Руската армия е на портите на Часов Яр

Руските войски продължават придвижването си напред и вече са пред източните „порти“ на украинската крепост Часов Яр, пише специализираният военен канал „Рибар“.

Както пише военната медия, в момента руската артилерия бомбардира масирано позициите на Въоръжените сили на Украйна в източния квартал на Часов Яр под името „Канал“. Едновременно с това се водят боеве в района на горската зона „Ступки-Голубовские“ край града.

Ситуацията за украинската армия остава сложна и на Авдеевското направление, където руската групировка е на път да обгради украинските защитници на линията Семьоновка-Бердичи.

Западно от Тоненкое руските въоръжени сили атакуват в посока Уманское.

Часов Яр по-важен за украинската отбрана в Донбас от Авдеевка, пише ISW.

Първо, освобождаването на Часов Яр и околните райони (изключително прецизно изградената отбранителна линия там включва и няколко съседни села: Ступочки, Николаевка, Червоное и Подолское) допълнително ще осигури югозападния фланг на Артьомовско-Соледския участък на фронта.

Второ, освобождаването на Часов Яр и по-нататъшното настъпление на север и юг от него допълнително ще отблъснат украинските въоръжени сили и в резултат на това ще осигурят руските линии за доставки в района на Артьомовск.

Сега украинците използват артилерийски оръдия, струпани по участъка от пътя към освободения Ивановски, за да обстрелват частите на Артьомовската група.

Освобождаването на Часов Яр ще принуди войските на Киев да разположат оръдейната си артилерия в райони непосредствено до фронтовата линия. Само по този начин украинските въоръжени сили биха могли да се опитат да блокират руската логистика по по-голямата част от магистралата Соледар-Артьомовск-Горловка.

Така обаче украинската артилерия става още по-уязвима. Особено при липса на системи за ПВО. Американският Институт за изследване на войната ISW се позовава на украинското разузнаване, като твърди, че разузнавателните дронове „Орлан-10“ активно действат в района на Артемовско-Соледарското направление в тактическа дълбочина.

Тези руски дронове откриват целите и коригират огъня на артилеристите им (включително 152-мм оръдие Мста-Б) и танкове Т-90М Прорив.

Трето, освобождаването на Часов Яр открива път пред руската армия да атакува директно най-голямата украинска крепост в Донбас – агломерацията Константиновка-Славянск-Краматорск. Както подчертава ISW, ако тази градска агломерация падне, то ще рухне и украинската отбрана в района, а Русия ще сложи окончателно ръка върху цял Донбас.

Напредването през Часов Яр осигурява директен път до агломерацията Славяновско-Краматорск (той е по-кратък, равен и без препятствия в сравнение с два други възможни маршрута: от юг по магистралата от Авдеевка или от югозапад от района на Торецк).

През пролетта на 2022 г. беше направен опит за широкомащабно оперативно обкръжение на Въоръжените сили на Украйна в ДНР, което беше насочено към освобождаването на украинската крепост Славянск чрез атака от север, но пресечения терен не позволи на руснаците да го направят.

ISW смята, че руското командване сега може да се опита да повтори тази мащабна маневра, но вече през лятото на 2024 г. И именно настъплението на запад от Часов Яр ще създаде необходимото условие за решаващата битка за Славянск и Краматорск.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *