Руски военни инструктори са пристигнали в Нигер

Руски военни инструктори са пристигнали в Нигер, който е получил и първа доставка на руски военни материали (оръжия и муниции) в рамките на сключения наскоро договор за икономическо и военно сътрудничество между Ниамей и Москва. Това съобщават световните агенции, позовавайки се на съобщение на нигерската държавна телевизия. В средата на март Нигер обяви, че слага край на споразумението за военно сътрудничество със САЩ, като призова Вашингтон да изтегли от страната контингента си от над 1000 войници.

„Присъствахме в сряда, на 10 април, на пристигането в Ниамей на самолет „Илюшин – 76″, голям руски военно-транспортен самолет, превозващ оръжия последно поколение с военни инструктори от руското министерство на отбраната“, обяви държавната телевизия „Теле Сахел“.

Русия ще инсталира в Нигер системи за противовъздушна отбрана, способни да осигурят пълен контрол на нигерското въздушно пространство, допълва още телевизията и показва кадри, заснети през нощта на кацащ руски самолет на летището в Ниамей.

Броят на руските военни инструктори не се съобщава. Те ще съдействат за качествената подготовка на нигерските военни, за да използват гореспоменатите системи, посочва телевизията. „Тук сме, за да обучаваме армията на Нигер и да ѝ помагаме да използва военните материали, които пристигнаха“, казва един от инструкторите. „Тук сме, за да развиваме военното сътрудничество между Нигер и Русия“, допълва той.

На 26 март лидерът на новото нигерско правителство, генерал Абдурахман Тиани говори по телефона с руския президент Владимир Путин. Двамата обсъдиха засилване на сътрудничеството в областта на сигурността.

В средата на март Нигер обяви, че слага край на споразумението си за военно сътрудничество със САЩ, като прикани Вашингтон да изведе от страната контингента си от над 1000 американски военни.

Нигер, подобно на Мали и Буркина Фасо, има проблеми с ислямистки банди, свързани с „Ал Каида“ и „Ислямска държава“ – и двете проксита на САЩ. Подозира се, че ролята на двете ислямски групировки в района е била да осигуряват алиби за военното присъствие на САЩ и Франция, които официално бяха там за да се борят с джихадистите. През последните 3 години марионетните прозападни правителства в Нигер, Мали и Буркина Фасо бяха свалени с военни преврати, а властта бе взета от национални сили.

Трите френски колонии обърнаха гръб на Париж и се сближиха икономически и военно с нови партньори – Русия и Китай, като в момента се готвят да се обединят в една държава – Федерация на държавите от Сахел.

През декември руска делегация посети Ниамей за дискусии в областта на отбраната и тогава двете страни подписаха споразумение за засилване на военното и икономическото си сътрудничество.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Браво на Нигер, така се прави,ако обичаш страната си трябва да се оттървеш от кръвопийците

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *