Проф. Джефри Сакс: CAЩ са напълно Изoлиpани в OOН заради подкрепата си към Изpaeл

CAЩ вече не могат да доминират с военна сила, те не разбират промените в света

САЩ не виждат промените, които се случват в света, а западните медии мълчат, че Вашингтон е в пълна изoлaция в Съвета за сигурност на ООН заради подкрепата си за гeнoцидa на Израел срещу палестинския народ. Това заяви американският анализатор и икономист проф. Джефри Сакс. Той обясни, че единствено САЩ подкрепят решението на Израел да продължи да бомбардира Газа, вместо да седне на масата на преговорите.

„14 от 15-те държави-членки на Съвета за сигурност на ООН, включително четири от петте постояни страни-членки (без САЩ), гласуваха в подкрепа на двете резолюции: за прекратяване на огъня и за политическо решение на конфликта чрез създаване на независима палестинска държава. САЩ използваха правото си на вето и блокираха резолюциите, така че САЩ са изолирани относно този въпрос“, коментира проф. Сакс.

Според него „във Вашингтон продължават да вярват, че могат да постигат политически резултати, стъпвайки единствено и само на военното си превъзходство. И че това е достатъчно, за дa продължат да поддържат световното лидерство на САЩ“. Проф. Сакс заяви, че с този подход САЩ и Израел избягват от десетилетия каквото и да е политическо решение на конфликта между израелци и палестинци.

„Това е конфликт, който е на един век и започна от Първата световна война, когато по силата на Декларацията на Бауфур“ беше създаден т. нар. „еврейски дом“, припомни американският анализатор. Той визира писмото от 1917 г. на тогавашния министър на външните работи на Великобритания, Артър Балфур, адресирано до Лайънъл Уолтър Ротшилд – лидер на британската еврейска общност. В него британското правителство обявява, че евреите ще имат свой дом в Палестина (по онова време британска колония-б.р.) и Великобритания ще помогне на евреите да се заселят там.

„Позицията на САЩ от десетилетия е: „Ние сме най-силната държава в света и можем да правим, каквото си искаме“. А позицията на съюзниците на САЩ е: „Ние можем да казваме и правим, каквото си искаме, защото слугуваме на САЩ, а те ни подкрепят“. Това не работи и никога не е работило.

Кризата в Украйна е същата история, когато след разпада на СССР, САЩ казаха: „Ние ще доминираме в постсъветското пространство политически и военно чрез разширяването на НАТО и не сме длъжни да обсъждаме това с Русия“. Последиците от тези американски действия ги виждаме в момента“, заяви проф. Сакс.

„Подходът на САЩ е, че военната сила може да определя политическите последствия. Със западащата власт на САЩ и възхода на Китай и много други държави, които се развиха и вече са регионални сили, обаче тази доскорошна американска политика се проваля. Американските лидери не разбират променящия се свят и че старата им 80-годишна стратегия за контрол над планетата вече не работи. Американците не разбират какво се случва, медиите им са напълно подчинени на корпорациите и политическата власт и няма как да разяснят ситуацията на обикновения американец, дипломацията е ужасна, но лъчът надежда е, че 14 от 15-те членове на Съвета за сигурност на ООН гледат в правилната посока. А тя е че израело-палестинския конфликт може да се реши само чрез преговори и създаване на независима палестинска държава“, смята анализаторът.

Той направи връзка между случващото се сега и света, описан от Джордж Оруел в романа „1984“:

Залязващият Запад в момента истерично се опитва да изтрие миналото, така че да може да разпространява пропаганда в настоящето и бъдещето. И всеки, който е наясно с историята на света като цяло и ролята в него на западния колониализъм, както и в частност с историята на конфликтите Украйна-Русия или Палестина-Израел, знае, че описаната от западната пропаганда поляризация на общественото мнение е фалшива. Това е опит за принуда на държавите и народите да вземат категорична страна в иначе много комплексни конфликти, които имат само политическо решение, а не военно, подчерта проф. Сакс.

Той подчерта, че Израел се противопоставя на това политическо решение от години: „Решението за създаване на две държави е взето от ООН много отдавна, но Израел, подкрепян от САЩ не се съобразява с него. Израел не иска да има две държави, затова непрекъснато създава все нови и нови еврейски селища на Западния бряг и край Източен Йерусалим със стотици хиляди заселници. Това е неизменният план на Тел Авив за бавно унищожение и изхвърляне на палестинците от всички техни земи. Военното надмощие на Израел ще бъде достатъчно за последващото узаконяване на този геноцид с цел заграбване на чужда земя, особено когато зад гърба им са САЩ. Това никога не е имало смисъл и случващото се сега е катастрофално. Масовото разрушаване на Газа, което се случва в момента, е абсолютно шокиращо.“

Американският анлизатор разкритикува политиката на Вашингтон: „САЩ винаги са казвали (на Израел): „Няма нужда да правите компромиси, защото ние ви подкрепяме“. Същото се случи и с Украйна. САЩ казаха на украинското правителство: „Няма нужда да преговаряте с руснаците, ние ви подкрепяме“. Виждаме как сега Украйна е в процес на разрушаване въпреки подкрепата на САЩ, която имат, защото в позицията на САЩ няма логика и украинското решение да търсят членство в НАТО вместо неутралитет не е в интерес на Украйна и нейната сигурност.“

„Американските политици са далече от реалността на място в Близкия Изток или в Украйна. Има колапс на разбиране и историческо познание в политическата класа на САЩ. Те нямат представа за промените, които се случват в света“, заяви проф. Сакс.

Вероятно не малък фактор е и че със спада на американската икономика продажбата на оръжие заема все по-голям дял от БВП на САЩ. Военно-промишленият комплекс и техните лобисти имат все по-голямо влияние върху решенията на американската външна политика.

Липсата на задълбочено познание за света и неговите региони, свръхвярата на американския елит, че с военна сила могат да се определят политически решения и военно-промишленият комплекс доведоха до катастрофалните решения на Вашингтон. Там взимащите решенията все още вярват, че могат да спасят глобалната си хегемония, разчитайки единствено на голата си военна сила“, подчерта проф. Сакс.

ВИЖ ВИДЕОТО:


ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Абе мръсник, опитващ се да отървеш кожата, ние не ви искаме изолирани, а тотално избити, заедно с всички чифути по света. А и еничарите, които ви помагаха 35 г. в избиването на българи и заличаването на България.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *