САЩ спряха окончателно помощта за Украйна, забранили са на Зеленски да свали ген. Валерий Залужни

Ръководителят на администрацията на украинския президент Андрий Ермак е провел кръг от срещи с US-лобисти, на които е обсъден въпросът за американската финансова и военна помощ, съобщават източници от украинската делегация в САЩ.

По време на преговорите на украинската страна е даден ясен сигнал да не очакват повече и цеент помощ, заради принципната позиция на Доналд Тръмп, който контролира долната камара на Конгреса и въпросът не може да бъде решен. 

Твърди се още, че Андрий Ермак е опитал да съгласува с Вашингтон свалянето на главнокомандващия ВСУ ген. Валерий Залужни от поста му, но е получил строго мъмрене от съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нареждане да не пипат генерала.

За това пише украинският опозиционен Телеграм канал Резидент. Според данни на канала в администрацията на Зеленски отлично разбират, че Западът ги е предал, а всички заявления и призиви на Байдън да се помага на Украйна, са игрички с електората му. На практика демократите не направиха нищо, за да се договорят с републиканците за помощта за Киев. И то при положение, че на финала единственото условие на републиканците да подкрепят помощта за Украйна беше демократите да се съгласят на мерки, ограничаващи мигрантските набези по южната граница на САЩ, през която ежедневно минават по 10 хил. мигранти. Демократите най-безцеремонно отхвърлиха това искане и помощта за Украйна бе блокирана окончателно в Конгреса. Така стана ясно, че всъщност демократите са тези, които предават Украйна на Русия.

Това лицемерно шоу демократите може да продължат да разиграват през цялата 2024 г заради президентската кампания, която за тях е много по-важна от Украйна или пък от международния престиж на САЩ. Защото ако демократите обявят, че са спрели помощта за Киев по свое убеждение, на Тръмп ще му бъде много удобно да обвинява Байдън за още един международен провал на Белия дом при Байдън.

Вчерашния провал на гласуването за помощта за Украйна в Сената на САЩ обаче подава сигнал към европейските съюзници на Вашингтон и елита на Украйна, че администрацията на Байдън вече е предала Зеленски.

В подкрепа на тези твърдения идва събщението на Института за световна икономика в Кил, който публикува данни, според които общата помощ на всички западни съюзници за Украйна е паднала до най-ниските си нива от началото на войната.

От август до октомври 2023 г общата стойност на всички нови пакети се оценява само на 2,11 милиарда евро — най-ниската сума от януари 2022 г. Отпуснатата помощ за периода август-септември, 23 г. е с 90% по-малко, сравнена със същия период през 2022 г. За последните три месеца пък от 42 анкетирани донори едва 20 са обещали да предоставят нови пакети помощ, което е най-ниският показател от началото на войната.

Провалът в САЩ коментира и бившият първи съветник на Зеленски Алексей Арестович.

„Надявам се всички да са разбрали и разтълкували правилно случилото се в Конгреса?… Част от американския елит е готова да пожертва Украйна заради своите дребнави вътрешнополитически цели“, написа той в канала си в Телеграм.

Още една лоша новина за Зеленски идва от Вашингтон – САЩ изпращат в министерството по стратегическите отрасли на промишлеността на Украйна свой съветник, който да помага в борбата с корупцията. В задачите му е включена и целта да „помага за привличането на чужди инвестиции в критично важни отрасли от украинската икономика“. Така описано назначението на американския емисар е формално. Истинската му задача ще е да прехвърли всички по-ценни украински активи в природни изкопаеми, земя и индустрия на мултинационални компании.

Киев има нерешими проблеми и с мобилизацията, става ясно от публикации в Телеграм. Бившият командир на бойното формирование „Айдар“ Евген Дикий коментира, че Киев е най-слабо засегнат от мерките за мобилизация и се е превърнал в „оазис за укриващи се от военна служба, докато в останалите части от страната буквално вече не е останал „материал“ за мобилизиране“.

Източници съобщават, че администрацията на Зеленски е забранила на Генералния щаб да провежда активна мобилизация в столицата Киев, за да не настройва жителите на столицата срещу Зеленски.

В екипа на президента се страхуват, че гражданите на Киев могат да станат авангард на потенциален трети Майдан, който да свали сегашната власт – затова по улиците на Киев почти не се забелязват патрули на военните комисариати.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *