Британски медии: Прогнозите за 2023 – Русия ще спечели, а Западът ще загуби

Британските медии описаха възможните сценарии за развитието на конфликта в Украйна. Ето ги:

През 2022 г. всички говореха за Русия и британските медии не правят изключение. През 10-те месеца на специалната военна операция те многократно правеха прогнози как и кога ще приключи СВО. От началото на 2023 г. редица издания също публикуват статии за възможните сценарии за развитие на конфликта в Украйна и начините за разрешаването му.

Авторите на The Economist са сигурни, че „ако през март, 2022 г. бяхте казали на военните анализатори, че през 2023 г. Украйна все още ще съществува като държава и ВСУ ще продължи да дава отпор на руската армия., никой от тях нямаше да повярва. Мнозина от тях и сега не вярват особено в успеха на киевския режим.

Първият вариант: „ Русия изтръгва победата от хватката на поражението“. Руската армия стабилизира фронтовата линия през зимните месеци, формира нови батальони от мобилизираните наскоро бойци. Междувременно в Америка Републиканската партия блокира нов пакет от военна помощ за Украйна, а европейските доставки са на изчерпване.

Руската военна индустрия има достатъчно сили да произвежда танкове и артилерия, за да осигури ново въоръжение. До пролетта новите руски части ще преминат в атака, а въоръжените сили на Украйна, уморени след няколко месеца глуха защита по фронтовете в Донбас, ще бъдат принудени да отстъпят. Руските дронове ще продължат да унищожават енергийната инфраструктура на Украйна. До лятото Русия определено ще е превзела Харков, Херсон, Кривой рог, Краматорск и Славянск. Западът ще призове Украйна да приеме поражението и Володимир Зеленски няма да има друг избор .

Вторият вариант на Economist обаче изглежда по-вероятен: „ Владимир Путин продължава СВO докато украинската икономика и морал не бъдат напълно унищожени, а силите на техните поддръжници не бъдат напълно изчерпани. През 2023 г. Европа няма да може да напълни газовите си хранилища и през следващата зима икономиката й ще се срути. Путин ще се опита да продължи всичко до края на 2024 г. с надеждата Доналд Тръмп да се върне в Белия дом и да прекрати подкрепата за Украйна.“

Третата версия на развитието на събитията, според авторите на публикацията е най-вдъхновяваща за Запада, но е и най-опасна и съответно най-малко вероятна. Анализаторите на Economist не са сигурни, че през 2023 г. силите на въоръжените сили на Украйна ще са достатъчни за откриване на нов фронт, а още по-малко пък за връщане на Крим в пределите на Украйна.

Експерти на BBC казаха, че през зимата не трябва да се очакват настъпателни действия нито от Русия, нито от въоръжените сили на Украйна. Ракетните удари срещу военната и енергийната инфраструктура на Украйна обаче едва ли ще спрат. Решаващият етап в СВО ще бъдат действията на руските военни през пролетта на 2023 г.. Всички прогнози за края на военните действия през 2023 г. изглеждат малко вероятни, може да има кратки периоди на прекратяване на огъня, но „Путин даде да се разбере, че няма никакво намерение да спира преди да е изпълнил поне своята програма минимум.“

Според британските експерти не бива да се очаква и спирането на оръжейните доставки от Запада към Украйна, особено след изявлението на генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който каза, че Западът всъщност плаща само с пари за всички свои действия в Украйна.

Лийзи Джонсън

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. моята прогноза съм я казал..април…разбира се,че не съм пророк и не гледам на боб и кафе,пък и най-големите пророци допускат грешки,но..знанията и опита,които имам съчетани със способността ми да виждам нещата доста по далеч от носа си,както и в тяхното развитие, ми казват само и единствено едно…април идва затишието…

    • абе и аз искам да се смея,но не се получава като гледам колко хора си отиват ей така…а някои доволно потриват ръце..и се усмихват..като теб..ще поживеем-ще видим за прогнозата..но тогава,уверявам те,няма да си от усмихнатите..

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *