Проф. Здравко Райков: Речта на Байдън в Полша бе пълна с лъжи и дезинформация!

Американските пиари, които  пишат речите на своят президент, определено си разбират от работата – те са истински майстори в това да дезинформират милиони! Това пролича и от словото, което Джо Байдън произнесе във Варшава – непосредствено след излъчването на посланието на Владимир Путин към Федералното събрание на Русия. Но за разлика от над двучасовото изявление на руския президент, в лаконичната реч на Джо Байдън нямаше нищо конкретно. За сметка на това тя изобилстваше от изтъркани, но лъскави думи за „свобода“ и „демокрация“, присъщи на САЩ и Запада и мрачни внушения за „авторитарна Русия“.

Преди да произнесе речта си във Варшава, Джо Байдън гостува на президента Зеленски. Двамата най-спокойно се разхождаха из правителствения квартал в Киев, независимо от воя на сирените за въздушна тревога. Впрочем те прозвучаха точно в момента, в който Джо Байдън се показа на площада, за да бъде сниман. Те бяха част от пиар-спектакъла който трябваше да покаже на милиони хора мъжествеността им и да напомни за необходимостта да се увеличава военната помощ за Украйна. Друг е въпросът, че по простосърдечните признания на Дж. Съливан от екипа на Байдън,  безопасността им я е гарантирала точно  „агресивна“ Русия – тя е приела молбата на САЩ да не обстрелват Киев по време на посещението на Байдън. Или както каза Съливан, очевидно некоординирано с шефа си Байдън – било договорено с руската страна да не се извършват обстрели по Киев по време на посещението на американския президент там.

Ситуацията в Полша – страна, безпрекословно изпълняваща волята на САЩ,  бе коренно различна.  Факт е, че днес „хиената на Европа“, както я бе нарекъл Уинстън Чърчил, е сред най-милитаризираните държави в света – тя отделя колосалните над четири на сто от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за въоръжаване с най-модерно американско оръжие. И това не е всичко: в Полша са настанени и около 10 000 американски военни, въоръжени до зъби. Тя е и страната, която е осигурила на украинския режим огромно количество оръжия и боеприпаси – в размер равен на над един процент от нейния БВП. Но кой знае защо точно в тази влюбена в САЩ и свръх защитена Полша, Джо Байдън произнесе словото си не на открита трибуна, а от огромна бронирана стъклена капсула.

В речта на американският президент имаше всичко друго, само не и истина – в това ще се убеди всеки що годе разумен читател, ако отдели време и внимателно се запознае с нея. Тя е ярко свидетелство за това, как днес ни дезинформират западни и родни български политици и обслужващите ги тълпи от всевъзможни манипулатори – от журналисти до университетски преподаватели. И определено представлява интерес за всевъзможните продажни „борци срещу дезинформацията“, които сега масово се произвеждат на Запад и у нас.

Ето само няколко примера за това: В речта на Байдън на слушателят се внушаваше, че е формирана мощна международна коалиция от държави, които подкрепят Украйна и осъждат Русия. Но това просто не е вярно! Оуен Матюс ни напомня  в популярното британско списание The Spectator, за декемврийското изследване на агенцията Ipsos в 28 западни държави. То е показало, че 64 на сто от анкетираните са убедени: „моята страна не може да си позволи да оказва финансова подкрепа на Украйна!“  На мнение, че „проблемите на Украйна не са наша работа и ние не трябва да се намесваме“ са 42 на сто от анкетираните жители на тези държави. Един скпетицизъм, който не може да не оказва натиск върху управляващите там. И както отбелязва The Spectator, в страни като Унгария, Австрия, Хърватия, Италия, както и сред републиканската партия в САЩ нараства съпротивата относно подкрепата за Украйна.

Президентът Байдън ни дезинформира и когато ни внушава, че Русия днес е  изолирана  от света. The Spectator отбелязва безпокойството, с което се отнасят към западната подкрепа към украинския режим много държави – Бразилия, Индия, в Африка. Фактите сочат: само 34 държави са въвели санкции срещу Русия от началото на нейната операция, а 87 държави поддържат нормални отношения с нея. Сред тях са  Китай, Турция, Аржентина, Египет, Израел, Мексико, Тайланд, Венецуела… И търговията на Русия с тези държави рязко се е увеличила – само в Индия износа на нефт например, е нараснал 30 пъти!

АВТОРЪТ: ПРОФ. ЗДРАВКО РАЙКОВ

Джо Байдън ни дезинформира, когато твърди, че „американският народ е обединен“ в подкрепата си към Украйна и че в „цялата страна, в големите и малките градове, украинските знамена се веят от домовете на американците.“ Фактите, обаче, свидетелстват за точно обратното: делът на американците, които отказват да подкрепят свръхкорумпираният украински режим, стремително нараства. Социологическо проучване, осъществено от  авторитетния център Pew показва: в сравнение с миналата година делът на тези американци, които са убедени, че САЩ оказват на Киев излишна помощ, се е увеличил с 19 на сто!

Американският президент би трябвало да се е осведомен и за това, че недалеч от Белия дом във Вашингтон на 18 февруари т.г., се проведе многохиляден митинг. Участниците в него протестираха точно против военната помощ на САЩ за Украйна. И срещу прокси войната, водена от неговата администрация срещу Русия на украинска територия. Впрочем на митинга, както ни известява медията CGTN, е имало и много протестиращи срещу НАТО. Алиансът е бил определен от участниците като агресивна и разрушителна организация, за съществуването на която вече няма никакви основания. CGTN цитира мнението на гражданин, който заявява: „американците още не осъзнават, каква опасност представлява НАТО за целия свят, включително и за САЩ“.

В речта си във Варшава американският президент говори и за украинската демокрация, успешно развила се след държавния преврат през 2014 г., към който и той лично е съпричастен. Но това означава, че Байдън има доста странни представи за демокрацията: излиза, че според него тя включва забрана на опозиционни партии, преследване на другомислещи, закриване на медии и жестока цензура, толериране на неонацистата пропаганда… Всичко това се случва не в „авторитарна“ Русия, а в „демократична“ Украйна. Един пример: украинският режим се гордее и с това, че само през 2022 г. в страната са унищожени над 20 милиона книги на руски език! И това в страна, в която за 70 % от населението руският език е майчин, а 40 % не владеят изкуствено създадения по времето на СССР украински език. За това невероятно „демократично“ достижение (изгарянето на 20 млн. книги на руски език) съобщи украинският тв-канал 5.ua.

В речта си във Варшава Байдън говори за „изключителна бруталност“ на руските сили, извършили престъпления срещу човечеството, за това, че те „използват изнасилването като оръжие за война“, бомбардират жп гари, родилни домове, училища и сиропиталища. И наистина подобни престъпления има днес на украинска територия, но ги извършват украински военни и чужди наемници с промити от нацистка пропаганда мозъци. Извратени умове на украински манипулатори и техни съветници-англосакси създадоха мита за изнасилване на деца от руски войници. А най-вярното доказателство, че това е поредна дезинформация на украинския режим и Запада е факта, че украинския омбудсман, който я тиражира в публичното пространство – Людмила Денисова, спешно бе уволнена с решение на украинския парламент. Причината за уволнението й – разпространяване на въпросните лъжливи новини за издевателства и изнасилвания на непълнолетни на териториите, които не са контролирани от Украйна.

В речта си американският президент възхвалява нееднократно колегата си клоуна Зеленски, който е сред главните виновници за стотиците хиляди жертви в Украйна. Много точно Зеленски бе охарактеризиран от един от най-авторитетните американски журналисти днес – Тъкър Карлсън:  „Самият Зеленски е много тъмна сила – казва Тъкър. – Това става съвсем очевидно, ако се вгледате… Този човек е разрушител. Той забрани християнската вяра в страната си и в момента масово арестува монахини и свещеници.“ За Тъкър украинският президент „не е герой, той е инструмент за пълно унищожение… Това е истина и може би затова Джо Байдън е привлечен от него. Байдън кацна в Киев, за да рекламира нова световна война.“

В своя публикация и американската информационна агенция Bloomberg напомня, че всички големи западни държави са били замесени във „военни поражения, които са опустошили цели региони на Азия, Близкия Изток и Африка“. Всичките тези катастрофи е можело лесно да бъдат предвидени, но на американските милитъри-политици са им помагали многобройни медии, които „са заглушавали или преднамерено са делегитимизирали гласовете на другомислещите“. А сега същите тези хора, които не са били наказани за предишните си престъпления, отново искат конфликт с Русия. Проблемът е, че „склонни към грешки елити отново приемат решения, които променят историята и географията, без необходимият демократичен надзор“, обобщава Bloomberg.

Едуард Бернайс (1891-1995) е наричан основателно бащата на пиара. Той е открил, че тълпата не се влияе от разумни аргументи и затова за да се насочва и управлява поведението й, трябва да се играе с нейните емоции. Драматизирайте ситуацията и провокирайте силни впечатления и ще владеете умовете на милиони, съветва Бернайс. Варшавската реч на Джо Байдън е убедително доказателство, че тези, които са я писали, отлично са усвоили неговите уроци. Сълзлива и омайна, тя превключва вниманието на  тълпите от реалността, изключва разума им и  взривява емоциите им.

Авторът: професор Здравко Райков е социолог и журналист. Автор е на книгите: – „Публична комуникация“ – “Технология и техники на публичната комуникация” – “Корпоративен имидж” – “PR. Технологията на успеха” – “Корпоративен гражданин” – “Креативната комуникация” – “Креативният бизнес” и др.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Не е вярно. Нашият бог Байдън не може да лъже. За разлика от него се разбра, че българите са най-големите дизимформатори в света и трябва да бъде заличен българският език, заедно с тях. Дори изпратиха в България някаква си невзрачна румъноидна лелка дана спинат да ни се накара, щото джендър-мюсюлманите с педалски ценности ни смятали за фек хора използвайки фейк език, който трябва да бъза забранен и заличен.

  2. За американците има две възможности или да изтряскат някоя глупост, от незнание или целенасочено да лъжат. Останалото, което чувате от тяхна посока е вятърът.

  3. Че нашите медии с няколко изключения са абсолютни БОКЛУЦИ,има десетки доказателства,че се пълнят с всевъзможни глупости, нямащи никаква връзка с нашето окаяно битие, това също е истина. Ще видим ли ние подобно заглавие, освен тук в Скандално.“Gazoducs Nord Stream & terrorisme: la Chine exige une enquête impartiale“ Китай исисква една задължителна анкета за най-голямото престъпление на века,струващо милиарди, което беше огласено от най-авторитетния американски журналист.

  4. Ще ни покаже ли някой колко ни струват украинските емигранти, подгонени от войната в Украина,не от Путин, както ни уверяват най тъпашки. Тези във Франция им стрували вече половин милиард, само за една година. „L’accueil de réfugiés ukrainiens a coûté à la France un demi-milliard d’euros en un an“ Светът зарязва долара,валутата на най-задлъжнялата в света държава,но нашите плъхове пеят съвсем друга песен.

  5. СТРАХЛИВЕЦ И ПРЕДАТЕЛ. НИКОЯ УВАЖАВАЩА СЕБЕ СИ СТРАНА НЕ БИ ДОПУСНАЛА ДА СЕ ПОВДИГА ДУХА НА ВРАГА С ПОСЕЩЕНИЕ НА ДЪРЖАВНИ ГЛАВИ И ПАЗЕНЕ НА ФАШИСТКОТО РЪКОВОДСТВО, ВМЕСТО ДА ГО ЛИКВИДИРА. ТОВА СРИВА РУСКИЯ ДУХ И НАСЪРЧАВА ЗАПАДА И ОТБЛЪСКВА СЪЮЗНИЦИТЕ. А ПУТЯ СЕ Е СВРЯЛ В БУНКЕРА И НЕ ПОСЕЩАВА ЛУГАНСК И ДОНЕЦК. ТОВА СЕ КОМЕНТИРА ВЪВ ФОРУМИТЕ В РУСИЯ.

    • Да, защото и Путя и Зеления са кукли на конци и правят каквото им кажат!
      Не го ли разбрахте вече бееее оФце!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *