Президентът Радев изобличи режима на Борисов: Държавността е в Упадък! Живеем в Автокрация!

„Автокрация“ е думата на 2018 г. Парламентът вече не контролира правителството! С тези думи президентът Румен Радев определи управлението на ГЕРБ в предаването „Годината“ на Дарик радио.

„Думата на 2018 г. е автокрация. Това бе годината на демократичния упадък. Виждаме, че за пореден път кабинетът харчи огромни суми от държавната хазна без правила и често по личното усмотрение на министър-председателя. Парламентът вече не контролира кабинета. А напротив, кабинетът непрекъснато прегазва решения на парламента.

„Няма гаранции, че изборите догодина ще се проведат честно и демократично. Изборното законодателство така и не бе реформирано. Под натиска на ГЕРБ машинното гласуване отново бе отложено за неясно кога. Съдбата на т. нар. втори протокол от СИК, който на всички избори досега винаги е бил обект на манипулация, остава неясна“, заяви Радев в ефира на Дарик.

Държавният глава разкритикува остро и начина, по който управляващите избират новите изтребители за българските ВВС: 

„Избора на американските изтребители „Ф-16“ е триумф на лобизма. Аз защитавам процеса – да е прозрачен, открит и обективен.  Преди още да е приключила работата на комисията един наш политик – Цветан Цветанов вече предопредели избора. Направи го с изявление директно от Вашингтон. Борисов също каза „тежката“ си дума. С което наруши процедурата по избора. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС, аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят „радиомълчание“, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят“

„Министър-председателят обаче даде изявлени, в което уж между другото обясни как някакви летци някога някъде му били казали, че F-16 e най-добрия самолет. Защо ни трябваше тогава цялата тази експертна междуведомствена комисия? Защо е целият този фарс? ГЕРБ превърнаха цялата процедура в някаква досадна подробност. И така и не обясниха на хората, че цената на US-самолетите F-16 няма да е заложените в нашия бюджет 1,5 млрд. лв., а ще е почти двойно повече“, продължи по темата със самолетите Радев.

„Управлението на ГЕРБ излиза извън всякакъв контрол. Те разполагат напълно с нашите пари. Правят с тях каквото си искат. Не ни дават информация как и за какво ги харчат. Те разполагат със съдбините ни, те разполагат с нашето бъдеще. Затова казвам, че автокрацията е факт“, категорично заяви президентът Радев.

Решенията на кабинетите „Борисов-1,2 и 3“ се взимат изцяло водени от лобистки интерес. Така министър-предсадателя и хората му си купуват легитимация пред западните лидери. Какво значи фразата „сега ще изберем Ф-16, а после ще разберем условията, параметрите и цената на тези изтребители от американците“? Ние се поставяме в едно абсурдно положение. Ама такъв бил законът на САЩ! – нали някои хора ходят непрекъснато там, къде спаха, та не проучиха закона, ако наистина е такъв“, попита Радев.

„Моята цел като върховен главнокомандващ е българската армия да има способности и да сме сигурни, че нашите летци ще летят. Изборът на  F- 16 е възможно най-скъпият вариант. И самолетите няма да се доставят след 2 години, а най-рано след 6. А през това време ще трябва да похарчим още милиони левове за да построим тежка инфраструктура… защото експлоатацията на единият самолет изисква много сериозно вложение в инфраструктурата – въобще за да литне. За този дълъг период, в който ще чакаме самолетите, трябва да вложим много и в Миг-29, за да не остане българското небе през тези 6 дълги години без нито един самолет. Да не говорим и за цената на експлоатацията на F-16 – тя е поне два пъти от цената на покупката. Трябва да мислим и за още самолети. Ще ни се насложи и то в близките години, когато старите ни МИГ-ове излязат от експлоатация. Това са едни много сериозни разходи, а за тях нямаме разчети. Правителството се хвърля да харчи нашироко, без да е ясно дали ще останат средства, за да могат летците ни да летят. Което пък неминеумо ще увеличи рискът от катастрофи“.

„Ниe сами сме си виновни, че стигнахме до тук. Ние сами оставихме ГЕРБ да излязат от всякакви нормални демократични марки“., категорично заяви президентът.

„Европредседателството се превърна в алиби за шестмесечна тотална абдикация на управляващите от проблемите на гражданите. Редица наши медии градяха ореол на Борисов като спасител на Западните Балкани и като незаобиколим политически фактор от световен мащаб. А в същото време справедливите протести на хората заради ниските доходи, заради лошите условия на труд и срещу корупцията бяха представяни като антиевропейски прояви. Затова и след края на евро-председателството призовах управляващите да се върнат по-бързо към нерадостната българска действителност и да чуят гласовете на хората. Дали обаче ги чуха?!“, риторично попита на финала Румен Радев. Skandalno.net

Автор: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Този лицемер, президента Радев, се издаде, когато реагира неадекватно по отношение на украинската провокация около Крим. Веднага се поправи, но хората не са простаци, каквито ги мисли. Хахаа…

  2. Тоя Ради е абсолютен простак, не е за коментиране.

    Ама се отвращавам от действията на нашите политически идиоти – не се вслушват в мнението на специалиста /за наше щастие и Президент/, ами се водят по акъла на влечуго със забавено психическо развитие и крива глава… А, де?! То е ясно защо Кривоглавият лобира за американското, ама не е ясно защо стадото от Парламента върви след него. Къде са им акълите на останалите идиоти??? Отдавна минаха всякакви граници, гадост!

  3. За самолетите: Защо нашият „хонорис кауза“ от Банкя се спря именно на Ф-16? Доколкото знам, те янките имат нова модификация Ф-22 по-съвършен от допотоните Ф-16. Ако ме питате, бих се спрял на руските МИГ-ове или СУ. Защо такива древни и мъдри народи като Индия, Китай или Египет купуват само руска военна техника? Те да не са по-глупави от нас?9

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *