Путин пред БРИКС: Дедоларизацията на световната икономика е необратим процес

Руският президент Владимир Путин се включи днес в срещата на БРИКС в Южна Африка с предварително записано видеообръщение, в което обяви, че дедоларизацията на световната икономика напредва и „този процес е необратим“, предаде Ройтерс.

По думите му до това се стига, тъй като държавните и частните дългове главно на западните държави растат, а нестабилността на финансовите, енергийните и другите, доскоро монополно доминирани от запада, пазари се засилва.

Според руския президент страните от групата на БРИКС трябва да си сътрудничат на равнопоставени начала, за да постигнат целите си. Той изтъкна, че „групата е напът да отговори на аспирациите на мнозинството от жителите на света“.

„Ние си сътрудничим въз основа на принципите на равнопоставеността, партньорската подкрепа, зачитането на интересите на другия и това е същността на ориентирания към бъдещето стратегически курс на нашата организация, курс, който отговаря на стремежите на огромната част от световната общност, така нареченото глобално мнозинство“, каза Путин.

ВИЖ ТУК РЕАКЦИЯТА НА ЗАЛАТА ПРИ ПОЯВАТА НА ПУТИН

„Важно е, че страните от БРИКС укрепват сътрудничеството си, а съвместната ни работа за осигуряване на икономически растеж и устойчиво развитие дава конкретни и осезаеми резултати. Заедно стартираме нови културни и инвестиционни проекти, увеличава се стокообменът и се разширяват секторните контакти между нашите държави. Най-важното е, че си сътрудничим въз основа на принципите на равнопоставеност, партньорска подкрепа и зачитане на интересите на отсрещния. Цифрите говорят сами за себе си – през последното десетилетие взаимните инвестиции на държавите членки на БРИКС са се увеличили шест пъти.“

„Русия ще остане надежден доставчик на храни за африканския континент„, категоричен бе руският президент по време на речта си. Той добави още, че „Руската федерация подкрепя по-тясното сътрудничество за надеждни и непрекъснати доставки на хранителни и енергийни ресурси.“ По думите му, в момента т. нар. Солидарен Запад умишлено пречи на Русия да доставя така необходимите за много държави зърно и торове. „Незаконните практики на санкции също имат отрицателно въздействие върху международната ситуация. Незаконно е и замразяването на активи на суверенни държави. По същество тези два акта от страна на западните държави са нарушение на всички основни норми и правила на свободната търговия.“

Руският президент изтъкна, че търговският оборот между Русия и страните от БРИКС е нараснал с 40,5%.

Путин заяви още, че Русия е готова да се върне към зърнената сделка, когато западните държави започнат реално да изпълняват своите задължение към руската страна по тази сделка. 

По думите му Русия остава сигурен доставчик на храни за Африка, но наложените на страната западни санкции пречат тези доставки да се осъществяват гладко и да се извършват нужните за целта банкови разплащания.

Той за пореден път заяви, че Русия е готова да изпраща зърно безплатно в Африка и посочи, че страната е напът да финализира разговорите за такива доставки през Египет с финансовото съдействие относно транспортните разходи на Обединените арабски емирства.

Групата БРИКС, в която влизат Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, представлява около 40 на сто от жителите на света. През 2023 г. БРИКС изпревари Г-7 по БВП със своите 33.1 трилиона срещу 31.8 на седемте г. нар. „най-развити икономики“ начело със САЩ, На протичащата в момента тридневна среща на БРИКС в Йоханесбург, ЮАР се очаква да бъде обсъдено приемането на нови членове в организацията, но във видеообръщението си Путин не засегна тази тема.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Ванга бе, нашата баба Ванга е предрекла “ Русия ще спаси СВЕТА, и не само, тя ще стане негов ДУХОВЕН ВОДАЧ „. Това предсказание се потвърждава със всяко действие на Русия, с всяка мръсотия на досегашния световен хегемон. Най- страшното е, че нашите „ПАРТНьОРИ “ бързат да ни украинизират, да ни довършат преди да видят своя финансов край и края на своята хегемония. И има твърде много нашенци, които работят в тази посока, за да се скапем и ние досущ като Украина.

    • ВЪПРОС КЪМ Г-Н ИВАНОВ,,,
      ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ГИ ОЧАКВА НАШИТЕ ПОДЛЕЦИ,ПОДЛОГИ,ПРЕДАТЕЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ КОИТО СЪСИПАХА ЕДНА ОБРАЗОВАНА БОГАТА БЪЛГАРИЯ.

  2. НЕ ЗНАМ, Тъжно ми е .че тоя наш народ винаги е бил разделен, предатели, подлоги и престъпници НАЙ-МНОГО на глава от населението в Европа. . И това продължава. Народният съд след девети не промени нищо. Един ерудиран посланик за нула време направи у нас ЧУДЕСА. Нашите политически представители се отказват и от майчиното си мляко в усърдието си да ни съсипват. България е съсипана, известният Григор Лилов тръгнал да обеснява, не какво сме загубили, а какви пари са ни дарили от Брюксел за тия години на овчо послушание. Не срам , абсолютен позор.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *