Проф. Васил Проданов: Русия печели стотици Милиарди от санкциите! Зад нея са 80 % от страните по света!

Апокалиптичните сценарии как САЩ и ЕС ще срутят руската икономика заради войната в Украйна, са част от информационната война, която е неизменна част от конвенционалната. САЩ спират да купуват нефт и газ от Русия, западните фирми напускат страната, рублата се срива. Има обаче една много важна подробност – Русия така или иначе е под санкции от 2014 г. и оттогава тя се готви за много по- черни сценарии. И е добре подготвена. Това пише в свой коментар проф. Васил Проданов от БАН.

Разбира се, руската икономика няма как да не пострада тежко от новите санкции по повод инвазията й в Украйна. Но Кремъл със сигурност е бил подготвен за този сценарий, когато е планирал войната в Украйна. Западната икономика обаче също ще понесе големи щети, а тя съвсем не беше подготвена за подобен развой на събитията. От 2014 насам Русия работи активно за отърсване от глобалната хегемония на САЩ, която вече близо 80 години се проектира в намеса във вътрешните дела на всяка държава, която не е удобна за Вашингтон, анализира проф. Васил Проданов.

Русия беше наясно, че с агресивната си провокация да присъедини Украйна към НАТО, САЩ я принуждават към война. За да се подготви за нея, след 2014 г. Москва предприе решителни стъпки, които да намалят зависимостта й от Запада.

Русия намали външния си дълг. Заради санкциите, наложени й през 2014, Русия започна да замества много западни стоки със собствено производство. Още тогава беше ясно, че при евентуален сблъсък с Украйна, САЩ ще спрат достъпа на руските банки и граждани до системата SWIFT. Затова Русия разработи своя собствена система – SPSF, която работи от 2017 г., пише професор Проданов.

Русия драстично намали доларовите запаси в банките си, като към момента те са едва 16%, като ги замести със злато и юани. Освен това страната е третият най- голям производител на злато в света и заради инфлацията сега цената му постоянно расте – а с това и печалбите на Русия. Към момента китайските юани се равняват на 13% от запасите на руските банки. Същата финансова политика провеждат и Китай. Тази тенденция след известно време може да нанесе сериозен удар по американския долар.

Русия, също като Китай, разви свои собствени дигитални продукти и системи. Фейсбук и Туитър в момента са блокирани, но още през 2018 г. 73% от руснаците използваха своята социална мрежа „ВКонтакте“.

Роскосмос забрани доставките на руски ракетни двигатели за НАСА.

Русия изкупи за жълти стотинки дяловете на западните компании в Газпром и в нефтодобивната промишленост. В условията на днешните безпрецедентни санкции цените на газа, нефта, редица редки метали и зърното в света се повишават, а това ще облагодетелства руската икономика. Заплахите на Запада, че ще забранят вноса на нефт, газ, суровини от Русия, всъщност ще ударят много повече техните икономики и то със страшна сила.

В момента ЕС разчита на Русия за 40% от доставките си на газ и 30% от доставките на нефт. Тази зависимост няма как да бъде преодоляна. Поне 20 години биха били нужни, за да бъдат заместени руските енергийни доставки, Но нито САЩ, нито ЕС имат това време. Но ако Европа все пак реши да направи това ритуално самоубийство – да се откаже от единствено достъпния за нея руски газ, то Русия си е подсигурила солидни два 30-годишни договора с Китай, а освен това й предстои тепърва да се преориентира към все по-развиващия се азиатски пазар. Москва има договор за 30 години с Китай за доставки на газ от газопровода „Силата на Сибир“. Наскоро подписа дългосрочни договори за износ на газ и пшеница за Индия. РФ ориентира икономиката и ресурсите си от Запад на Изток чрез сключването на мащабни сделки с Китай, Индия, Пакистан и Иран.

В момента Русия се разплаща с международните си кредитори, които са й въвели санкции, в рубли по официалния курс на рублата и по сметки на руски банки. Експертите определиха това руско решение като „финансова ядрена бомба“, тъй като елиминира около 460 млрд. долара от балансите на западни банки и ще предизвика верига от западни фалити.

Visa и Mastercard спряха своите карти в Русия, но страната веднага ги замести с китайската система Union Pay. Русия разполага също със своя разплащателна система, наречена „Мир“, която стана третата най- голяма по брой транзакции в края на миналата година.

На фона на това Саудитска Арабия и ОАЕ вчера отказаха на САЩ да увеличат дебита на петрол, за да заместят руските доставки, върху които Вашингтон наложи ембарго. Решение, което не е нищо друго, освен бойкот на арабските държави срещу САЩ в полза на Русия.

Ако погледнем срещите на руския лидер Владимир Путин в последните два месеца преди операцията в Украйна, ще видим кои страни го подкрепят. Путин се срещна с президентите на Бразилия, Аржентина, Индия, Пакистан, Иран и Китай. Очевидно става въпрос за договорка на „БРИКС и не само“ за демонтиране на американския еднополюсен модел. Тоест – в тази война Русия изобщо не е сама.

Краят на либералния капитализъм и американската хегемония по света вече е съвсем близо – буквално на една ръка радзстояние“, завършва анализа си проф. Проданов. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. СЛАВА ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ ОБИЧАМЕ ВИ БРАТУШКИ И НИКОГА СЪС НИКОГО НЯМА ДА ВИ ЗАМЕНИМ ДОКАТО НИ ИМА

  2. Дали всичко е точно така не знам. Знам от историята,обаче, че когато една империя се срива следват опасни катаклизми във всички сфери на живота.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *