САЩ си направи харакири! Китай спечели икономическата война:

Икономическата война между САЩ и Китай се разгаря все повече. Вчера Вашингтон въведе 25% – тови мита върху вноса на още стоки, произведени в поднебесната империя на стойност 16 млрд. долара. И Пекин отговори с реципрочни мерки.

С новата рестрикция САЩ удрят по вноса на китайски компютри, различни машини, мотоциклети и електроника. Китай обаче ще им отвърне подобаващо като днес обяви, че увеличава митата върху вноса на американски машини, автомобили, селскостопански продукти и петрол.

Сред продуктите, които Пекин ще обложи с по- високи мита, е и соята. Китай е най- големият пазар за американската соя. И от тук следва, че американските фермери в този отрасъл ще фалират.

Санкциите, които САЩ налагат върху китайския внос обаче предизвикват обратен ефект. Защото голяма част от стоките, които попадат под ударите на новите мита на Вашингтон, всъщност са произведени от компании на американски производители. Така че, US-ударът, който уж трябва да се стовари върху Китай, всъщност нокаутира самите САЩ. Америка обаче няма друг избор и трябва да избира между две злини.

Войната между двата световни икономически хегемона едва сега започва. След санкциите, които Вашингтон наложи през юли и август т.г., с които санкции засегна китайски внос на стойност 50 млрд. долара, през септември се очаква и трети рунд. Целта на администрацията на Тръмп е да обложи с по- високи данъци стоки за над 200 млрд. долара – поне засега.

След като въведе новите си мита, днес Вашингтон получи много тежък удар от Китай. Пекин обяви, че една от най- големите петролни компании в страната спира вноса на петрол от САЩ.
В същото време, Китай няма никакво намерение да спира търговията с ирански петрол, въпреки американското ембарго и заплахи. Напротив. Миналата седмица китайския премиер Си Дзинпин сключи с Техеран договор, чрез който буквално удвои вноса на ирански петрол за страната си.

Целта на американските санкции срещу Китай е да спре търговската им експанзия, която нанася все по-големи и тежки щети върху американската икономика и, прогнозите сочат, че ако продължи така, до няколко години ще я събори. Борбата с китайската икономическа инвазия беше основното предизборно обещание на Доналд Тръмп. Дали обаче икономическата война с далекоизточния гигант ще доведе до желаните от Вашингтон редултати, е доста спорно.

Надделяват мненията, че тази политика на САЩ не само няма да възстанови икономиката й, но буквално ще я унищожи. Тръмп не може да спре унищожителните за Вашингтон процеси на икиномическо глобализиране, на изтичане на американски капитали в посока Далечния Изток, и респективно- унищожението на американската икономика. Защото тези процеси започнаха и се развиха много преди той да стане президент. И вече е твърде късно за обрат.

Чисто американското изобретение – Либерализация на световните пазари, бе измислено от Вашингтон като стимул и възможност за световна експанзия на американската икономика. То даде възможност на US- компаниите да изнасят производствата си в други страни по света с цел да извличат още по-голяма печалба. Но най-парадоксално същия този процес превърна Китай в икономическа сила № 1 на планетата и е на път да унищожи САЩ. Skandalno.net

Автор: Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Янките не могат да проумеят простата истина, че икономическа война не се води с държава, която има по-нисък жизнен стандарт, но същото технологично ниво. Първо, парите от Щатите ще се насочат изгодно към Китай. И второ, по-бедните китайци ще преживеят всякакъв икономически трус, докато разлигавените американски богаташи, няма да се примирят с обедняването.

  2. Маркс казваше: Комунизмът ще настъпи в най-развитите капиталистически страни, когато те изпаднат в дълбока криза, а от там ще се разпространи в целия свят. За съжаление той настъпи в слаборазвита страна Русия, което стана причина за неговият бръз провал. Сега когато западният свят е в дълбока криза е моментът за настъпването на комунизма, но за съжаление Русия и Китай които са в началният стадии на капитализма, няма да го позволят. Възможно е не само икономическа война, но и атомна война. При капитализма, човешката алчност няма граници. И пак ще повторя писаното в библията. Първо ще се появи антихрист с белег на челото. Той се появи – Горбачов. След това ще настъпи глад, мизерия, войни, Исус Христос ще прибере своите хора, след което на Земята ще пада огън и жупел, предполагам 3-та Световна Война, която е на прага.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *