Проф. Гечев: Оценката на „Фич“, с която Борисов се Изфука е ПЪЛНА ГЛУПОСТ – тя Не е за Икономика!

„Онзи ден премиерът Борисов събра министрите си насред някаква междуселска мера и от там се похвали как агенция „Фич“ вдигнала рейтинга на страната ни. Най-самодоволно – агресивно той обясни, че тази „висока“ оценка била „голям успех“ за България и се дължала изцяло на неговото управление. Длъжен съм да кажа на премиера, че оценката на едно правителство се дава от народа на съответната страна, а не от някаква агенция „Фич“. Но е добре да разясня и какво представлява въпросната агенция, както и какво измерва, защото изглежда Борисов пак се е объркал жестока“. Това заяви днес депутатът от „БСП и икономически експерт проф. Румен Гечев.Ето какво каза още той:

Борисов цитира оценка на американската кредитна агенция „Фич“ за перспективата за дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута, която агенцията е променила от „стабилна“ на „положителна“. Вчера освен оценката на „Фич“ обаче по медиите излязоха и изследвания на независими социологически агенции, които сочат, че 70 % от българите имат пълно недоверие към правителството. Това е абсолютен рекорд. Тази оценка на „Фич“ значи единствено, че България е в състояния да си изплаща външния дълг, нищо, че е на последно място и е най-изостаналата страна членка на ЕС. За сметка на това пък българският народ с квалифицирано мнозинство казва, че няма доверие на това правителство. Мисля, че оценката на народа е по-важна, отколкото тази на „Фич“, която хвали само един отделен и незначителен показател за цялостното състояние на икономиката ни“, коментира проф. Румен Гечев.

Той обясни, че оценката на „Фич“, с която премиера Борисов толкова се гордее, всъщност не значи нищо.

„По принцип това са оценки, които касаят само способността на дадена страна да обслужва своя държавен дълг. През 2013 г., при управлението на Орешарски имахме дял на държавния дълг едва 13 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Сега вече, към 2020 г., заради изтеглените от Борисов нови многомилиардни заеми този показател се покачи и вече минава 30 % от БВП. Но въпреки това този дълг, съотнесен към БВП е два пъти по-малък от допустимия по критериите на Европейската комисия и значително под дела на държавния дълг в БВП на някои от най-развитите западни държави… което съвсем не означава, че България е по-добре от развитите пазарни икономики. Нито пък значи, че икономиката й се е подобрила“, разясни проф. Гечев.

Депутатът от БСП обясни, че тази оценка на „Фич“ казва единствено, че дългът на страната ни е все още под ограничителните нива на Европейската комисия.

Той обърна внимание, че тази оценка не касае икономическата политика на дадено правителство. „Тя не се интересува от жизнения стандарт на населението. Тя не касае конкурентоспособността на съответната икономика, а само способността на държавата да си обслужва дълга. На този етап България все още може да обслужва спокойно външния си дълг“, посочи още народният представител от БСП.

Друг е въпросът, продължи проф. Гечев, дали оценките на агенции като „Фич“ са реални и имат стойност.

„Съветвам правителството да не им се предоверява, защото „Фич“ и други подобни фирми даваха много добри оценки за американската икономика, банки и други финансови институции през 2007-2008 г.- в навечерието на големия фалит. Някои от тези фирми и филиалите им тук в България даваха отлични оценки за Корпоративна търговска банка (КТБ) няколко месеца преди тя да бъде поставена под запрещение от националната банка или съсипана, така да се каже. Не могат да се правят генерални изводи от такава оценка, касаеща само един незначителен показател“, подчерта той.

Според него тази оценка не е свързана и не отразява по никакъв начин икономическата криза вследствие на локдауните. „По спад на БВП България се нарежда в средата между държавите в ЕС. Но и тук има една уловка. Ние сме много, много зле икономически, намираме се на отчайващото последно място в Европейския съюз по всички ключови показатели за стандарт на живот, равнище на заплати, на пенсии, и най-важното – по конкурентоспособност на икономиката. Застинали сме на последното място с двойно по-нисък стандарт от предпоследната страна в тази класация – Румъния“, завърши проф. Румен Гечев. Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. На Гечев, всичко му е ясно, вдъхва доверие с разсъжденията и обясненията си, само едно пропускам, не е излизал от политиката, а не него, Орешарски предложиха за министър-председател. Защо? Да кажеш, оня не беше компрометиран, беше. Още по време на учителската стачка, той показа истинското си лице. Защо социалистите избраха него? Не ми я хвалете тази партия, тя не е нищо освен аватар на някого в тъмното. Сега също мътят. Не са единствените, при които Борисов ще бъде свален, а единствените, при които има шанс да оцелее.Къде бяха по време на протестите? Сега всячески се опитват да очернят или обезличат организаторите, а те защо не бяха организатори? Винаги отделно, винаги разграничено, а българите се нуждаят от единение, времената са съдбовни. Тук всички лелеят за Русия, а тя единна ли е? Там искат ли ни, броят ли ни за хора, някой попита ли или си решават собствени въпроси? Русия е голяма страна, разнолика, с най-различни интереси и политика, но няма как да не им направи впечатление, че тук няма политици, които да не са заложници на САЩ или ЕС. Лицемерието си личи.

    • Много глупаво мнение. Задаваш въпроси, чийто отговор знаеш прекрасно, но манипулираш аудиторията. БСП – депутатите бяха на протестите, но не в партийно а в лично качество – като граждани, долу сред гражданите, а не на трибуната. И причината за това беше защото се каза- без партийно оцветяване, протеста е граждански. През 2019 г. БСП напусна парламента, за да свали правителството, но не имстигнаха силите, защото патерицата на ГЕРБ- ДПС остана в парламента да им крепи кворума. И т. н…. А що се отнася до Русия- за военната си База в Абхазия, тя плаща на абхазката държавица по 300 млн. долара на година. Въпросът е колко ни плащат любимите ти американци на нас за 4-те си военни бази у нас. Пишеш пълни простотии.

      • Щастливци са хора като тебе и Борисов, които виждат черно-бял свят.

  2. ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИ САЙТОВЕ, В ТОЗИ НАМИРАМЕ ИНТЕЛИГЕНТНИ АНАЛИЗИ ОТ АВТОРИТЕ,КАКТО ЗА ПРОБЛЕМИТЕ В БЪЛГАРИЯ, ТАКА И ЗА ПРОЦЕСИТЕ В ЕВРОПА И СВЕТА.МАЛКО НЕПРИЯТНО НА ТОЗИ ФОН Е ДА ЧЕТЕШ , ОБИДНИ НАПАДКИ В КОМЕНТАРИТЕ,САМО ЗАЩОТО ИМАШ ПО–РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ.ГРУБИЯ ТОН И ОБИДИТЕ НЕ ТЕ ПРАВЯТ ПО–УБЕДИТЕЛЕН ,А И В ДОСТА СЛУЧАИ ЗАМЕСТВАТ АРГУМУНТИТЕ. ДА НЕ НАРУШАВАМЕ ДОБРИЯ ТОН И ДА НЕ СНИЖАМАМЕ НИВОТО НА КОМУНИКАЦИЯ, ДО БИТОВИЗЪМ…

  3. Иване , що не се скриеш ? Толкова глупаво твърдение :при социалистите Борисов щял да оцелее ?! По-надолу твърдиш , че на българите ни трябва „единение ,времената са съдбовни“- това е направо лицемерие !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *