Путин: В декларацията за независимост на Украйна е записан нейният неутралитет. Защо Западът започна да я вкарва в НАТО?

Русия е готова да търси начини за уреждане на ситуацията около Украйна въпреки позицията на западните държави и на самия Киев, който си е забранил със закон да преговаря с Москва. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с африканските лидери, които представиха своя обща мирна инициатива за Украйна. Западът се подготвяше за днешната хибридна война с Русия от дълги години, опитвайки се да навреди на позициите ѝ в света и да подкопае държавността, каза руският президент. „През 2014 г. украинските власти започнаха фактически военни действия срещу част от своя народ, като в Донбас хвърлиха срещу мирното население военни сили, самолети, тежка техника, танкове. В други райони на страната се надигна вълна от полицейски репресии, хора бяха убивани от службите в Киев и безследно изчезваха. Унищожаваха онази част от населението, която не беше съгласна с държавния преврат, подкрепен от Запада“, подчерта Путин. „Ето как Западът започна войната в Украйна, точно така се случи. Невъзможно е да се отрече това“, подчерта Путин.

На срещата, която се проведе в рамките на втората среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург, на която присъстваха президенти, премиери и външни министри на 52 африкански държави, руският лидер отбеляза, че основните положения на африканската инициатива повтарят мирния план на Китай и припомни, че Москва никога не е отказвала да преговаря. Путин определи неутралитета на Украйна, записан в декларацията ѝ за независимост след разпадането на СССР и формирането на самостоятелна украинска държава, като ключов за руската страна. Именно тази декларация на Украйна, подписана при разделянето на СССР беше гаранцията за Русия, че страната няма да се присъединява към военни съюзи, а ще е неутрална, заяви Путин.

Според Путин Русия е винаги готова за мирно уреждане на ситуацията около Украйна, въпреки позицията на западните държави, които многократно са нарушавали Устава на ООН: „Ако Западът иска някой да спазва Устава на ООН и други актове на международното право, то нека същият започне най-сетне сам да спазва тези норми, за да започнем да говорим помежду си на един език“, каза Путин.

Руският президент подчерта, че сега Киев трябва да поеме инициативата по започването на мирни преговори: „Смятам, че топката е изцяло от тяхното поле“.

Путин заяви, че неутралитетът на Украйна, записан в декларацията ѝ за независимост след отделянето й от СССР, е от ключово значение за сигурността на Русия: „В тази декларация черно на бяло е написано, че Украйна е неутрална държава, която не членува и няма намерение да членува във военни съюзи. Това е от фундаментално значение за нас и не разбираме защо Западът започна да вкарва Украйна в НАТО.

Москва не нарушава Устава на ООН, а действа в пълно съответствие с него, подчерта руският лидер. Това, отбеляза Путин, се отнася и за решението през 2022 г. да признае независимостта на Донецката и Луганската народни републики (които по-късно станаха част от Русия) и за решението да им се окаже помощ.

Руският лидер отбеляза и сходността на африканската инициатива с китайския план за разрешаване на ситуацията около Украйна: „Вашият подход, вашите идеи – всичко това повтаря положенията в мирния план, представен от Китай през февруари. Но този план бе категорично отхвърлен от Украйна и западните й ментори“.

Възстановяването на мира е в интерес както на Русия и Украйна, така и на „интересите на човечеството“, заяви по време на срещата президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса. Според него африканските лидери са за мир: „В много отношения идването ни тук е доказателство за това“.

Путин и представителите на африканската мисия за уреждане на конфликта в Украйна не планират да подпишат съвместен меморандум след разговорите, заяви говорителят на руския лидер Дмитрий Песков пред ТАСС. „Не. Няма такива планове“, каза той.

Представената през юни Африканска инициатива за мир се състои от 10 основни точки. Те включват призив за мир чрез преговори, които да започнат възможно най-скоро, както и деескалация на конфликта, гарантиране на суверенитета на държавите и народите в съответствие с Устава на ООН, заедно с гаранции за сигурността на всички държави, и организиране на доставки на храни и торове от Москва и Киев. Отделна точка в плана беше призивът за по-тясно сътрудничество с африканските държави.

Този план беше представен от делегация от седем африкански държави, която на 16-17 юни посети Киев и Санкт Петербург за разговори с украинския президент Володимир Зеленски и руския лидер Владимир Путин. Тогава делегацията включваше президентите на Замбия, Коморските острови (понастоящем председателстващи Африканския съюз), Сенегал, Южна Африка, министър-председателя на Египет, представители на Република Конго и Уганда. Украйна отхвърли тази мирна инициатива.

Западът се готви за хибридна война с Русия от много години, опитвайки се да навреди на позициите ѝ в света и да подкопае държавността, заяви още Владимир Путин на срещата с африканската мисия в Украйна. „Смятаме, че проблемът не е възникнал вчера и е провокиран от някои сили на Запада, които дълги години се подготвяха за хибридна война с нашата страна, направиха всичко, за да превърнат Украйна в инструмент за подкопаване на основите на сигурността на Русия, да навреди на руските позиции в света и да подкопае нашата държавност. Казвам го с пълно основание“, посочи Путин. 

Той увери, че Москва внимателно е проучила предложенията на африканските държави за уреждане на ситуацията в Украйна. „Внимателно анализирахме мислите и съображенията, изразени от нашите африкански приятели, приемаме това много сериозно и с голямо внимание“, заяви руският президент. Той изрази надежда, че африканските колеги „добре разбират характера и произхода на тази криза“. „Опитахме се да предадем нашето виждане за този проблем“, отбеляза Путин.

Той обърна внимание на думите на председателя на Африканския съюз, че страните от този континент са против държавните преврати. „Напълно съм съгласен с това. Защото вторият проблем, който доведе до сегашната криза, е държавният преврат в Украйна през 2014 г. Това беше именно антиконституционен въоръжен кървав преврат, който западните държави активно подкрепиха“, заяви руският президент. По думите му, западните държави „пренебрегнаха всички норми на международното право и публично заявиха, че са подкрепили този държавен преврат и дори посочиха сумата, която са похарчили за неговото организиране и реализиране, без да се смущават“.

„През 2014 г. украинските власти започнаха фактически военни действия срещу част от своя народ, използвайки самолети, тежка техника, танкове срещу тези, които не бяха съгласни с държавния преврат, подкрепен от Запада“, подчерта Путин. „Ето как Западът започна войната в Украйна, точно така се случи. Невъзможно е да се отрече това. От своя страна, ние направихме всичко, за да разрешим тази криза по мирен път, като участвахме в подписването на т.нар. Мински споразумения, които киевските власти провалиха, като не изпълниха нищо от тези споразумения, подтиквани от Запада“, каза Путин. В тази връзка, продължи руският президент, Москва „трябваше да признае независимостта на някои територии“. „Ние се въздържахме да направим това в продължение на осем години, в продължение на цели осем години ние се опитвахме да постигнем мирно уреждане. Подписахме договори за сътрудничество и взаимопомощ с тези новообразувани държави в Донбас, което е в рамките на ООН, и в рамките на тези договори ние отговорихме на техния призив за помощ в пълно съответствие с член 51 от Устава на ООН“, обясни руският президент.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Бог България спаси. Президент Путин ведно с Китай и необвързаните, предишна световна организация начело с Тито, вербуван от германците в Испанската война, спират война в, която България щеше да я няма.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *