САЩ Категорично: Никакъв „Турски поток“ няма да мине през България! Решението е Окончателно!

Всички държави и частни компании, които участват в изграждането на двата руски газопровода „Северен поток 2“ и „Турски поток“ влизат в санкционен списък на Съединените щати. И това е само една малка част от мерките, предвидени в приетия вчера от сената на САЩ бюджет на Пентагона. Законът с разходите за отбрана, който бе подписан от президента Доналд Тръмп, предвижда също така създаването на обещаните от държавния глава космически сили, първият нов вид въоръжени сили в страната от над 60 години. (20 години след Русия).

Мерките срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“, добавени към новия закон при обсъждането в Камарата на представителите, имат за цел да блокират последните строежа на руските газопроводи в Европа буквално месеци преди тяхното окончателно завършване. Беше предвидено и по Северен и по Турски поток газ да потече още в средата на 2020 г. Това свое решение за крути санкции американския сенат аргументира така: „тази инфраструктура – с която Москва опитва да заобиколи Украйна – ще увеличи зависимостта на европейците от руския газ“.

Санкциите срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“ включват замразяване на авоари и анулиране на американски визи за фирмите и техните собственици и  представители, предоставящи услуги като изработката и полагането на тръбите. А „Дойче веле“ отбеляза, че формулировката на закона дава възможност да бъдат санкционирани и държавите по трасетата на двата газопровода. Анализаторите са единодушни, че заради прекомерната политическа, икономическа и финансова зависимост на стара Европа  Вашингтон, тази стъпка на американците ще блокира окончателно „Турски поток“, чието строителство заради мудността на България, се забави с месеци. И със сигурност ще забави пускането на „Северен поток-2“.

КАКВА ЩЕ Е СЪДБАТА НА „СЕВЕРЕН ПОТОК-2“:

Вчера германският „Билд“ писа, като се позова на конфиденциален документ на властите в Берлин, че очакването е текстът да блокира полагането на тръбите в датската икономическа зона (именно решение на Дания блокираше изграждането).

Американското икономическо издание „Блумбърг“ обаче съобщи, че Вашингтон осъзнава „закъснението“ си, а газопроводът ще бъде построен, преди тези санкции да влязат в сила. Проблемът е, че на администрацията на Тръмп ще са й необходими 60 дни да идентифицира компаниите и хората, съпричастни към строителството на газопровода, а след това попадналите в списъка ще трябва да бъдат официално предупредени и по закон ще имат 30 дни, за да се изтеглят от проекта. А дотогава „Северен поток-2“ вече ще е напълно завършен.

Според източник на агенцията, запознат със санкциите, САЩ умишлено са възприели този подход. Чисто и просто са се договорили с Германия да не застават на пътя на енергийните й интереси. По този начин Вашингтон пропуска „Северен поток-2“ и стопира другия руски газов проект „Турски поток“, без някой да я обвини в двоен стандарт. Източникът нарича това решение „рядка отстъпка“ от приоритетите на Тръмп, който нееднократно е заявявал открито, че се бори срещу „Северен поток 2“ като част от голямата си битка да възпрепятства руските енергийни проекти в Европа.

Днешното решение на американския сенат няма да стопира „Северен поток-2“, НО ЩЕ СПРЕ „ТУРСКИ ПОТОК“ И ТО ЗАВИНАГИ!

Морската част на „Турски поток“ е напълно завършена, но предстои полагането на тръбите в България (София използва и названието „Балкански поток“). Този месец руският президент Владимир Путин обвини страната ни, че умишлено забавя изграждането в момент, когато Сърбия е почти готова със своя участък. И въпреки, че Борисов категорично опроверга обвиненията на стопанина на Кремъл, ние сега разбираме 1- че Путин е бил прав и 2- си обясняваме защо България не е бързала особено с полагането на тръбите. Очевидно Бойко Борисов е получил предварителна информация, че газопроводът ще бъде спрян по време на посещението си при Тръмп. И вярва ли някой, че американския васал Борисов ще продължи строежа на газопровода въпреки US-санкциите?!? За да е сигурно това сигнал му даде и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, когато миналата седмица открито постави под въпрос икономическите ползи за страната ни от „Турски поток“.

Днес Кремъл коментира санкциите на САЩ. Прессекретарят на Путин, Дмитрий Песков заяви, че „Северен поток 2“ ще бъде завършен, дори на участниците в проекта да бъдат наложени санкции. Германският канцлер Ангела Меркел, обвинявана от Тръмп, че е позволила Германия да изпадне в „прекомерна газова зависимост“ от Русия, повтори преди няколко часа, че е против санкциите. Външният й министър Хайко Маас неколкократно е призовавал САЩ да не се месят в европейската енергийна политика. Германия със зъби и нокти брани енергийния си проект с Русия „Северен поток-2“. Но България не е Германия – не и с това безгръбначно и затънало до уши в зависимости от запада правителство на ГЕРБ. Така че – и „Турски поток“ няма да мине през България! Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Ако имахме достоен премиер, а не като нашата … Борисов, той: 1.Най-малкото ще прати Тръмп знаете къде, 2. Ще поиска САЩ да ни плаща наем за техните бази на нашата територия.

  2. Ако имахме достоен премиер, а не като нашата … Борисов, той: 1.Най-малкото ще прати Тръмп знаете къде, 2. Ще поиска САЩ да ни плаща наем за
    техните бази на нашата територия.

    До „Скандално“ – изглежда имате тъп модератор: това което написах е единствен коментар по тази тема. Защо той ми пише че не може да има ДВА коментара от един с същ

  3. А БОКЛУЦИТЕ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ КОГА ЩЕ ГИ ЗАПАЛИМ ДА ГОРЯТ КАТО ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОИТО ВНАСЯТ В БЪЛГАРИЯ ЗА ДА НИ ТРОВЯТ

  4. БЪЛГАРИЯ Е АМЕРИКАНСКА КОЛОНИЯ ПРЕДСТОИ ИЗТРЕБВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ИНДИАНЦИ ПО ДЕМОКРАТИЧЕН ПЪТ

  5. Ммм… да! Ако в написаното има нещо вярно, значи…, че България е само спомен!

  6. Ако написаното е вярно то тогава този така наречен парламент е само някаква бутафория. Нещо като нищо. Фирма заблуда. Това е углавно престъпление от страна на самоопределилите се като “ избраници на народа“.

  7. БОРИСОВ МАФИОТ БЪЛГАРОУБИЕЦО ЗА ТЕЗИ ЛАЙНА КОИТО ЗАБЪРКА ЩЕ ТЕ РАЗСТРЕЛЯМЕ КАТО КУЧЕ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *