Пекин: Китай напълно подкрепя Русия по украинския въпрос въпреки натиска на Запада

Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу разговаря по видеовръзка с министъра на отбраната на Китайската народна република адмирал Дун Дзюн. Това съобщиха в сряда, 31 януари, от пресслужбата на руското военно ведомство, цитирани от ТАСС.

По време на разговора Шойгу заяви, че в момента отношенията между Русия и Китай са в най-добрия период от своята история.

За укрепването на стратегическите връзки между нашите две страни допринася и личното приятелство между лидерите – президента на Руската федерация Владимир Путин и председателя на Китайската народна република Си Дзинпин.

Шойгу отбеляза, че руско-китайските отношения във военната област се развиват устойчиво във всички посоки. Координацията на усилията на двете страни има стабилизиращ ефект върху международната обстановка и спомага за намаляване на конфликтния потенциал.

„Ние редовно провеждаме съвместни дейности по оперативна и бойна подготовка на сушата, по море и във въздуха и успешно отработваме различни по сложност бойни задачи“, заяви началникът на руското военно ведомство.

Той също така подчерта, че „нашите общи действия не са насочени срещу трети страни. Ние, Русия и Китай, за разлика от западните страни, сме суверенни страни и не създаваме военен блок.

Руският министър на отбраната изрази увереност, че днешните преговори с китайския му колега ще укрепят допълнително руско-китайското стратегическо партньорство в сектора на отбраната.

В отговор ръководителят на китайското министерство на отбраната адмирал Дун Дзюн подчерта, че откакто наскоро е заел този пост, днешните преговори с ръководителя на руското военно ведомство Сергей Шойгу са първата му работна среща с военен министър.

„Вие дадохте голям принос за насърчаването и развитието на интеграцията между китайската и руската армия и се радвате на висок авторитет в руските въоръжени сили. Възхищавам се на вашата смелост и решителни действия в една бързо променяща се агресивна международна обстановка“, отбеляза китайският военен лидер, обръщайки се към руския си колега.

Той заяви, че настоящата „среща демонстрира дълбокото приятелство между армиите на Китай и Русия, изградено върху общият им стремеж за задълбочаване на стратегическото сътрудничество, поддържане на световния мир. Връзката между нашите две държави и военни сили има особено значение за нас, китайския народ“.

„Ние напълно ви подкрепяме по украинския въпрос, въпреки факта, че САЩ и Европа продължават да оказват натиск върху китайската страна. Западът агресивно атакува дори сътрудничеството ни с Европейския съюз в областта на отбраната, но ние няма да променим или да се откажем от подкрепата си за Русия в този нейн конфликт със Запада. САЩ и ЕС не трябва и не могат да попречат на дълбокото руско-китайско сътрудничество“, заяви китайският министър на отбраната.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *