Публикация за Бандера беше изтрита от акаунта на Върховната Рада в Туитър след обаждане от Полша

Изданието LIGA.net цитира думите на заместник-министъра на външните работи на Полша Аркадиуш Муларчик, че „украинците се вслушаха в гласа на Полша, тъй като почитането на Степан Бандера, който изби над сто хиляди поляци във Волиния, е неприемливо за поляците“, съобщава ТАСС.

Публикацията в Туитър на Върховната Рада на Украйна, посветена на 114-ата годишнина от рождението на идеолога на украинския национализъм Степан Бандера, изчезна след разговор между премиерите на Украйна и Полша. Това съобщи във вторник украинското издание LIGA.net.

Изданието посочва, че на 1 януари, на рождения ден на Бандера, след като украинския парламент почете с едноминутно мълчание и ставане на крака „най-големия герой на Украйна“ в акаунта на Радата в социалната мрежа бе публикувана снимка на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни на фона на портрета на Бандера, което предизвика негативна реакция от страна на полските власти. Публикацията вече е премахната от Туитър.

Можете обаче да я видите в Скандално.нет. Ето я:

Изданието LIGA.net цитира думите на заместник-министъра на външните работи на Полша Аркадиуш Муларчик, че „„украинците се вслушаха в гласа на Полша, тъй като почитането на Степан Бандера, който изби над сто хиляди поляци във Волиния, е неприемливо за поляците“„. Кога е имало разговор между представители на Полша и Украйна по повод нацисткия престъпник, изданието не съобщава.

Украинските националисти започват през февруари 1943 г., по време на Втората световна война, акция за унищожаване на полското население на Волиния, а също и на еврейското население. Кулминацията на наказателните операции е на 11 юли 1943 г., когато части на ОУН-УПА (Организация на украинските националисти – Украинска въстаническа армия) атакуват около 100 полски селища. Над 100 хиляди души са избити – предимно жени, деца и възрастни хора. Тези събития бяха наречени Волинското клане, припомня ТАСС.

Организацията на украинските националисти, оглавявана от Степан Бандера е отговорна и за геноцида над повече от 100 хил. евреи в Галичина и Воолиния. Терористичната организация действа главно на територията на Западна Украйна. За да постигне целта си – създаването на независима първо от Австроунгария, а след това и от Полша украинска държава – ОУН се фокусира върху използването на екстремистки средства, включително терористични актове. По време на Втората световна война ОУН, в сътрудничество с германските разузнавателни служби, започва борбата срещу съветската власт. През 1943 г. тя организира Украинската въстаническа армия, припомня още ТАСС.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *