Разкриха каква военна помощ е отказал Янев на Украйна и е вбесил Кирил Петков

Киев е поискал и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват, каза Жозеп Борел

Oтказът наши МИГ-ове и летци да пазят небето над Украйна е в основата на конфликта между премиера Кирил Петков и министъра на отбраната Стефан Янев.

Toва твърди Епицентър.бг, позовавайки се на източници от Министерството на отбраната.

Това твърдение бе отречено от доказалия се като патологичен лъжец наш премиер, по-известен като ПростоКир след заседанието на кабинета. „България не е поела анжажимент да изпраща МИГ-ове в Украйна“, декларира той.

„Не мога да бъда премиер на правителство, което да е заложник на чужди интереси“, посочи той като мотив за раздялата си с военния министър.

На последната среща на върха в Брюксел от България е поискано да изпрати наши изтребители за участие във военния конфликт, според източници от МО.

България има общо 19 изтребители МИГ-29, от които в полет са едва 5-6.

„Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват“, съобщи вчера върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след извънредното онлайн заседание на европейските външни министри.

„Някои от държавите в ЕС имат такива самолети, отбеляза той и посочи, че тези решения ще се взимат извън европейската рамка. Изпращаме не само въоръжение на Украйна, а и изтребители”, добави Борел.

Вчера и Урсула фон дер Лайнен обеща да прати европейски самолети като военна помощ на Зеленски.

Позиция на НАТО досега е, че нито една държава няма да изпрати нито един свой войник на страната на Украйна. За първи път обаче Брюксел разреши изпращането на военнна техника в помощ на Киев.

Само че как да пратим нашите МИГ-ове, след като украинските ВВС нямат обучени пилоти?

Така се стигнало до идеята да бъдат изпратени 6 броя МиГ-29 от България и 6 броя СУ-25 от Унгария, защото за тях имат пилоти.

Което означава, че всички боеспособни самолети на българската армия, които са съветско производство, може да бъдат прехвърлени на Украйна, за да опита да възстанови контрола над въздушното си пространство. Инициативата на НАТО обхваща и други страни от Източна Европа, все още разполагащи с подобни бойни самолети.

Страните със съветски самолети са Полша, Словакия и България. Става дума за многоцелевите Миг-29, като в случая с България се посочват за прехвърляне и Су-25, които са щурмови самолети предимно за удари по наземни цели, включително бронирана техника.

Ескадрилите ще действат от полски летища, които са на територията на НАТО и поради това Русия едва ли би дръзнала да ги атакува, тъй като това означава война с алианса.

Президентът Румен Радев е изригнал срещу това. Министърът на отбраната Стефан Янев категорично се е противопоставил на идеята за въвличането на България във войната между Русия и Украйна. И това е ускорило процеса за светкавичното му отстраняване от министреското кресло.

Преди малко на редовния брифинг на Европейската комисия бе съобщено, че Полша ще служи като логистичен хъб за военната помощ на ЕС за Украйна. Там ще бъдат събрани предоставените от държавите въоръжения и муниции и ще бъдат прехвърляни към Украйна през общата граница според нуждите.

Запитан дали България, Словакия и Полша, които единствени имат останали съветски бойни самолети, ще ги предоставят на украинската армия, говорител на Европейската комисия заяви, че Украйна има остра нужда от въоръжение. Той обаче не конкретизира дали ЕС ще поиска трите държави да отстъпят самолетите си, като заяви, че въпросите за военната помощ се обсъждат в момента на извънредна среща на министрите на отбраната на страните от съюза.

Имайки предвид всичко това Стефан Янев предупреди за готвен сценарий, който ще е против националните интереси на страната ни.

„Задачата е да бъде освободен постът на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там“, написа Янев късно снощи във Фейсбук в своя позиция, която взриви политическата сцена у нас.

Янев предупреди и, че „Реализирането на подобен сценарий поставя под риск националната ни сигурност“.

Министърът на отбраната разкрива, че решенията, които предстои да бъдат взети, „не са в интерес на България. Нещо повече – опасни са за страната ни. Опасни са, защото последствията – икономически, финансови и социални, ще се стоварят скоро със страшна сила и тогава със сигурност ще има оставки, но вече не и работещи решения“.

Министър-председателят Кирил Петков е категоричен,  че ние като част от ЕС трябва да направим всичко, за да приключи войната в Украйна. Без да си дава сметка, че да снабдяваш в момента Украйна с оръжия е същото като да гасиш огън с бензин. „За пръв път в историята на ЕС ние сме толкова единни, за пръв път говорим в един глас. Русия трябва да знае, че всички сме единни. Ако всяка държава започне да си прави своята политика във Фейсбук, това не е добре. Ние трябва да реагираме като страна член на ЕС и НАТО“, добави премиерът, мотивирайки решението си да се раздели с министъра на отбраната.

Според ПростоКир интересът на България не е да се снишава на принципа „преклонена глава сабя не я сече“. По думите му, „в Украйна се бият момчета на по 18-19 години, които въобще не знаят защо се бият, а го правят заради решението на един диктатор“.

За риск пред националната сигурност предупреди преди малко и президентът Румен Радев: „Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция“.

Президентът настоява: „В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

10 коментара

  1. Виждате ли колко е бил справедлив Народният съд? „Унищоженият елит“ тогава са били същите кирчовци, кокорчовци, бойкикевци, кметове крадци, маджовци, тогавашни политически мутри и спекуланти, депутати-фашисти, и всякаква подобна измет!

  2. Ей ако по някаква случайност бъде унищожен сегашният ни политически ЕЛИТ, кИРЧО, Кокорчо, Бойчето, Митов и цялата кавалкада от политически несретници, ще стане страшно.Много ми е мъчно, че такива светила като Марешки, Валерката, крехкия Каракачанов, че и Цецко Цветанов излязоха от списъа на лидерите.Боже какво нещо е отрицателната селекция, от нас по добри не в Европа, и в света няма.

  3. Не е сигурно как ще прехвърлят самолетите да им пратят платените от велика АМЕРИКА

    С уважение Иван
    И вие май сте от Шайката

  4. Ще воювам ли срещу Русия?
    Никой руснак не ме е наричал расист за това, че съм бял.
    Никой руснак не ме е принуждавал да се ваксинирам с тронсхуманизиращи течности, срещу вирус, който никой не е виждал, за да не си загубя проклетата работа.
    Никой руснак не се е опитвал да накара сина ми да отреже пениса си и да се облича като момиче.
    Никой руснак не се е опитвал да превърне дъщеря ми във феминистка курва.
    Никой руснак никога не е краднал проклети ни избори и не ме е нарекъл теоретик на конспирацията, за това че казвам истината.
    Никой руснак не се е подигравал с християнската ми вяра.
    Никой руснак не се е опитвал да накара децата ми да мразят семейството си, родителите си, езика си, българската история, тяхното наследство и нашата вяра.
    Никой руснак не се е опитвал да наводни родината ми с тълпи от брадати майки-главорези, които българите трябва да издържат.
    Никой руснак не е наводнявал страната ми с наркотици и наркомани.
    Никой руснак не е затривал икономиката на България, не е закрил над 3000 завода, не е закривал болници, училища и детски градини, за да обезлюди територията и да я засели с изметта на джендър-халифата, Африка и Азия.
    Никой руснак не е изпращал дъщерите на България да проституират на запад, а българските синове за роби.
    Никой руснак не ме е цензурирал в интернет и не ми е лишавал да изказвам мнението си, ако не съвпада с неговото.
    Никой руснак не ме е обявявал за домашен терорист, путинист, слуга на Кремъл, за това, че мога да мисля.
    Никой руснак не е пращал български войничета да измират в Афганистан, Ирак, Косово ……….. като башубозуци, в полза на американските корпорации.
    Никой руснак не е обезлюдил родината ми, която от 9 000 000 останахме под милион православни.
    Никой руснак не ме е насилвал да обичам и вярвам на терористичната организация НАТО и антихуманната сатанинска секта Евроджендърхалифат.
    Никой руснак не е карал националните предатели да казват „майната му на православието“ и българската азбука.
    Никой руснак не ме кара да целувам краката на негри и цигани.
    Всичката тези измет, която създава проблеми в Родината ми от 32 г., сега ме кара да воювам с Русия и руснаците, които са единственият народ в света пролял кръвта си за българи. Но аз пък си мисля, че точно този човешки отпадък, са истинският проблем и е време за нов народен съд.

  5. Трябва спешно да изгоним Кирчо, Кокорчо и сие. Радев да не се прави на ни чул ни видял. Той го доведе, да ги маха веднага докато не ни е подпукал и нас Путин, с пълно право.

  6. Цар Киро ядосан на Янев : МОЙ военен министър не може . . . .
    . . . .
    Тиквата : АЗ давам, АЗ вземам, …
    . . . .
    Швестера : МОЙ, АЗ …

  7. Да добавим и това,което много отрепки отричат !? Държавата България съществува днес,заради своята Освободителка Русия, пожертвала живота на повече от двеста хиляди свои синове, за да извоюва нашата свобода !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *