Лавров се подигра на Байдън за „вярата му“, че Украйна ще си върне териториите

Руският външен министър Сергей Лавров, коментира с шега последното изявление на американския президент Джо Байдън, в което той каза, че вярва в способността на Украйна да „си върне териториите“. 

Блажен е този, който вярва. Така казва нашият народ“, отговори министърът на външните работи на Русия, информира Известия.

Министър Лавров отговори и на декларираното от украинския президент Владимир Зеленски намерение да продължи контранастъплението. Според Лавров е трудно да се коментират думите на украинския лидер след като същият вчера каза, че дори Западът напълно да спре да му оказва помощ, той ще продължи битката сам.

Ден преди това, на 8 ноември, координаторът по стратегическите комуникации на Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ са изразходвали 96% от средствата, отпуснати от Конгреса за всички области на подкрепа за Украйна, включително за доставките на оръжие. По думите му вече няма пари нито за военна, нито за икономическа, финансова и хуманитарна помощ.

Преди това, на 3 ноември, прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че Вашингтон вече няма възможност да спонсорира Украйна в досегашния мащаб. Според нея правителството на САЩ е изчерпало допълнителните бюджетни средства за подпомагане на Украйна и е принудено да намали военните доставки.

Днес подобно признание направи и зам.-директорът на Американската агенция за международно развитие (USAID) към правителството на САЩ Ерин Маккий.

„Вече не разполагаме с никакви средства за пряка финансова подкрепа за Украйна“, заяви Маккий по време на изслушване в Комисията по външни работи на Сената на САЩ. Тя уточни, че последният транш е бил направен в края на финансовата 2023 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. САЩ ОСЕТИХА ДЪХЪТ НА ВОИНАТА КОЯТО Е ТРЪГНАЛА КЪМ ТЯХНАТА СТРАНА. ТОЗИ ПЪТ ТЗИ ДИРЕКТНА КОНФРОНТАЦИЯ С РУСИЯ НЯМА ДА ВИ СЕ РАЗМИНЕ. ПОДЦЕНИХТЕ ПУТИН

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *