Израелски въздушни атаки убиха 30 души в бежанския лагер Джабалия в Газа. Повечето са жени и деца

Тридесет мъртви тела, повечето от които на жени и деца, бяха извадени изпод руините на бомбардирани сгради в бежанския лагер Джабалия в Газа, съобщиха за Ал Джазира от Звеното за гражданска защита там.

Министерството на вътрешните работи на Газа съобщи, че има много жертви след израелска въздушна атака късно в неделя срещу жилищна сграда в най-големия от осемте бежански лагера в Ивицата. Бежанците в тези лагери са палестинци от централен Израел (района между Ивицата Газа и Западния бряг около град Беер Шева), което правителството в Тел Авив е прогонило от родните им градове и села, отнемайки земите им в полза на еврейски заселници. Целта на това прогонване беше Израел да си проправи сухопътен коридор до пустинята Негев и да сложи ръка върху излаза на Червено море.

Най-малко 27 е броят на тежко ранените, за чиито животи в момента лекарите в Газа се борят.„Страдаме от остър недостиг на лекарства и медицинско оборудване“, каза директорът на индонезийската болница в Северна Газа пред Ал Джазира.

Израел продължава с кървавите бомбардировки на Ивицата Газа вече две седмици. Геноцидът на който подлага местното население е заради нахлуването на Хамас на израелска територия на 7 октомври. Ударът по лагера идва, когато броят на загиналите цивилни в Газа стигна 4651, а броят на ранените е 14 245, заявяват от здравното министерство на обсадения палестински анклав, предава изданието.

В гъсто населения лагер Джабалия има три училища, управлявани от Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA). Някои от тези училища са превърнати в приюти за хиляди прокудени от централен Израел палестински семейства.

Лагера веднъж вече беше обстойно бомбардиран от израелската армия. Amnesty International съобщава, че на 9 октомври израелските ракети буквално са сравнили със земята пазарът в Джабалия- едно от най-оживените места в Газа. Броят на жертвите от тази атака е все още неизвестен.

За злощастната съдба на жителите на лагера говори световноизвестната палестинска писателка Асмаа Тайех, която по това време е в района и по чудо оцелява под падащите ракети. Тя казва, че събитията от последните две седмици са променили всичко. Пред Al Jazeera Тайех сподели, че вярва, че никога няма да бъде в безопасност дори след като войната приключи. „Всъщност никога няма да се почувствам свободна, докато Палестина е окупирана и хората й са тероризирани“, добави тя.

Първите 7 камиона с помощ пристигнаха в Ивицата Газа в събота и неделя през граничния пункт на границата с Египет, но хуманитарните групи казват, че това е капка в морето – съвсем малка част от необходимото, тъй като за да се задоволят най-основните потребности на 2.3 милионното население на Газа от вода, храна, медикаменти и петрол за ел. генераторите, са необходими доставки от минимум 100 камиона на ден.

Преди 7 октомври ежедневната помощ за Газа се е равнявала на 500 камиона, съобщава Al Jazeera.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. В България избиха над 5 000 000 православни християни за 30 г, но целия свят мълчи, а дори и българите не се усещат и си мислят, че живеят във възможно най-великата демокрация …… няма друг толкова железен народ, който да не усеща, като му сложиш дори вериги!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *