САЩ предадоха Израел. Да се готвят и другите американски съюзници

По време на атаката си срещу Израел ХАМАС използваха впечатляващ набор от оръжия – картечници и полуавтоматични карабини, гранатомети, противотанкови системи и различни иновативни дронове. Само към Израел за три дни бяха изстреляни около 5000 ракети. Неволно възниква въпросът: откъде дойдоха тези „дърва за огрев“? Имам предвид оръжията.

Синът на Доналд Тръмп в свой Телеграм-пост обърна внимание на факта, че автоматите на палестинците не приличат на традиционните за Близкия изток “Калашници”, а на американските М4. Републиканският конгресмен Марджъри Тейлър Грийн настоя Пентагонът спешно да разследва как ХАМАС се е сдобил с американско оръжие.

„Трябва да работим с Израел, за да проследим серийните номера на всяко американско оръжие, използвано от ХАМАС срещу Израел. От Афганистан ли е дошло? От Украйна ли е? Много вероятно е снабдяването на Газа да е и от двете места“, написа политикът в “Туитър”.

Разследванията, разбира се, са необходими – международните организации биха могли добре да проучат връзките между украинските оръжейни барони и техните американски доставчици – но всъщност всичко това е обществена тайна. Бягайки от Афганистан, американците изоставиха там оръжия на стойност милиарди долари, включително танкове и хеликоптери. От 2021 г. всичко това се разпръсква из целия регион. Сякаш предпазителят е нарочно дръпнат от бурето с барут, наречено „Близкият изток“.

Дори тогава, много преди началото на руското СВО в Украйна, американците неконтролируемо доставяха оръжие в Украйна в огромни количества, като в крайна сметка създадоха там най-големия център за незаконна трансгранична търговия с оръжие. Пътят през Черно море до Средиземноморието е кратък – и сега тези оръжия се използват в Близкия изток.

Всичко това беше добре разбрано от Израел и те дори споделиха тревогите си с американските си приятели. През юни офицер от “ЦАХАЛ” (специални военно-разузнавателни сили в Израел), пожелал анонимност „предвид чувствителността на темата“, даде интервю за репортери на “Нюзуийк”.

„Алчността мотивира украинските части да се занимават с контрабанда на оръжие“, отбеляза израелският военен. „Ние сме много загрижени, че всички тези оръжия могат да попаднат в ръцете на групировките “Хизбулла” и ХАМАС”, допълва той.

Всичко това изглежда изключително грозно. Оказва се, че администрацията на Байдън, въпреки многобройните предупреждения, не се е грижила за сигурността на своя най-близък и верен съюзник в Близкия изток. Американските оръжия, които си проправиха път през Ивицата Газа, току-що убиха множество израелски войници и цивилни, жени и деца. Кръвта на тези хора е върху сбръчканите, старчески ръце на Джо Байдън. Това е предателство, ако наричаме нещата с истинските им имена.

Републиканците вече използват това като коз в предизборната битка, което, разбира се, също изглежда изключително цинично. Телата на жертвите все още не са изстинали и върху тях вече се печелят политически точки.

Демократите се опитват да се оправдават. Веднага „откриха“ иранската следа, като в същото време крайно пропагандистки и налудничаво прехвърлиха вината върху Русия. Твърди се, че руските военни прехвърлят пленените на украинския фронт американски оръжия в Техеран, който след това ги изпраща на бойците на ХАМАС.

Иран обаче официално заяви, че не оказва никаква подкрепа на палестинската групировка в Газа ХАМАС. Също така не е ясно защо руските военни трябва да раздават оръжие, след като са в активна фаза на своето СВО и сами имат нужда от оръжия. Естествено, „партньорите“ не представят никакви доказателства: само “хайли-лайкли”.

В самите САЩ никой реално не вярва в иранската следа, но всички виждат предателството на демократите и обвиняват Белия дом. „Байдън предаде Израел. Просто не разбирам как евреи или онези, които обичат Израел – а американските протестанти, честно казано, обичат Израел – могат да гласуват за демократите днес”, казва Тръмп.

Уникалната позиция, оцеляването на държавата Израел в Близкия изток се дължи на факта, че големият й брат, Съединените щати, винаги се е стоял зад нея. Затова Израел при проблем със заобикалящото го арабско море, като при всяка махленска разправия, казва на хулиганите: „Сега ще се обадя на брат ми, той ще дойде и ще ви набие всичките“. Но сега нещо се обърка в тази отдавна изпитана схема. Братът не само не дойде, но и намери общ език с арабските „хулигани“.

Европейците трябва да погледнат внимателно този случай. Те засега се убеждават взаимно и взаимно се успокояват, че Русия е виновна за всичко, дори и за изострянето на палестинско-израелския конфликт. Е, вече сме свикнали с това.

Знаете ли как в Европа доказват връзката между атаката на ХАМАС и Русия? Всичко започнало на 7 октомври – рождения ден на Путин. Брилянтно, нали? Няма значение, че на същата дата се чества и 50-ата годишнина от Войната от Йом Кипур, която се превърна в открита рана както за палестинците, така и за израелците. Основното е да се намери руска следа.

Но сериозно казано, контрабандата на оръжие от Украйна към Западна Европа ще е много по-лесно начинание, от доставките за Близкия изток. На Стария континент има много потребители – радикални ислямисти, радикални неофашисти и просто престъпни банди, които са щастливи да спечелят от всеки граждански конфликт.

Обедняването на ЕС води до разрушаването на социалните държави в него. Ползите, заради които милиони мигранти пътуваха до Европа, съвсем скоро ще бъдат отменени или обезценени. Е, какво ще правят тогава тълпите озверели бедни, които няма да имат с какво да хранят жените и децата си? Обикновено масовите протести в Европа се разпръскват с демонстративна жестокост от силите за сигурност. Но какво ще стане, ако този път протестърите разполагат с огнестрелни оръжия в изобилие?

Европейците се страхуват да се изправят пред истината: контрабандните американски оръжия може да се озоват на тяхна територия, а пушката от първо действие, в третото действие винаги стреля – това не е измислено от ГРУ, това е отбелязано от руския драматургичен класик. В случай на пълномащабен граждански конфликт в Европа, САЩ, както по времето на Втората световна война, с радост ще доставят оръжия на всички страни, но този път дори няма да си помислят да се намесят накрая, за да защитят законните правителства. Защото геополитиката, светът вече не са същите, а и за разлика от тогава САЩ не са изгряващ, а залязващ хегемон.

Ще има някаква висша справедливост, ако западните оръжия, доставяни за убиване на руснаци, се върнат при собствениците си и бъдат обърнати срещу тях. Във Вашингтон ще се правят, че нищо не се случва. Те имат такъв стил на общуване със съюзниците: това е бизнес, нищо лично. Израел е нагледен пример.

Виктория Никифорова

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *