Путин в документалния филм „Белград“: Бомбардировките над Югославия бяха недопустими, Западът започна война в центъра на Европа

Руският президент Владимир Путин нарече бомбардировките на НАТО над Югославия през 1999 г. неприемливи, съобщават руски медии.

„Това, което направи Западът – то е недопустимо изобщо. Те директно започнаха война в центъра на Европа“, заявява Путин в документалния филм „Белград“.

Филмът, чието създаване е свързано с 25-годишнината от тези събития, ще бъде пуснат на екран в неделя. В момента в публичното пространство е изтекъл само анонс от лентата.

На 24 март 1999 г. започва военната операция на НАТО срещу Съюзна република Югославия. Основната цел на въздушната настъпателна операция „Съюзна сила“ (Allied Force) е назована от ръководството на алианса като „предотвратяване на геноцида над албанското население в Косово“. По данни на НАТО по време на операцията, продължила 78 дни, авиацията на страните от алианса е извършила 38 хил. бойни полета.

Според проучвания на военни експерти самолетите на НАТО са изстреляли по територията на Сърбия 3000 крилати ракети и са хвърлили около 80 000 тона бомби, включително касетъчни бомби и бомби с обеднен уран. В резултат на бомбардировките загинаха малко над 4000 души, а около 12 500 бяха ранени, като две трети от тях бяха цивилни. Според сръбски експерти по време на тримесечните бомбардировки на Югославия от силите на НАТО на територията на Сърбия са били хвърлени 15 тона обеднен уран. След това страната заема първо място по брой на раковите заболявания в Европа, като за първите 10 години след бомбардировките около 30 хил. души са заболели от рак, а 10-18 хил. от тях са починали. Материалните щети възлизат на 100 млрд. долара.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Колкото по-бързо и болезнено се срине тази англосаксонска империя на злото, толкова по-добре за света

  2. Няма ли някой да напомни поведението на нашите политици по това време, в каква степен българското правителство застана срещу Сърбите. Как да ни обичат бе хора, нас славяните. А какво отражение дадоха тези бомбардировки и върху нас, това пък е пълна тъмнина, обеднения уран ама американски ,повлия естествено и на нас.Сега е същата пълна тъпота, парад на шебеците.

  3. Пазя си вестници от онова време. Доста мъгляво споменаваха за разрушенията, но пък доста тенденциозно описваха албанските „жертви“.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *