Си Дзинпин: Китай работи плътно с Русия и ще помага на всички прогресивни сили в света, които са Против ЗАПАДНАТА ХЕГЕМОНИЯ!

Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин проведоха видео среща. Си Дзинпин посочи, че в момента китайско-руското всестранно стратегическо партньорство е по-зряло и устойчиво отвсякога. През първите 11 месеца стокообменът между двете страни е достигнал ново рекордно ниво. Сътрудничеството в областта на енергетиката е един от стълбовете на двустранното сътрудничество. „Трябва да продължим с досегашните добре работещи механизми за обмен на мнения, да насърчаваме прагматичното сътрудничество между двете страни в областта на икономиката, търговията, енергетиката, финансите, както и да насърчаваме изграждането на инфраструктурни съоръжения за взаимна свързаност“, заяви Си Дзинпин.

Той добави още, че Китай е готов да работи с Русия и всички прогресивни сили в света, които са против хегемонизма и силовата политика на Запада, за да се противопоставят на техния унилатерализъм и икономически протекционизъм и решително да защитават суверенитета, безопасността и интересите на своите държави. Си Дзинпин обяви желанието на Китай за още по-задълбочено развитие на взаимните връзки между Китай и Русия, както и за координация в усилията на двете велики сили в борбата им за международна справедливост. „Нашите две страни трябва да координират действията си в международните отношения за реформиране на сега съществуващи международни организации като ООН и за подобряване статута на международните норми“, каза Си Дзинпин.

Путин на свой ред посочи, че на фона на сложната международна обстановка руско-китайските отношения запазват тенденцията на възходящо развитие. Стабилно напредва сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката, селското стопанство, транспорта, инфраструктурата и други. Устойчивостта и стабилността на двустранните отношения укрепват, което служи за пример за отношения между големи държави през ХХІ век.

Ройтерс предаде, че Владимир Путин е отправил покана към китайския си колега Си Цзинпин да направи държавно посещение в Русия през пролетта на следващата година.

Агенцията отбелязва, че такава визита би била публичен израз на солидарност от страна на Китай на фона на руската военна кампания в Украйна.

В своето изложение, което продължи около осем минути, Путин заяви още, че отношенията между Китай и Русия придобиват все по-голяма значимост като стабилизиращ фактор. Той постави като цел задълбочаването на военното сътрудничество между двете държави.

Износът на руски енергоносители за Китай се увеличи значително след началото на СВО в Украйна и западните санкции. Сега Русия е най-големият доставчик на петрол за Китай, а също и за Индия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Нашите политически мъдреци все още не могат да вдянат, че светът не само се променя, променя се необратимо и то така, че един ден ще вием от болка и мъка. Никой не може да спаси един човек от глупостта му, за нея няма лекарство.

    • не е така,наясно са..но не смеят да се извърнат,доста са обвързани на запад и ги е страх..това за което мислят е как да намерят спасителния бряг за себе си-не за народа..

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *