Сергей Шойгу: Ядрената триада на Русия е в Бойна готовност!

Русия приведе ядрената си триада в бойна готовност, съобщи министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу. В неделя президентът Владимир Путин поиска ядрените сили на страната да бъдат приведени в специален режим, в случай, че НАТО реши да предприеме пълномащабни военни действия срещу Русия в помощ на фашистката хунта, окупирала властта в Украйна.

Руският държавен глава пристъпи към това решение след изказване на британската външна министърка Лиз Тръс, която заяви, че конфликтът може да прерасне във война „НАТО- Русия“. Друга причина за драстичната мярка са незаконните санкции, наложени от Запада, както и агресивната риторика от няколко висши НАТО- вски генерали срещу страната, коментираха от Кремъл.

Русия разполага с три ядрени куфарчета, които са разпределени между президента, военния  министър и началника на Генщаба. Руските стратегически сили за възпиране се състоят от най- мощните ядрени и неядрени оръжия, с които разполага страната. Преди две години Путин подписа заповед, според която стратегическите сили за възпиране могат да се използват само като отговор, ако Русия или нейн съюзник бъде нападнат с оръжия за масово поразяване, или ако страната е нападната с конвенционални оръжия, но е застрашено нейното съществуване. Това решение Москва взе в отговор на злокобната промяна на ядрената доктрина на САЩ, в която янките записаха, че Вашингтон вече ще има правото първи да нанася изпреварващи ядрени удар по своите противници.

Към момента не е известно състоянието на американските стратегически оръжия. Вероятно руската мярка е превантивна, още повече като се има предвид, че руските стратегически оръжия за възпиране са почти винаги в повишена бойна готовност, коментират военни експерти. Има също така и мнения, че това е сигнал към Запада да преустанови опитите си да пречи на руската операция за демилитаризиране и денацифициране на овладяната от фашистка прозападна хунта Украйна. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *