Путин пред Валдай: Цивилизационният подход се основава на фундаментални, дългосрочни визии за хармонично бъдеще

Представяме ви части от речта на руския президент Владимир Путин при откриването на Международния дискусионен клуб „Валдай“.

Темата на тазгодишния форум е „Справедлива многополярност на света: как да гарантираме сигурност и развитие за всички“ и се провежда в Сочи. В срещата участват 140 експерти, политици, дипломати и икономисти от 42 страни от Африка, ЕврАзия, Северна и Южна Америка.

За взаимодействието между държавите и понятието „цивилизация“

Цивилизацията е преди всичко за хората. Съществуват много цивилизации и никоя от тях не е по-добра или по-лоша от другите. Всеки има свои собствени надежди и стремежи. Основните признаци на държавата- цивилизация са разнообразието и самодостатъчността.

Светът е на път да се превърне в синергия на държави-цивилизации, независими субекти. Защитата на цивилизационния избор е огромна отговорност, защото всички виждаме, че днешната международна среда е нестабилна и доста агресивна.

Според нашето разбиране цивилизацията е многостранно явление. Тя със сигурност се тълкува по различни начини. Съществува явно и колониално тълкуване. Съществува и един западен „цивилизован свят“, който смята, че служи като модел за останалите и всички трябва да следват неговите стандарти, неговите модели, а който не е съгласен – той трябва да бъде вкаран в тяхната цивилизация с жезъла на цивилизования господар.

Всъщност цивилизационният подход се основава на фундаментални, дългосрочни визии за хармонично бъдеще. Според мен, ако целият свят се ръководи от това, конфликтите ще бъдат много по-малко. Искаме да живеем в отворен, цивилизован свят, в който никой не поставя бариери пред творческото развитие на хората. Нуждаем се от среда без бариери. Да налагаш на други народи и култури как да живеят – това трябва да се забрани.

За Русия

Приетата тази година концепция за външната политика на Русия описва страната ни като своеобразна цивилизация -държава. Тази дефиниция обобщава нашите принципи на развитие възможно най-кратко. Русия се е формирала през вековете като страна с различни култури. Тя не може да бъде сведена до общ знаменател, но и не може да бъде разделена. Не е лесна задача да се запази националното единство на такава държава.

Ние сме за равнопоставеност, за различията в потенциала на различните страни. Това е напълно обективен факт – географски, ресурсен, исторически, културен, религиозен и пр. Но също толкова обективно е, че днес никой не желае да се подчини. Това са принципите, към които искаме да се придържаме и към които приканваме да се придържат и нашите партньори.

Русия е била, е и ще бъде един от стълбовете на световната система, готова за конструктивно сътрудничество с всички. Убедени сме, че прагматизмът и здравият разум ще надделеят и многополюсният свят ще се утвърди.

Фразата, че „Русия няма граници“, беше казана за първи път от един от президентите на САЩ в дома ми в Ново Огарьово. Каза го на шега, разбира се, докато гледаше картата на света.

За състоянието на промишлеността в Европа

Знаем, че производствените мощности в Европа се затварят и се преместват в САЩ. Тежестта върху населението на европейските страни нараства, жизненият там стандарт спада – това са очевидни неща, потвърдени от статистиката. От тук нататък Европа може да продължи да помага на Украйна само с цената на по-нататъшно влошаване на нейната икономика и стандарта на живот на нейните граждани.

За руската икономика

Справяме се добре. В края на третото тримесечие на тази година имахме излишък и очакваме дефицит от около 1 % за тази година и за 2024-2025 г. Имаме рекордно ниска безработица, която се стабилизира. Естествено започнахме структурно приспособяване на икономиката ни към новите условия. Приходите ни от нефт и газ са намалели, но и те дават плюс 3%. А в сектора на нефта и газа – това е преработвателната промишленост – този дял е +45%.

Като цяло ситуацията е стабилна и устойчива, преодоляхме всички проблеми след налагането на санкциите срещу нас и започнахме нов етап от нашето развитие на нова основа.

Увеличихме разходите си за отбрана – но не само за отбрана, а за отбрана и сигурност. В новия ни бюджет те са увеличени около два пъти. В същото време – искам да подчертая това – имаме бюджетен излишък. Да се твърди, че харчим всичко за оръжия и забравяме за петрола, е погрешно.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Няма бъдеще за православните, докато има живи британоварвари, ама ти ти следвай техните цели…… Язък, че великите руски учени са те снабдили с модерни оръжия, а ти вместо да ги използваш по предназначение избиваш православният народец.

  2. Цивилизация държава e понятие въведено от Zhang Weiwei китайски философ, технически термин за империя. Еднополюсния свят той разглежда като единствена империя САЩ и сателити, които преодоляли негативното звучене на Британската империя, с която воюват за независимост, приемат че са световната империя управляваща човечеството. Но останалия сват вече не желае американска хегемония, с претенции единственост и унмверсалност, преформатирано в лидерство от Блинкен и изгражда многополюсен свят с няколко цивилизации държави т.е. империи, сета 7, западна САЩ и ЕС, евразийска Русия и постсъветско пространство, китайска Китай Тайван и Един пояс един път, индийска Бхарат Непал Бангладеш, ислямска, латиноамериканска, африканска Мали, Етиопия

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *