Разкритие: F-16 е цената на Американската Благословия за Борисов! Купува скъпите F-16 и прави „Борисов-4“!

Никак не е случайно, че управляващите форсираха сделката за закупуване на американски изтребители F-16 точно в разгара на предпразничната суматоха, когато парламентът вече е в коледна ваканция, а бдителността на народа е притъпена от празничната суетня. Защото сделка с американските самолети е скандално лобистка и мирише. Та да не се вдига излишен шум. За 10 години съм им хванал тарикатлъците на ГЕРБ- и те, също като опитните обирджии, върлуват по празниците. Пък и да не забравяме, че зад сложните експертни формулировки и авио-технически детайли всъщност става дума за нашите пари. Пилеенето им се преглъща по-лесно с мръвка и руйно вино.

А парите са много. Според гласуваната от парламента бюджетна рамка – 1,8 млрд. лева. Само че…

Докладът на междуведомствената експертна група, внесен в Министерски съвет, който препоръчва закупуването на F-16, отваря вратата към мащабна далавера. В него „експертите“ искат от кабинета:

„Да разреши Проектът по купуването на самолетите да се занижи критериите – задължителните изисквания към бъдещите бойни самолети – както като качество, така и като разход.

Тоест, експертите дават карт бланш на правителството на Борисов при преговорите с американската страна да излязат извън „задължителните изисквания“ (които спират да са задължителни) за цена, годност, срок на доставка и прочие. Така се дава пълен простор на произвола. Цената може да надвиши определения бюджет, срокът за доставка може да се окаже много по-дълъг от предвидения в офертата, техническите параметри стават променлива величина. Тоест, самолетите F-16 може да са много по-неизгодни за нас в сравнение с „Грипен“, но ако правителството купи американските- няма да е нарушило закона.

Изобщо, създават се всички предпоставки един ден да се озовем с морално остарели и негодни за експлоатация скъпи железа, както навремето стана с прехвалените хеликоптери „Кугар“, закупени пак от Борисов, които впоследствие се оказаха негодни да летят в определени услови, поради липса на система срещу обледяване.

А и щом в един експертен доклад са заложени толкова драстични компромиси, значи сделката е лобистка и непременно ще се реализира.

И за лаик е видно, че докладът е писан според вече направени лобистки договорки. Допуснатите вътре изключения напълно обезсмислят пазарлъка с останалите кандидати. Писани са така, че да включат и напълно неконкурентноспособните F-16. То е все едно да обявиш, че търсиш най-добрите домати, но си готов да платиш същото, че и отгоре, за скапан зарзават. Накрая непременно ще получиш зарзавата F-16.

Още при първото разглеждане на офертите преди две години стана ясно, че цената за американските F-16 надхвърля с 500 млн. лв. предвидения от България бюджет и по тази причина предложението бе дисквалифицирано. Тези 500 млн. вповече се равняват на половината годишен бюджет на Министерството на отбраната. А да не говорим, че купим ли F-16, в дългосрочен план разходите ни ще нарастват с още много, предвид необходимостта от изграждане на допълнителна инфраструктура и закупуването на още поне 8 изтребителя, тъй като само една партида F-16 не е достатъчна да обезпечи нуждите на националната ни сигурност. Вкратце, очертава се още една бездънна яма за източване на средства от държавния бюджет, сиреч от нас, българите… в посока САЩ.

Преди дни Борисов впрегна целият държавен апарат в мощна лобистка кампания да ни убеждава как американците, видите ли, били подобрили офертата си. Конкретни подробности обаче гербаджийските политици и подлоги така и не ни съобщиха. Междувременно шведите отвяха конкуренцията с ново суперизгодно предложение: 10 многоцелеви изтребителя „Грипен“ на цената на 8. И тъкмо в момента, в който състезанието започна да ни носи финансови ползи, правителството избра възможно най-скъпите трици- американските. Защо?

Свръхскъпите изтребители F-16 са цената, която Бойко Борисов плаща на американците новото правителство във Вашингтон да го легитимира. Това е лептата, срещу която Тръмп ще благоволи най-сетне да се снима официално със съмнителния шериф на онази там държава, България, след излагацията с нагъзването в ООН.

Българо-американските отношения напоследък куцат. Свърши златното време на Обама, когато финансирани от САЩ неправителствени организации (НПО-та) диктуваха дневния ред на властта у нас и досущ шерифи бдително следяха за спазването на „човешките права и демократичните свободи“ срещу заплащане от самата ни държава. Родната демокрация вече не интересува Вашингтон, ако изобщо някога го е касаела. Защото за никого вече не е тайна, че НПО-та като „Америка за България“ изпълняваха предимно шпионски и пропагандни функции у нас в полза на САЩ.

САЩ отдавна нехаят и за миротворческия ни принос в Афганистан и Ирак, след като самите те се оттеглят от конфликтните точки. В ерата Тръмп единственият приоритет е колко кеш могат да измъкнат от „партньори“ като нас. За Вашингтон България не е държава, а клиент. Затова и държавният секретар на САЩ Майк Помпео прати спешно в България наместника си Съливан да проконтролира местните лобисти, а след това звънна на Борисов, понеже последния именно е гарант за сделката с F-16. Очевидно оная „грама“ на Байърли не е загубила давност. А „кучият син“ „Буда“ ще им е верен доживот.

Срещу всичко това Борисов ще спечели дружеско потупване по рамото от Тръмп и евентуално – привилегията онзи да му запомни името и да го остави на власт в България. А българският народ ще загуби няколко милиарда лева с обвързващ ангажимент за удвояване на сумата до 6 години.

В това е цялата работа. А приказките за „стратегическо партньорство“ и прочие алабализми на лобиста Цветанов, който от година не се спря да обхожда медиите като търговски пътник на „Локхийд Мартин“, са зоб за наивници.

Качествата на самолетите, които САЩ ни предлага, нямат никакво значение, след като сделката е изцяло политическа. Съпоставянето на разните параметри също губи смисъл. Какво от туй, че шведите дават повече и по-качествени самолети за по-малко пари от американците, при положение, че сделката е предварително сключена нейде из коридорите на американската администрация по време на Цветановия гастрол в САЩ преди месеци.

А лобистката операция на ГЕРБ по спасяването на редник Бойко е грандиозна обида спрямо добросъвестните военни експерти, загубили половин година да сравняват чарковете, снаряжението и експлоатационните предимства на предлаганите изтребители, за да изготвят най-добрия възможен инвестиционен проект. И това е без да броим годините работа преди това.

Дискредитира се и самата идея за модернизация на българската армия, която ГЕРБ ползва като средство за получаване на комисиони от неизгодни за държавата сделки. Те и „патриотите“ просто осребряват националното си предателство.

Няма никакво съмнение, че въпросът за изтребителите, като всички останали въпроси в държавата, ще бъде решен еднолично от Борисов, в името на Борисов и за победата на Борисов. За да може пак да „ги бие“ на избори и да си управлява максимално с щайката. И Цветанов да е неговият верен глуповат булдог. И всичко това с нашите пари, разбира се. Тежко и горко на народ, който си плаща, за да го унижават. Skandalno.net

Автор: Пею Благов, Skandalno.net

*Докладът на междуведомствената експертна група, внесен в Министерски съвет, който препоръчва закупуването на F-16, отваря вратата към мащабна далавера. В него се иска от кабинета:

„Да разреши Проектът на международния договор по т.1 да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“…

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Че САЩ стоят зад Борисов само дебилите не могат да го проумеят! И втория предател на България, Румен Радев, също е креатура на САЩ и НАТО.

    • Всичко се командва от сополан паси той е зад тази сделка

  2. До къде стигнахме, ееей! Да ни вършее на главите парапитек от помощно училище с крива глава! Бивш охранител, неграмотен мафиот да налага еднолично просташките си хрумвания, за пари, естествено! Народе, сърбай си попарата! Сеир, ама трагичен, щото България е и моя!

  3. НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГА ГРЪМНИ БОКО И ЦОКО ДА СПАСИ НАРОДА И БЪЛГАРИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *