САЩ в Паника! Китай и Иран с Военен и Икономически Договор за Десетки Милиарди!

След сключения миналата седмица между Иран и Русия военен и икономически договор, днес Иран сключи подобен стратегически договор и с Китай. Техеран и Пекин скрепиха съюза си и с търговски договор за 400 млрд. долара. Това е сумата, която Пекин ще инвестира в страната на персите през следващите 25 години, а в замяна ще получава петрол на силно занижени цени. Чрез тези два исторически договора Техеран умело заобиколя наложените му от САЩ санкции и ембарго, чиято цел беше да спъват и държат в изолацията страната от международната търговия. Освен това Иран показва категорично намерението си да се интегрира военно и икономически към Източния съюз на Китай и Русия.

Китай заяви твърдата си подкрепа за решението на Техеран да се оттегли от ядреното споразумение с Вашингтон. Припомняме, че това е условието на САЩ за да разхлабят санкциите. Договорът между Пекин и Техеран включва инвестиции в сферата на технологиите, здравеопазването, инфраструктурата и комуникациите. Двете държави планират да засилят и сътрудничеството си в областта на военното дело, като това включва и провеждането на повече съвместни учения, обмяна на разузнавателна инфорамция между службите на двете държави и пр. Изгодата за Китай от споразумението пък е, че гарантира евтин петрол за бързо растящата си мощна икономика.

Въпреки че в Иран договорът има своите критици, в крайна сметка прагматизмът на управляващите аятоласи надделя. Техеран отчита като огромна грешка десетилетията преговори със Запада и вярата си, че в един момент ще се споразумее със САЩ и Европа. Днес Техеран обръща изцяло контактите и търговията си към Далечния Изток и Севера, където се намират Китай и Русия. Разбира се, Иран няма и богат избор в момент, в който само Русия и Китай не се страхуват от американски контрасанкции срещу компаниите си, които оперират и работят с Иран.

Тази седмица външният министър на Китай Ван И е на обиколка в Близкия Изток, където посети редица страни. Пекин дори заяви желание да участва в едни бъдещи мирни преговори между Израел и Палестина. Свидетели сме на опит на Китай да измъкне изпод носа на американците стратегическата им роля в богатия на петрол Близък Изток.

Що се отнася до САЩ, договорите на Иран с Китай и Русия със сигурност будят тревогата им. Не само защото Техеран умело заобикаля санкциите им, но и защото съюзниците Москва и Пекин се сдобиват с още един ключов съюзник в един от най-важните и ценни региони на планетата – Близкия Изток. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Е това се нарича стратегия, икономическа независимост, обезпечаване на взаимен интерес и освобождаване от диктата на УСА. Както обесняват някои наши АСТРОЛОЗИ, всичко на което сме свидетели било резултат от разположението на планетите, доказано от векове. Та това разположение потвърждава и ясновидството на баба Ванга за неспирния прогрес на Русия, страна, която ще поведе света.За нашата клета държавица се знае, че без Русия за нас няма бъдеще. Кой можеше да предположи, че СССР ще се разпадне, че нас ще ни натикат като говеда в НАТО, че ще чакаме ам. Сенат да ни оценява и да определя мизерията ни, кой. Остава да проявим малко разум и да напуснем НАТО, да си върнем суверенитета и огромния брой млади хора, напуснали страната.

  2. абсолютно прав си иванов..на ванга трябва да се вярва,помня през 1977г как посочи от петрич мястото където са скрити едни откраднати автомати в едно от бойните поделения в трета армия..и след това ги намериха..не можем да напуснем така лесно нато,няма да ни разрешат..остава да се въоръжим с търпение..през 2024 идва края на ес…а какво ще стане след това-не се знае,но че по зле в бг…е ясно…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *