Симеон Миланов: Изтокът значи богатство, Европа значи бедност и изостаналост! Свиквайте!

Изтокът значи богатство, Европа значи бедност и изостаналост и с това трябва да свиквате!

Преди седмица американските медии злорадстваха едва ли не, как Виетнам засилвал партньорството си с Япония, САЩ и Австралия (разбирай на антикитайска основа). Но днес лидерът Си Дзинпин е във Виетнам. И там, където залязващия хегемон очаква регионална конфронтация между държави, които споделят общи цивилизационни ценности и са съседи от хиляди години, вместо това получава задълбочаване на китайско-виетнамските връзки. Си Дзинпин написа статия за виетнамския официоз „Да изградим стратегическа общност на споделена съдба между Китай и Виетнам и открием нова страница в модернизацията на двете страни“.

Това, че китайският лидер е бил публикуван във виетнамския официоз не е случайно. Американците изглежда са забравили, че Пекин и Ханой, въпреки някои търкания и спорове, както и факта, че и двете държави са сторонници на свободната търговия, все пак са преди всичко социалистически държави. И преди някой неграмотник да каже „Китай и Виетнам са капитализъм“, нека да се разберем нещо. Капитализъм е, когато властва Капиталът. Когато законите са волята на управляващата капиталистическа класа, въплътена в закон. И когато частният интерес е над всичко друго в държавата. В Китай и Виетнам има свободен пазар, има частна собственост, но преди всичко властва националният интерес, партийната дисциплина и йерархия и преразпределението става в крайна сметка в полза не на едрия капитал, а по един типичен за социализма начин. Но нека се върнем към геополитиката. Виетнам е един от ключовите членове на АСЕАН. Напук на американските опити да вкарат Виетнам, Тайланд, Индонезия и други страни от АСЕАН в конфликт с Китай, оказва се, че блокът е увеличил стокооборота си с Поднебесната от 641 милиарда долара през 2019 г. на 975 милиарда долара през 2022 година.

Дори генералният секретар на АСЕАН неотдавна даде ясно да се разбере, че форматът се интересува от мир, стабилност и инетнизификация на отношенията с Китайската народна република, с която заедно формират единно пространство от 2 милиарда души и почти 1 трилион долара търговски стокооборот.

Впрочем, ние живеещите в Европа не сме свикнали да говорим за такива колосални суми и цифри. Или по-скоро сме отвикнали. Докато Китай, Виетнам, Индонезия, Тайланд, Малайзия и други регионални фактори засилват търговията, сътрудничеството и в рамките на рожбата на Си Дзинпин – „Един пояс, Един път“, строят високоскоростни жп линии, пристанища, летища и дори нови градове, то ние в Европа ставаме свидетели на следното. Износът на ЕС се свива, а за сметка на това разходите за внос за една година са нараснали с 41 %. Ако преди десет години икономиката на ЕС е била 80 % от американската, днес е 60 % от американската. Енергийните ресурси са поскъпнали със 113 % – всички знаем, че това стана заради отказа от руски газ, в което първенци, т.е. експериментални зайчета, бяхме ние българите, избрали си да ни управлява лицето Кирил Петков (е, аз не съм избирал).

Очаква се до 160,000 работни места в германската автомобилна индустрия да бъдат съкратени. Continental AG също планира да съкрати хиляди служители по целия свят. Френската компания Michelin намалява производството си в три германски града. Международният холдинг Signa, който развиваше дейност основно в Германия, където притежава най-голямата местна верига универсални магазини Galeria, както и различни магазини за спортни стоки – 120 магазина и почти 14 хиляди служители, е в несъстоятелност . В Германия SKW Stickstoffwerke Piesteritz ще затвори от 1 октомври 2022 г. Компанията не е в състояние да работи на фона на нарастващите енергийни тарифи и месечната такса от 30 милиона евро под формата на данък върху използването на изкопаеми горива. В Полша заводът за торове AKPIL затвори поради високите цени на природния газ. Химическият гигант „Химкомплекс“ прекрати дейността си в Румъния. Словашката компания Slovalco ще затвори на 1 септември.

И това в общи линии е плодът на усилията на некадърната брюкселска номенклатура, както и на (анти)либералните национални правителства в Европа. Докато същевременно, вече и за малките деца е ясно, че световният център на икономическа и дори технологическа тежест се е изместил към Азиатско-Тихоокеанския регион. И в тази променена динамика, отношенията между Китай и Виетнам са много важни и заради това ги споменавам, защото ще бъдат лакмус за баланса на силата между Пекин и Вашингтон. Ако САЩ надделеят, те могат да тласнат страните от региона към разрушителен конфликт с Китай, но ако се провалят, Източна и Югоизточна Азия ще станат новата, по-добра, по-развита и по-цивилизована Европа. И нещо ми подсказва, че тамошните елити, за разлика от европейските бездетници, алкохолици, наркомани, урсули, кирилпетковци и други подобни чехълчета и амеби, няма да се продадат на американците.

Симеон Миланов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *