Русия призова България да се откаже от решението да предостави ракетите си С-300 на Украйна

Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество призова България да не предава на Украйна ракетите си за зенитни ракетни системи С-300, за да не бъде допуснато нарушение на международното право, предаде ТАСС.

„Решението на България да предаде на Украйна ракети за зенитни ракетни системи С-300 ще съдейства за допълнителната ескалация на конфликта и до невинни човешки жертви“, се казва в изявлението на руската федерална служба.

Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество отбелязва, че в съответствие с член 4 от Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България от 5 септември, 2002 година предаването на трета страна на оръжия и военна техника, получени от България в резултат на двустранното военнотехническо сътрудничество между двете страни, е недопустимо без получаване на предварително писмено съгласие от Русия, отбелязва ТАСС.

„Българското правителство за пореден път грубо нарушава международните си задължения в областта на контрола върху оръжията, въпреки нееднократните разяснения на това от руска страна“, се казва още в изявлението на руската служба.

Припомняме, че днес с тайно гласуване Народното събрание одобри предаването на ракетите на Украйна. В мотивите към проекта на решение вносителите посочват, че България ще предостави на Украйна боеприпаси с дефекти, които могат да се използват от украинската армия. „Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси. Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. За разлика от България обаче, Украйна е декларирала, че има капацитета да използва ефективно такива дефектни боеприпаси и те да послужат на украинската армия да се противопостави на руската агресия“, се посочва в мотивите към проекта на решение. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Развалени гаубици, мтелбета, бетеери, самолети, т 72, отпрашиха за Украйна, не натовска страна, с която не сме в никакви съюзни отношения. Военният винистър извърщва държавна измяна, с предпочитания военни нужди чужда нам държава вместо българската национална безопасност, което ву е дръжност

  2. Аз призовавам Русия да изпрати няколко ракети по софия, в противен случай мишките няма да се разбягат преди да са умъртвили и последния православен.

  3. Интересно ми е тогаз- досега щом тези „пушкала “ са били дефектни, защо са били обслужвани от персонал. И то персонал,на които се е заплащало от нашия джоб заплати. И то не малки по размер. Нека военният ни псевдоминистър ТАГАРЕНЧУК да обясни това

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *