Нигер отхвърля „реда, основан на правила“

Автор: Мелкулангара Бхадракумар

Превратът в западноафриканската държава Нигер на 26 юли и срещата на върха Русия-Африка на следващия ден в Санкт Петербург се разиграват на фона на многополюсността на световния ред. На пръв поглед независими събития, те все пак отразяват духа на нашата епоха на трансформация.

Първо, голямата картина – срещата на върха за Африка, на която Русия е домакин на 27-28 юли, представлява голямо предизвикателство за Запада, който инстинктивно се опита да омаловажи събитието, след като не успя да лобира срещу срещата на суверенни африкански държави с руското ръководство. Четиридесет и девет африкански държави изпратиха свои делегации в Санкт Петербург, като 17 държавни глави пътуваха лично до Русия, за да обсъдят политически, хуманитарни и икономически въпроси. За страната домакин, която е в разгара на война, това беше забележителен дипломатически успех.

Срещата на върха беше типично политическо събитие. Нейният лайтмотив беше съпоставката между дългогодишната подкрепа на Русия за африканците, които се съпротивляват на империализма, и хищническия характер на западния неоколониализъм. Това работи блестящо за днешна Русия, която няма колониална история на експлоатация и ограбване на Африка.

Докато от време на време от западните гардероби изплуват скелети от колониалната епоха, датиращи от времето на безпощадната търговия с африкански роби, Русия се възползва от съветското наследство да бъде от „правилната страна на историята“ – дори възкресява пълното име на Руския университет за дружба с народите „Патрис Лумумба“ в Москва.

И все пак, не всичко беше политика. Обсъжданията на срещата на върха относно партньорството между Русия и Африка, което да помогне на континента да постигне „продоволствена независимост“, алтернативи на сделката за зърното, нови логистични коридори за руски храни и торове; засилване на търговското, икономическото, културното, образователното, научното сътрудничество и сътрудничеството в областта на сигурността; потенциално присъединяване на Африка към Международния транспортен коридор Север-Юг; участие на Русия в африкански инфраструктурни проекти; план за действие на Форума за партньорство Русия-Африка до 2026 г. – свидетелстват за количествените резултати.

Нигер. Последните събития в Нигер подчертават лайтмотива на срещата на върха Русия-Африка. Прогнозата на Русия за африканската криза се потвърждава – продължаващото опустошение на западния империализъм. Това личи от съобщенията за руски знамена, които са били видени на демонстрации в Ниамей, столицата на Нигер.
 ECOWAS няма капацитет да се намеси в полза на Запада

Бунтовниците, които завзеха властта, не загубиха време да денонсират споразуменията за военно-техническо сътрудничество на Нигер с Франция, което беше последвано от искане Франция да изтегли войските си в рамките на 30 дни. От своя страна Франция се изказа “твърдо и решително“ в полза на чуждестранна военна намеса „за потушаване на опита за преврат“.

Френските власти дадоха да се разбере, че нямат намерение да изтеглят въоръжения си контингент от 1500 души, който се намира в Нигер „по искане на законните власти на страната въз основа на подписани споразумения“.

Позицията на Франция не е изненада – Париж не иска да загуби позициите си в региона на Сахел и евтиния източник на ресурси, особено на уран. Но Франция сгреши в преценката си, че превратът не се радва на подкрепата на нигерийските военни, нито има и е лишен от социална база и всичко, което е необходимо за отмяната му, е ограничена демонстрация на сила, която да принуди елитната президентска гвардия да започне преки преговори с Париж.

Франция и САЩ координират действията си с Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS). Първоначално ECOWAS направи някои саблени атаки, но се успокои. Крайният срок за намеса е изтекъл. Икономическата общност на Западноафриканската общност просто не разполага с механизъм за бързо събиране на войски и координиране на военните действия, а нейната сила Нигерия е заета с решаването на проблемите на вътрешната сигурност.

Нигерийското обществено мнение се опасява от ответен удар – Нигер е голяма страна и има 1500 км дълга пореста граница с Нигерия. Неизказаната истина е, че Нигерия едва ли е заинтересована от увеличаване на френското военно присъствие в Нигер или от това да бъде на една и съща страна с Франция, която е изключително непопулярна в целия Сахел.

Народната подкрепа за преврата блокира Запада

Най-голямата изненада е, че военният преврат се радва на широка обществена подкрепа. При тези обстоятелства има голяма вероятност френските войски да бъдат принудени да напуснат Нигер, своята бивша колония. Нигер е жертва на неоколониална експлоатация. Под прикритието на борбата с тероризма, която по ирония на съдбата е резултат от интервенцията на НАТО в Либия през 2011 г., ръководена не от кого да е, а от Франция, в региона на Сахел, Франция безмилостно експлоатира минералните ресурси на Нигер.

Известният нигерийски поет и литературен критик професор Осундаре написа миналата седмица:

Проучете причината, хода и симптомите на сегашното възобновяване на военните преврати в Западна Африка. Намерете лек за тази пандемия. По-важното е да се намери лек за чумата на политическата и социално-икономическата несправедливост, която е причина за неизбежността на повторното й възникване. Спомнете си настоящата брутална анархия в Либия и безбройните последици от дестабилизацията на тази някога процъфтяваща страна за региона на Западна Африка.”

Единствената регионална държава, която може да си позволи ефективна военна намеса в Нигер, е Алжир. Но Алжир няма нито опит в провеждането на подобни операции в регионален мащаб, нито намерение да се отклони от последователната си политика на ненамеса във вътрешната политика на суверенна държава.

Алжир предупреди срещу всякаква външна военна намеса в Нигер. “Демонстративната военна намеса в Нигер е пряка заплаха за Алжир и ние напълно и категорично я отхвърляме… Проблемите трябва да се решават по мирен път“, заяви алжирският президент Абделмаджид Тебун.

 Многополярността окуражава африканските държави

Без съмнение в основата си превратът в Република Нигер се свежда до борба между нигерийците и колониалните сили. Със сигурност засилващата се тенденция на многополюсност в световния ред окуражава африканските нации да се отърсят от неоколониализма. Това е едно от нещата. От друга страна, големите сили са принудени да преговарят, а не да диктуват.

Интересно е, че Вашингтон е сравнително сдържан. Подкрепата на президента Байдън за „ценностите“ далеч не се изчерпва с диктата за „ред, основан на правила“. Въпреки че според сведенията Америка има три военни бази в Нигер. В условията на многополюсност африканските държави получават пространство за преговори. Проактивността на Русия ще стимулира този процес. Китай също има икономически интереси в Нигер.

 По-специално, лидерът на преврата Абдурахман Тчиани е заявил, че „французите нямат обективни причини да напуснат Нигер“, което е сигнал, че е възможно да се установят справедливи и равноправни отношения. Русия е предпазлива, че ключовата задача в момента е „да се предотврати по-нататъшното влошаване на ситуацията в страната“. Говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви: “Считаме за спешна задача организирането на национален диалог за възстановяване на гражданския мир, осигуряване на законност и ред… смятаме, че заплахата за използване на сила срещу суверенна държава няма да допринесе за намаляване на напрежението и разрешаване на ситуацията в страната,“ .

Ясно е, че Ниамей няма да се поддаде на натиск от външни лица. „Въоръжените сили на Нигер и всички наши сили за отбрана и сигурност, подкрепени от неизменната подкрепа на нашия народ, са готови да защитят целостта на нашата територия“, се казва в изявление на представител на хунтата. Делегация от Ниамей замина за Мали с молба за присъединяване на свързани с Русия бойци от „Вагнер“ към борбата в случай на подкрепяна от Запада интервенция.

 Изостряне на ситуацията в Сахел

Не може да се очаква скорошно разрешаване на кризата около Нигер. Нигер е ключова държава в борбата срещу джихадистката мрежа и е свързан стратегически и структурно със съседно Мали. Ситуацията в региона на Сахел се изостря. Това има дълбоки последици за кризата на държавността в Западна Африка като цяло.

Американската изключителност не е универсална панацея за съществуващите болести. Пентагонът помогна за обучението на поне един от лидерите на преврата в Нигер – и на тези в Мали и Буркина Фасо, които обещаха да се притекат на помощ на Нигер.

И все пак, говорейки от Ниамей в понеделник, гостуващата и.д. заместник-държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд изрази съжаление, че превратаджиите са отказали да й позволят да се срещне със сваления президент Мохамед Базум и не са се отзовали на призивите на САЩ за връщане на страната към гражданско управление. Мисията на Нюланд имаше за цел да разубеди превратаджиите да се ангажират с групата „Вагнер“, но тя не беше сигурна в успеха си. Нуланд не получи възможност да се срещне с генерал Тхиани.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *