Зеленски към Германия: Спрете да давате пари на украинските бежанци, дайте ги на нас

Украинският президент Володимир Зеленски призова германското правителство да промени политиката си на финансова подкрепа на украинските бежанци на своя територия и вместо това да дава парите на Киев. Схемата ще направи механизмите за помощ по-прозрачни, заяви Зеленски в интервю за германска телевизия ARD.

Хората, които са избягали от Украйна и са се преместили в Германия, в момента получават финансова помощ от двете страни, твърди Зеленски в интервюто, публикувано в понеделник от неговата администрация. Това трябва да се промени, настоя той.

Интервюто със Зеленски виж тук

ВИЖ ВИДЕОТО:

„Би било по-добре, ако Германия подкрепи украинците, като даде пари за бюджета на Украйна“, каза президентът. Той добави, че след това правителството в Киев ще разпредели средствата в зависимост от местонахождението на всеки човек.

Зеленски беше попитан и дали очаква избягалите в чужбина да се върнат.

„Различни хора заминават по различни причини. В първите дни на войната всички граници бяха просто отворени“, каза Зеленски. „Това беше изборът на всеки човек.“

Зеленски каза, че е „благодарен на онези, които се върнаха“, не само да се бият, но и да работят.

Тези хора плащат данъци в държавния бюджет или работят във важни сектори като отбраната, образованието и здравеопазването, каза Зеленски.

Той беше попитан конкретно и за мъже в бойна възраст, напуснали страната. „Има хора, които са напуснали по различни причини и са имали правни причини или законови възможности да напуснат“, отговори Зеленски.

Тези, които са напуснали незаконно, трябва да се върнат в Украйна, не непременно на фронтовата линия, но да работят, така че да плащат данъци в Украйна, каза Зеленски.

Според германския Институт за световна икономика в Кил (IfW) Берлин е дал почти 14 милиарда евро за украински бежанци през последните две години. Германия се превърна във втория най-голям донор на украински бежанци след Полша, чиято помощ която надхвърли 15,6 милиарда евро за същия период, според IfW.

Искането на Зеленски идва в момент, когато Киев е изправен пред сериозни финансови затруднения, след като САЩ изчерпаха помощта си за Украйна, а Конгресът отказва да одобри нова финансова помощ.

Министерството на финансите в Киев заяви, че фискалните нужди за 2024 г. се оценяват на 37,3 милиарда долара. През миналата година Украйна е получила повече от 42 милиарда долара чуждестранна помощ. Финансовият министър Сергей Марченко също предупреди през декември, че Украйна може да претърпи дефицит още през първите два месеца на годината.

Източник: kyivindependent.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Ха ха ха, този наркоман съвсем си е издухал мозъка през ноздрите. Спрете да давате пари на украинските бежанци в Германия, дайте ги тези пари ние да ги разпределяме, че жена ми вече няколко месеца не е оставяла 1 милион долара в лондонски бижутерен магазин.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *