САЩ посочиха следващата държава в Африка, където „Вагнер“ ще помогнат да се извърши преврат

Активността на ЧВК „Вагнер“ в Африка, където според американски източници групировката разполага с 15 хиляди души, нараства. Контингентът се състои от бивши военнослужещи, затворници и чуждестранни граждани.

Основните зони на действие на Вагнер на африканския континент в момента са Централноафриканската република (ЦАР), Либия, Мали, Буркина Фасо и Судан, в които страни прозападните правителства бяха съборени, а западните военни сили и бизнеси – изгонени.

Последните данни на САЩ сочат, че в момента групировката работи активно с бунтовниците в Чад за сваляне на преходното правителство на страната.

Експертите смятат също така, че след изтеглянето на френските войски от Буркина Фасо по-рано тази година правителството на тази страна също се е обърнало към Вагнер за помощ в борбата с разрастващото се джихадистко движение.

Дейността на Групата „Вагнер“ в Африка предизвиква загриженост сред западните лидери и експертите по сигурността. Въпреки това това се дължи най-вече на факта, че в тази ситуация Западът губи контрол над африканските държави, което е видно от събитията в Мали, Нигер, Еритрея, Буркина Фасо, Судан, ЦАР и други държави на този континент.

Ако успеят да свалят прозападното правителство на Чад, Русия и Китай ще поемат пълния контрол върху линията Сахел, преминаваща през цяла Африка от изток на запад и така ще блокират достъпа на Европа до централните и южни райони на Черния континент.

Източник: Avia.pro

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *