Руският посланик в Лондон: Вместо да се готви за война с нас, Великобритания да си припомни, че никой никога не е успявал да ни победи

Британските власти трябва да изоставят курса на конфронтация с Русия, вместо да обсъждат възможността за военен конфликт между страните ни. Това заяви руският посланик в Лондон Андрей Келин след участието си в церемонията по отбелязването на 80-годишнината от вдигането на обсадата на Ленинград.

„Днес, в напрегнатата политическа обстановка, изведнъж започнахме да чуваме призиви от британски политически лица Великобритания да се готви за война с Русия. Войната щяла да се състои в някакво неясното бъдеще. Ние слушаме тези изявления и призиви внимателно и ги взимаме под внимание. Но не виждаме никаква причина за такава реторика. В тази връзка смятам, че е много важно младите британски политици да познават, да учат и да помнят уроците на историята. А те са красноречиви: Никой никога не е успявал да надделее над Русия. Това е много важно да се знае. Фактът, че именно Съветският съюз имаше решаващия принос за победата над нацистка Германия, е добре запазен в паметта на много британци, които тогава бяха наши съюзници“, каза той.

„Нашият президент, когато прие акредитивните писма на новия британски посланик в Москва Найджъл Кейси, заяви, че сътрудничеството между нашите държави в онези трудни години на Втората световна война, е сложило основите на новите световни отношения за 50 години напред. В тази връзка бих искал да кажа, че днес е необходимо нашите две държави да направят същото. Вместо да мислят за евентуална хипотетична война с Русия, нека британските политици мислят върху това как да се излезе от тази спирала на конфронтация и как да се създаде обновена система на международни отношения, основана на равенство, взаимно уважение и отчитане на интересите на страните в областта на сигурността“, подчерта Келин.

Руският посланик заяви, че призивите за подготовка за война на британското военно командване са били с цел то да получи допълнително финансиране за отбранителния сектор на кралството. „Неподготвени млади политици, които не са помирисвали барутен дим, които дори не са свидетели на Студената война, правят дръзки изявления, че е необходимо да се укрепи британската армията, а населението да се готви за някаква война. Която щяла да се състои или през 2044 г., или след 2 години. Тук версиите им се различават. Всичко това се прави с една проста цел: да се опитат за пореден път да стресират обществото, за да изстискат от данъците му някакви пари за армията и изграждане на въоръжените сили. Вероятно това е един от последните опити чрез спекулация със страховете на хората да се мобилизира обществото в полза на милитаризацията“, посочва той.

На 24 януари Патрик Сандърс, началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Обединеното кралство, по време на изказване на изложение за бронирани превозни средства в Лондон, заяви, че е необходимо „да се обучи и оборудва цивилната армия“, за да бъде готова за потенциална въоръжена конфронтация и мобилизация. Генералът, цитиран от The Daily Telegraph, се противопоставя на всеобщата военна повинност, но призовава жителите на кралството да се подготвят морално за евентуален конфликт с Русия. Подобни изявления направиха седмица по-рано и министрите на отбраната на Швеция и Германия, но немският министър бе принуден от бурната обществена реакция да направи второ изявление, в което заяви, че Русия не е заплаха за Германия.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. КАТО СА ЗАБРАВИЛИ,ПУТИН ЩЕ ИМ ГО ПРИПОМНИ! НАЛИ СА БИЛИ САМО ЕДНИ СТАТИСТИ,ТЕ И ОСТАНАЛИТЕ СЪЮЗНИЦИ! РУСИЯ,РУСКИЯ НАРОД И ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ СА ИЗНЕСЛИ НА ПЛЕЩИТЕ СИ ЦЯЛАТА ВОЙНА! НА РАЙХСТАГА ПИШЕ ИВАН,И САМО ИВАН! СТАТИСТИТЕ ГИ НЯМА! СЛАВА НА ВЕЛИКАТА РУСКА СТРАНА! СЛАВА НА РУСКИТЕ БРАТЯ,ОСВОБОДИЛИ ЦЯЛА ЕВРОПА! СЛАВА НА ПУТИН,КОЙТО ОТНОВО ОСВОБОЖДАВА ОТ ФАШИСТКАТА СГАН!!!

  2. Само си представям, Тръмп печели през ноември, вади САЩ от НАТО през 2025, Путин изпраща два крайцера към Бургас да види какво става с Лукойл… и глей каква тълпа ще се събере на Терминал 2.. Кабул 2021 в нашенски вариант.

  3. Вместо да избират женски полови органи, които да обясняват на малобританското сананинско племе какво да си припомня, да изберат някой знаещ да пуца със сармати по англия.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *