Путин: Украйна е свалила Ил-76 с американска система „Пейтриът“

Руският самолетът Ил-76 с украинските пленници на борда си е бил свален от американска система „Пейтриът“. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с правителствени служители, предават РИА Новости и „Фокус“.

„Самолетът е свален – това вече е установено със сигурност – от американска система „Пейтриът“. Експертизата вече установи това“, подчерта той.

Путин добави, че Русия настоява за международно разследване на инцидента, но, по думите му, до момента не е проявен интерес за разследване от международни организации под егидата на западни държави.

„Официално заявявам: молим ви да изпратите международни експерти и да извършат този анализ, да оценят наличните материални доказателства, за да потвърдят, че самолетът е бил свален от система „Пейтриът“, заяви държавният глава на Русия.

В същото време Путин посочи, че на Запад медиите се опитват да потулят историята за катастрофата с военнопленниците.

„Вижте какво има в западните медии? Нищо. И така, това е. Един клик и всички веднага забравят, всичко веднага изчезва, информационното поле веднага се изчиства. Но ние няма да забравим за престъпленията, които извършват срещу нашите граждани“, подчерта той.

Путин каза, че не знае и не разбира защо Киев е свалил самолета със своите военнопленници.

„Може да се попитаме и защо те обстрелват мирни градове. Има няколко цели: да отклонят вниманието на собственото си население, както и та западните си спонсори от неуспехите на така наречената контраофанзива; да покажат, че могат да направят нещо; да ни провокират в ответни огледални действия – тоест и ние да започнем в отговор да нанасяме удари по цивилни и мирни цели на територията на Украйна. Ние използваме високоточни оръжия, с които удряме единствено и само военната инфраструктура на Украйна – приоритетно армията и военната й индустрия. Най-вероятната цел на това е да ни провокират към ответни действия, така мисля“, заяви руският президент.

Според Путин, има хипотетична възможност Киев да е свалил самолета с пленниците и случайно, но дори да е така – това пак е престъпление – поради небрежност. Путин припомни, че има такъв законов термин.

Той посочи, че Следственият комитет на РФ е образувал наказателно дело за тероризъм. Според руския лидер следователите „знаят какво правят и има сериозни основания за подобна формулировка“.

В същото време Путин отбеляза, че Москва няма да спре обмена на пленници.

„Няма да спрем. Трябва да вземем нашите момчета. Съотношението на хората, които са в Русия към нашите момчета, които са в Украйна десет към едно и дори повече. Тоест, на всеки руски пленник там, ние имаме 10 украински. Все пак ще вземем нашите момчета, ако украинската страна, разбира се, е готова за подобни размени. Те винаги ни дават сигнал, че са готови“, посочи Путин.

Путин каза още, че в момента руската армия създава демилитаризирана зона в Украйна. Тя ще бъде с такава площ, че да гарантира сигурността на руските градове, съобщава РИА Новости.

„Тази линия трябва да бъде такава и на такова разстояние от нашата територия, че да осигури сигурността, имам предвид на първо място далекобойните оръжия чуждестранно производство, които украинските власти използват за обстрел на нашите мирни градове“, каза Путин.

Той отбеляза, че руската армия ще отмести демилитаризираната зона в Украйна далеч от жизненоважни руски селища и в момента „това е основната й задача“.

„Това е основният мотив на нашите момчета, които се сражават и рискуват живота си, да защитят Родината, да защитят нашия народ. Ние ще ги отблъснем и това е всичко“, заяви Путин.

На 24 януари украинските въоръжени сили свалиха над Белгородска област руски военнотранспортен самолет Ил-76, превозващ 65 украински военнопленници за размяна. Всички те, както и трима придружаващи ги офицери от руските въоръжени сили и шестима членове на екипажа загинаха.

Путин нарече инцидента „престъпление на Киев срещу собствените му граждани“. По думите му украинската страна е била предварително и надлежно уведомена, че на борда на Ил-76 има военнопленници от украинските въоръжени сили и въпреки това е нанесла удара – с много по-малка вероятност заради небрежност, и много по-вероятно умишлено.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *