Георги Кадиев: Европа не може без руския газ, докато Русия може без европейските пари!

Всеки ден Русия печели по 700 млн. долара от продажбата на петрол, газ и въглища на САЩ и Европа: 350 млн. долара от петрол, 250 млн. от газ и 100 млн. от въглища. Това заяви Георги Кадиев в тв. интервю. Ето какво каза още той:

Всяка година Европа внася между 175- 200 млрд. кубика газ от Русия. Докато всички възобновяеми източници в Италия например, произвеждат енергия, която годишно се равнява на 0, 25 млрд. кубика. Няма даже база за сравнение между двата енергоизточника и тяхната ефективност, разкри Кадиев.

Норвегия е вторият по големина доставчик на газ за Европа, но тя работи на пълен капацитет, и няма откъде да добие допълни количества, така че да може да замести доставките от Русия. А и находищата й са на изчерпване. Газовите доставки от Русия за Европа са 40 % от газа, който Стария континент консумира.

Алжир и Азербайджан също няма как да заменят руския газ, така че да покрият нуждите на Европа. Единственият вариант можеше да е втечненият природен газ, но основните количества са ангажирани чрез дългосрочни 5 и 10-годишни договори за страни извън Европа (основно в Азия). Катар и Австралия също заявиха, че няма как да осигурят допълнителни доставки на Европа, ако последната реши да се откаже от руския газ. Катарският министър на анаргетиката го каза на ЕС в прав текст: Никой освен Русия не може да покрие нужните ви големи обеми от газ. Освен това, втечненият газ изисква специална инфраструктура, за да бъде обработен, а след това и пренесен до крайната точка. Високата му цена даже няма да я коментираме.

Германия вече обяви, че е започнала да преразглежда енергийната си стратегия и ще отложи затварянето на ядрените си централи и на някои ТЕЦ- ове, за да намали зависимостта си от руския газ. Именно Германия е най- зависимата от Русия европейска страна, тъй като 60 % от газа, който използва е руски. През изминалата година САЩ се превърнаха в клиент № 1 на Русия за петролни доставки. Въпреки агресията си към всеки един руски енергиен проект в Европа, през 2021 г. точно Вашингтон е бил най- големият консуматор на руски енергийни ресурси.

Наскоро Русия сключи с Китай два нови договора за доставки на допълнителни количества газ, чийто обем приблизително се равнява на този, който доставя за Европа. Тоест – Европа няма алтернатива на руския газ, докато Русия има алтернативни клиенти!, заяви Кадиев. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Е, поне, тъпаците фашисти се прецакаха с тъпотиите за зелена сделка. Остават само с лаенето. Ще си караме колите още известно време.

  2. Най-добре е, Русия да влезе в ЕС! Не виждам по-добро решение.
    Излъгаха, че уж извършват декомунизация,а де факто ограбиха държавите ни от източна Европа и унищожиха всякакво производство, като така създадоха масова безработица и обезлюдявне, бандитизъм и какво ли още не, а от руснаците бяха откъснати и много територии, включително Украйна, не виждам друго решение, освен да поканят Русия за преговори за влизане в ЕС, а с нея ще влезе и Украйна, иначе не виждам как може да бъде спрян геноцида над славяните , включително и над руснаците, те унижават славяните, убиват ги, принуждават ги да се избиват помежду си, трагедията е голяма, не виждам друго решение, освен преговори с Русия за влизане в ЕС.

    • Наивен си ако смяташ, че евентуално влизане на Русия в Ес ще спре опитите на запада да унищожава славяните. Ще продължат подмолно да правят същото, но вече и законно ще ограбват Русия чрез вноските за ЕС. Те и сега парите на руските олигарси са в Европа, да се надяваме,че Путин ще им стъпи на шиите и ще ги принуди да върнат парите в Русия.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *