Путин: Руските военноморски сили скоро ще получат новите хиперзвукови ракети „Циркон“

Новата военноморска доктрина на Руската федерация открито очертава границите на страната, включително в Арктика и Черно море, каза руският президент Владимир Путин:

„Защитата им ще бъде осигурена твърдо и с всички средства. От ключово значение за това са възможностите на военноморския флот. Той е в състояние да отговори светкавично на всеки, който реши да посегне на нашия суверенитет и свобода.“

В реч в бившата имперска столица Санкт Петербург по случай Деня на военноморските сили, който се отбелязва днес в Русия, Путин направи възхвала на цар Петър Велики за това, че е превърнал Русия във велика морска сила. В словото си руският президент не спомена директно Украйна.

Но стопанинът на Кремъл обяви, че е подписал нова военноморска доктрина, подробности за която не бяха разкрити, и похвали хиперзвуковите крилати ракети „Циркон“ като единствени по рода си в целия свят.

„Доставката на тези ракети за руските въоръжени сили ще започне в близките месеци“, каза Путин. „Фрегатата „Адмирал Горшков“ първа ще застъпи на бойно дежурство с това страховито оръжие на борда.“

„Ключовото тук е способността, която ще придобият руските ВМС. Те ще могат да отговорят светкавично на всеки, който реши да посегне на нашия суверенитет и свобода.“

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/3O9cfGQfm58

Хиперзвуковите оръжия могат да летят със скорост девет пъти по-голяма от тази на звука, а през последната година Русия извърши пробни изстрелвания на „Циркон“ от военни кораби и подводници.

Преди седмици стана ясно, че Русия е приключила изпитанията на своята хиперзвукова крилата ракета „Циркон“ и ще я приеме на въоръжение преди края на годината на нова фрегата в Северния флот. Александър Моисеев, командир на Северния флот, каза че фрегатата „Адмирал Головко“ ще бъде първият военен кораб, въоръжен за постоянно с „Циркон“. Президентът на Русия Владимир Путин описа ракетата като част от ново поколение ненадминати оръжейни системи, летяща със скорост девет пъти по-висока от тази на звука.

В края на месец май Русия обяви ново успешно тестово изстрелване на крилатата хиперзвукова ракета „Циркон“. Изпитанието е било извършено от фрегатата „Адмирал Горшков“ в Баренцово море към мишена, която е била във водите на Бяло море в Арктика. Мишената е била на 1000 километра разстояние и е била поразена успешно, поясни руското министерство на отбраната. Първото официално изстрелване на „Циркон“ датира от октомври 2020 г. Последваха няколко изпитания от фрегата и едно от подводница.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. СЛАВА БРАТСКА РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС БРАТУШКИ ОБИЧАМЕ ВИ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *