Сапунен $ мехур: Украинският конфликт Унищожава Долара

Във вторник, 11 май, цената на галон обикновен безоловен бензин в САЩ стигна нов рекорден връх от 4,404 долара. Символично число. Отчаяните опити на САЩ да решат нерешимите си вече проблеми чрез поредната „малка победоносна война“ (този път в Украйна) упорито тласкат бившия вече хегемон в пропастта.

Напред към миналото

Броячът на цените на горивата в САЩ продължава да се върти, стрелката неумолимо върви нагоре. Според Американската автомобилна асоциация (AAA) в рамките на последната година горивата са поскъпнали средно един и половина пъти. И така, цената на един галон бензин от среден клас днес е 4,752 долара, докато миналия май беше 3,31 долара за галон. За същия едногодишен период цената на дизела се е повишила от $ 3,125 на $ 5,553, и е ударила абсолйтен рекорд, изпреварвайки цените от финансовата криза през 2008 г.

Увеличението на цените в САЩ е повсеместно: само през март 2022 г. цените на енергията се повишиха с 11%. Цената на бензина се е повишила средно с 50% от началото на тази година, но най-рязък скок – с 18,3% – настъпи през март, след началото на военния конфликт в Украйна. Цените на храните нараснаха с 8,8% на годишна база и продължават да растат с 1% на месец, като най-голямото увеличение от началото на годината е с 10% за зърнените храни и хлебните изделия, 13,8% за домашните птици, рибата и месото, 8,1% за пресните плодове и зеленчуци, а за яйцата – 11,2%.

Виновен, както винаги, е Путин

Според индекса на потребителските цени за март 2022 г. инфлацията в САЩ е скочила с 8,5% спрямо миналата година, съобщава Fox News. Това съсипва доходите на американските граждани. Повишаването на цените на петрола ще принуди през 2022 г. средното американско домакинство да плаща с 3000 долара повече за газ и хранителни стоки, отколкото през 2021 г., според американската консултантска фирма Yardeni Research. Това означава, че войната, организирана от САЩ срещу Русия на територията на Украйна, ще удари обикновения американец трикратно по-силно от икономическия крах, маскиран като пандемия от Covid-19.

Разбира се, за всичко това администрацията на Байдън традиционно обвинява руския президент Владимир Путин. Целта е да обедини американския народ някакъв имагинерен общ враг и да отклони критиките към управлението си. Белият дом дори пусна хаштага „#PutinPriceHike“ и обеща, че президентът Байдън ще направи всичко възможно, за да предпази американците от „страдания на бензиностанциите“.

Искам всеки американец да знае, че приемам високата инфлация много сериозно“, увери съгражданите си Сънливия Джо в речта си в Белия дом. „Това е моят основен вътрешен приоритет.“ Сънародниците му обаче не вярват особено на своя президент. „Президентът Джо Байдън и самоубийствената му външна политика са причината за бедствието“, считат земляците на президента от Делауеър. Те споделиха своя опит с Fox News. „Президентът Байдън ще има същото наследство като Джими Картър“, прогнозира един от тях.

Проклятието на заека

Припомняме, че Джими Картър се смята за един от най-„неуспешните“ президенти на САЩ. Мандатът му приключи със скок на цените на петрола и хиперинфлацията от 1981 г., а политическата му кариера беше прекъсната от инцидент със злополучен заек, който Джими имаше неблагоразумието да удари с рибарско гребло… и да бъде заснет по време на този свой изблик на жестокост… към заек, който въпреки агресията на президента, продължава да го разиграва.

„Дори заек не се страхува от нашия президент“, пишат вестниците. Страниците на публикациите бяха пълни с карикатури на борещия се с нещастното животно Картър. Който се наложи да забрави за втори президентски мандат. За свое нещастие и сегашния президент се замеси в история със заек, този път с великденски. Видеоклипът с Джо Байдън, който се изплаши от мъж, облечен като Великденско зайче, стана супер популярен в социалните мрежи.

Отчаяните опити на Белия дом да измъкне за ушите все по- пропадащия фашистки режим в Киев, ще доведат администрацията и държавата на Байдън до окончателен колапс. Президентът на Съединените щати призна, че всички натрупани резерви на САЩ за външнополитическа помощ вече са изразходени: „Това е спешен въпрос. Вече изчерпахме ресурсите, предоставени по-рано от Конгреса за подкрепа на украинските бойци.

Поредната „помощ“ за Киев в размер на 40 милиарда долара не може да дойде от „никъде“. Икономиката на САЩ все повече заприличва на сапунено балонче.

Тяхната печатница за долари, заради която Америка непрекъснато увеличава и без това надутия си национален дълг, е на път да се счупи. Да не говорим за безумните цени на бензина и храните, за чийто ръст американците трябва да благодарят на своите русофобски власти. Но целите на спецоперацията на Русия в Украйна ще бъдат постигнати“, коментира ситуацията Дмитрий Медведев.

Ясно е, че колосалната американска военна помощ за Украйна, която по същество за Вашингтон е дългосрочна инвестиция, има шанс да не се окаже тотал щета за САЩ само ако режимът в Киев победи. Но постиженията на руските въоръжени сили анулират тази възможност. Това означава, че инцидентът с великденския заек ще се окаже пророчески и за Байдън, но по-важното е друго – Америка я чакат много трудни времена – мъчително слизане от хегемоничния й пиедестал, глад и мизерия. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *