Путин пред Валдай: Изправени сме пред задачата да изградим нов свят

Изправени сме пред задачата да изградим един нов свят. Това заяви в началото на речта си руският президент Владимир Путин на пленарната сесия на 20-ата годишна среща на Международния дискусионен клуб „Валдай“.

Темата на срещата е „Справедлива многополярност в света: как да гарантираме сигурност и развитие за всички“.

Тя се провежда в Сочи. В работата ѝ участват 140 експерти, политици, дипломати и икономисти от 42 страни от Африка, ЕврАзия, Северна и Южна Америка.

– Украинската криза не е териториален конфликт, не е конфликт за територии, искам да подчертая това. Русия е най-голямата, най-голямата държава в света по отношение на територия. Ние нямаме интереси по отношение на завладяването на допълнителни територии. Разполагаме с огромни територии като Източен Сибир и Далечния изток, които тепърва трябва да изследваме и развиваме. Това не е териториален конфликт. И дори не става дума за установяване на регионален геополитически баланс. Въпросът е много по-широк и фундаментален: става дума за принципите, на които ще се основава новият световен ред.

– Западните страни се опитват да заменят международното право с ред. Какъв ред? Въз основа на някакви правила. Какви правила? Какви са тези правила? Кой ги е измислил? Изобщо не разбирам за какво говорят тези хора. Имаше световен ред, основан на международното право. Рд, който те разрушиха, погазвайки хиляди пъти неговите правила. А сега говорят просто глупости! Но именно това се опитват да внушат в съзнанието на милиони хора. Трябва да живеем по правилата, казват те, без нито веднъж да се уточнят за какви правила говорят?

– И изобщо, нашите западни колеги, особено от Съединените щати, всеки месец измислят някакви нови правила и променят старите. След което поучават – кой и как трябва да ги спазва, кой и как трябва да се държи като цяло. Като правило това те правят и казват в откровено хаплива форма. Това е същото проявление на колониалното мислене. През цялото време чуваме: трябва, длъжни сте, сериозно ви предупреждаваме. Кои сте вие, хора? Какво право имате да предупреждавате когото и да било?

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Нищо няма да изградиш, докато има живи адови изчадия – британоварвари.
    Първо им прати да видят САРМАТИТЕ отблизо пък после ще градиш.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *