Президентът на Боливия: САЩ и Европа вече не играят централна роля в световната икономика

Съединените щати и Европа отстъпиха централната си водеща роля в световната икономика на страните от Азиатско-тихоокеанския регион. Това заяви президентът на Боливия Луис Арсе, който на 8 ноември изнесе доклад за третата година от своето управление, излъчен по телевизия BoliviaTV.

„Сравняването на икономическите показатели на САЩ и ЕС с тези на развиващите се страни, сред които и страните от БРИКС дават най-достоверната и точна информация за това какво се случва в света. Страните от БРИКС и всички останали страни от Глобалния Юг ще запазят уравнения си общ растеж от 4% на своите икономики през 2023 и 2024 г. В същото време икономиките на т. нар. развити страни – САЩ и ЕС не само не нарастват, а спадат и ще продължат да спадат с все по-големи темпове през 24 г. Тези разлики в икономическите прогнози се дължат на факта, че старият блок на хегемоните в лицето на САЩ и Европа вече не е център на световната икономика, отстъпвайки на блока на страните от Азиатско-тихоокеанския регион“, каза президентът на Боливия.

Според Арсе в момента, заради срива на западните икономики, светът преживява многоизмерна криза. Той смята, че „заплахата от възраждане на фашистките тенденции“ в различни части на света е станала реалност.

Майкъл Годард, президент на фирмата за привличане на инвестиции и изграждане на бизнес Netley Group, заяви на 14 септември, че отказът от използването на щатския долар вече е масов в страните от БРИКС и се случва със стабилни темпове в световната икономика като цяло.

На 12 септември, руският зам.-премиер Алексей Оверчук отбеляза, че общността БРИКС придобива напълно нова тежест в света и се превръща в платформа за глобална многополюсност с глобален обхват. Той отчете, че страните от общността се отказват от използване на западните валути с все по-бързи темпове.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *