Путин: Никой нe може да ни спре

Никакви ограничения на Запада, който в променящата се световна система, се опитва да запази за себе си някои предимства, не са в състояние да ни спрат. Никой вече не може да ни спре или да забави развитието на Русия. Световните икономически отношения се променят, старият модел на глобализация се заменя с многополюсен модел. САЩ експлоатират дори своите съюзници, както и други участници в световната икономика. Западът се опитва изкуствено да ограничи растежа на т. нар. от него страни от „световната периферия“ – страни, които доскоро използваше като свои колонии, заяви президентът на Русия Владимир Путин в рамките на форума „Русия зове!“.

В рамките на изказването си пред форума Путин окачестви западната финансова система като „технологично остаряла“ и изтъкна, че Русия, която беше изключена от платежната система СУИФТ, доказа, че може да преодолява всякакви предизвикателства.

Според Путин „монополът на големите западни банки“ ще приключи в близките няколко години заради технологичната революция, предаде БТА. „Западната финансова система отдавна лежи на стари лаври и е свикнала с „монопола и изключителността си“, както с липсата на алтернативи. И тя свикна с тази си господстваща позиция до такава степен, че не промени нищо и днес е крайно архаична“, заключи руският президент.

Суверенитетът е ключът към развитието

Светът навлезе в епоха на драматични промени и предизвикателства не само за отделни компании и индустрии, но и за цели държави и региони по света, отбеляза руският лидер.

„Само една силна, стабилна – искам да подчертая и да наблегна на това – суверенна държава ще може успешно да премине този етап и да се превърне в един от центровете на растеж на новата световна икономика“, заяви президентът.

Западът разрушава системата, която е изградил

Путин отбеляза, че днес западните държави в икономическите отношения действат на принципа „свое – чуждо“, при което чуждият може да бъде ограбен, а активите му – блокирани, отнети или ликвидирани, което се потвърждава от ситуацията със „Северен поток“.

„Очевидно е, че тези западни действия разрушават системата на финансовите, търговските и икономическите отношения, която е изграждана в продължение на десетилетия, включително – и преди всичко, разбира се – от самия Запад“, добави руският лидер.

Темповете на растеж на БВП в Русия са по-високи, отколкото преди санкциите

Въпреки натиска на санкциите, икономиката на страната се развива, заяви Путин. През първите десет месеца на годината БВП е нараснал с 3,2%, като днес той вече е по-висок, отколкото преди западната санкционна атака. В края на годината експертите очакват показателят да достигне 3,5 процента. Основните несуровинни отрасли заемат все по-голям дял в структурата на икономиката, добави държавният глава. “ „На потребителския пазар стъпка по стъпка се отказваме от наложените услуги на марките и посредниците. Всъщност се занимаваме с активно развитие на собствения си пазар, това, разбира се, води до системни положителни резултати.“ Руският президент Владимир Путин отбеляза, че заплатите в Русия са се увеличили със седем процента, а реалните доходи – с 4,4 процента. Президентът нарече състоянието на финансовата система като цяло абсолютно нормално и здравословно. Той допълни, че дори прогнозираният в началото на годината бюджетен дефицит, сега е приличен, предвид ниския дълг. Държавният глава подчерта, че властите виждат какви проблеми съществуват в икономиката и какви задачи все още трябва да се решават.

Броят на чуждестранните компании в Русия е нараснал

Въпреки външния натиск, броят на чуждестранните компании, работещи в Русия, се е увеличил от 2022 г. насам. Путин добави, че е научил за това с изненада. Към 1 март 2022 г. в страната са били регистрирани 24,1 хил. чуждестранни организации, а към 1 ноември 2023 г. те са били с почти 1,5 хил. повече – 25,6 хил. Това показва, че те са готови и желаят да работят в Русия, добави президентът.

Източници: Риа Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *