството като цяло“, допълни китайският лидер.

Гейтс, който пристигна в Пекин в сряда, заяви, че за него е „чест“ да се срещне отново със Си.

Според източници на Ройтерс Си и Гейтс са коментирали и глобалния възход на изкуствения интелект, като американският предприемач е посочил, че приветства американските фирми, включително и „Майкрософт“, които разработват и въвеждат своите технологии за изкуствен интелект изцяло в Китай.

Със засилването на напрежението между Пекин и Вашингтон западният бизнес бе периодично притискан с уклончив успех от своите правителства да намали контактите си с Китай.

Няма никакво съмнение, че днешната визита на Гейтс в Китай е дипломатическа. Той е там в качеството си на посредник, на когото Белият дом е възложил задачата да разчупи ледовете преди визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкен. Блинкен ще се опита да стабилизира отношенията между двете големи икономики.

В сряда, непосредствено сред злополучната си визита в Саудитска Арабия Блинкен е провел напрегнат телефонен разговор с китайския си колега Цин Ган, който е призовал САЩ да престанат с опитите си да възпират икономическото развитие на Китай и да вредят на сигурността му.

Според китайския вестник „Женмин жибао“ Си е заявил пред Гейтс, че новата икономическа сила № 1 на планетата Китай няма да следва американския път на „силна страна, която се опитва да стане хегемон“, а ще работи с останалите държави за постигането на общо развитие.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

9 коментара

  1. Трябва да си много скандалновиден, за да разбереш китайската политика!

    • Не е така………

      И Бил Гейтс, и Блинкен се опитват да накарат китайците да купуват американски облигации (държавен дълг)… Иначе Печатницата ще гушне букета………!

      • Питай ги бе Дедо?
        За сега са най-големият кредитор на рептилите.
        Имат над 8 трилиона, същото е с япония, суадитска арабия…… издържат хазарската мафия.
        Не че ние сме малък, като се има в предвид БВП на България, ако им помпаме зелената тоалетна хартия.

      • Никога ли не сте ползвали тактиката на постепенно вкарване на врага в зависимост, която всеки момент можете да ползвате срещу него? Загубата може да е осезаема, но пък победата е гарантирана. САЩ се крепят на този долар.

  2. Как се пораздвижиха гущерите- скъсаха се да летят до Саудитска Арабия и Китай. Си Дзин с тая усмивка лекичко пусна чичко Бил Кил по пързалката…

    • Си Дзипин е казал:
      Мѝни в петък , да ти кажем кога пак да минеш…..

  3. Като им изкупят китайците зелените книги на краварите накрая да си поискат и цялата им държава, и да се свърши един път за винаги с таз отвратителна клоака отвъд океана!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *