САЩ ще поевтиняват войната. Досегашната стратегия в Украйна вече им излиза твърде скъпа

В навечерието на срещата на върха на министрите на отбраната на НАТО в Рамщайн The Washington Post публикува много интересна статия, базирана включително на изказвания на висши американски политици. чиято същност се свежда до следното: Вашингтон определя настоящия момент от въоръжения конфликт в Украйна като повратна точка и изисква нацисткият киевдски режим да ескалира военните действия като премине в настъпление, което е необходимо, за да могат бандеровците да завладеят колкото се може повече територия и по този начин да укрепят позицията си в предстоящите неминуеми мирни преговори, които, както смятат Съединените щати, ще започнат през близките месеци.

В същото време обаче Белият дом призовава Киевската хунта да бъде реалист и й препоръчва да се въздържа от опити за превземане на Крим, което, както смятат американците, няма да е успешно за бандеровските им слуги.

Изданието пише, че Белият дом е дал тези съвети на Зеленски, опасявайки се, че западната помощ скоро ще бъде намалена както поради изчерпването на резервите на НАТО, така и поради факта, че като част от вътрешнополитическата борба, републиканците уж възнамерявали да ограничат американската помощ за Украйна.

Както казва един от източниците на вестника, обещанията на Вашингтон да помага на Киев „колкото е необходимо“ се отнасят до времевия мащаб на конфликта, а не до размера на предоставяната помощ. И затова нацистите трябва да побързат много, докато „прозорецът на възможностите“ за днешното богато американско финансиране към тях не бъде напълно затворен.

Схемата, очертана от изданието, обаче не изглежда особено убедителна, дори поради факта, че оръжейните доставки, обявени от западния блок, ще пристигнат в Украйна след месеци, а според The Washington Post Белият дом съветва офанзивата да започне „след няколко седмици“. Оръжията, които „Солидарният Запад“ може да достави в следващите месец и половина-два, няма да стигнат за никаква офанзива.

Но за какво превземане на територии от ВСУ и „засилване на преговорните позиции“ на Киев можем да говорим, при положение, че те нямат контрол върху въздушното пространство, нямат сериозна противовъздушна отбрана, страдат от хронична липса на бронирана техника, нямат превъзходство в артилерията и нямат необходимото количество боеприпаси?

Очевидно е че тръгне ли на „победно настъпление“, Киев ще получи още една месомелачка с десетки хиляди убити и осакатени украинци, както и загуба на контрола над още редица територии. Това е очевидно и за най-големите оптимисти на Запад. Тогава защо САЩ тласка режима в Киев към подобна авантюра – капан?

Редица експерти твърдят, че „умората от Украйна“ е настъпила не само в ЕС, но и в САЩ. И затова, подготвяйки се за капитулацията на нацисткия режим, те тласкат Зеленски към една последна самоубийствена атака, която да създаде още малко допълнителни проблеми на Русия чрез налагане на тежки битки и постигане на максимални разрушения на местата, където са били проведени. Градове и села, които след това ще трябва да бъдат възстановени от руснаците.

Всъщност, истината е, че воюващата с такава стръв и разхищение Украйна вече започва да излиза твърде скъпо за Вашингтон, изисквайки все по-модерни и скъпи оръжия и създавайки все по-сериозни ненужни рискове. Затова „съвета“ на Вашингтон към киевския режим да се въздържа от атаки срещу Крим е свързано със страха от прекомерна ескалация, която може да доведе до използване на ядрено оръжие. А такъв риск, дори за социопатите в Белия дом, е прекомерен.

Но нека не си правим илюзии- САЩ в никакъв случай няма да се оттеглят доброволно от Украйна. Това е проект, който е твърде изгоден за американците, позволявайки им да решат цял набор от свои проблеми, включително икономически. Като например изтласкването на евтините руски енергоносители от европейския пазар, заменянето им с по-скъпите американски и отслабването на конкурентите от ЕС. И това е само малка част от бонусите за САЩ.

Дотук САЩ излязоха на една прилична печалба. Но разходите им за продължаващия военен конфликт вече започват застрашително да набъбват – нещо, което не влизаш в сметките им. Причината е че войната се разви не според очакванията им. 8 години Вашингтон и Лондон подготвяха Украйна за партизанска война. Те очакваха руската армия да нахлуе с цялата си армия от над 1.2 млн. войници и с най-новите си оръжия… и да превземе цялата украинска територия за срок от две седмици до месец. След което бе предвидено капанът да щракне и да започне същинската касапница между партизанските отряди и руските гарнизони по градове и паланки с множество терористични актове и прочие диверсии. Такава унищожителна за руснаците и руския свят война бяха заложили и очакваха западняците. Затова освен 250-хилядната в началото украинска армия, това бяха подготвили и обучили над 700-хилядна Териториална отбрана. Затова въпреки многото години работа на терен, западните стратези не бяха доставили на ВСУ тежки оръжия, а само леко стрелково и РПГ.

Но стратегията на руския генерален щаб, който след първоначалното нахлуване бързо разгада намеренията на противника и събра фронта в Донбас, повеждайки класическа артилерийска битка на изтощение… тази руска тактика напълно обърка и разби първоначалните англосаксонски планове и те трябваше в движение тепърва да започнат да снабдяват Украйна с тежки оръжия, повечето от които дори не бяха произвели. Руските ракетни удари беезмилостно унищожават украинската икономика и енергийна инфраструктура, така че цялата страна в момента е увиснала на издръжката на САЩ и европейските й васали, които бездруго са пред фалит. А всички вкупом тепърва трябва да произвеждат и тежки оръжия, с които да снабдяват Украйна.

Западът изобщо не очакваше подобно развитие на конфликта и не беше подготвен. Не е готов и в момента, а разходите набъбват и от ден на ден стават все по-големи.

Затова през последния месец Вашингтон трескаво обмисляше варианти да продължи украинския конфликт, но с по-малко разходи. Един от вариантите е да го превърне от конфликт с висока интензивност, изключително скъп и застрашаващ във всеки един момент да прехвърли границите на Украйна, какъвто е в момента по волята на Кремъл… да го превърне или по-точно върне в изначално замисления от запада формат на партизанска война, в нещо като „европейски Афганистан“, който САЩ може да поддържа с години буквално за стотинки.

В крайна сметка доставката на експлозиви, леки оръжия, минохвъргачки, ПТУР и ПЗРК не може да се сравнява с колосалните доставки на тежки оръжия и муниции, които изисква конфликта сега. А партизанската или по-скоро терористичната война е не само евтина, тя ще изтощи руския им враг не само материално, но и психологически и политически. Каквато е истинската изначална цел на САЩ.

Новата цел на САЩ е Киев да отстъпи на Руската федерация някои южни и източни територии. А после – при липса на видими победи за руската армия, постоянни терористични атаки, смърт на цивилни и сред силите за сигурност, както и неизбежното затягане на мерките за контрол в тези новоосвободени територии, и не само в тях (терористичната война непрекъснато ще се стреми да се прехвърли отвъд старите граници на Руската федерация) – това, според изчисленията на американските стратези, трябва да създаде големи проблеми на Москва, и то за дълго време. И най-важното – с минимални „инвестиции“ от страна на Запада.

Но защо тогава Вашингтон съветва Киев да предприеме в най-скоро време масирана офанзива? Стратезите в САЩ считат пролятата кръв за един от основните ресурси, които впоследствие ще им помогнат да разпалят въпросната партизанска война. Тоест, колкото повече украинци сега загубят свои близки, роднини и приятели на бойното поле, толкова по-непримирими отмъстители, почти готови терористи или техни съучастници ще бъдат те в бъдеще. Това е някаква чудовищна аритметика.

Има и още нещо. Миналото лято, в края на юни, пропагандист № 1 на киевската хунта Арестович, негодувайки, че западната помощ не се предоставя в такъв обем, че да осигури победата на въоръжените сили на Украйна, изпусна една ядовита фраза, за която 100 % после много е съжалил. Той каза, че в случай на руска победа над Украйна, 500 000 украински войници ще бъдат прибавени към 1,5-милионната руска армия и такава могъща и калена сила САЩ и Европа няма да могат да възпрат.

Всички видяха как можем да се борим. Ако Западът продължи да си прави оглушки за оръжието… иска ли Западът цялата тази военна маса да отиде в Европа. И как разглезените от забавления и лек живот европейци смятат да спрат обединените Русия и Украйна, ако това се случи, плюс Беларус?“, каза Арестович, предизвиквайки впоследствие много критики за думите си.

Между другото, казаното от Арестович не е далеч от истината – Западът се страхува изключително много, че обединението на югозападните руски земи, които в момента са под властта на Киев, с останалата част от Русия значително ще увеличи нашия потенциал – икономически, селскостопански, човешки, научен и военен. И тъй като Вашингтон е наясно, че анексията на тези земи към Руската федерация е неизбежна, той иска да си гарантира, че Русия ще присъедини към себе си разрушена и изоставена пустиня, а малкото останали там хора ще я мразят яростно. Такива са целите и задачите на бившите ни западни „стратегически партньори“.

Борис Джерелиевски

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

    • Въх….., тук трябваше да реагираме с учудване и изненада ли?
      Ми то това хора като мен го говорят от има няма 20 г. и единствената екстра, която получихме е сърбежи в края на кръста. Но дручко си е да го каже господаря.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *