Правителството ЛЪЖЕ – България Изнася Тонове Оръжия за Украйна! Сензационни Разкрития на Диляна Гайтанджиева:

През  2021 и 2020 г. България е изнесла тонове оръжия за Украйна през Полша и Чехия, разкри разследващата журналистка Диляна Гайтанджиева. А доказателствата, които представя, са от базата данни на Украйна за внос на оръжие. Оказва се, чче позицията на нашето правителство, че България не се намесва с доставки на оръжия в конфликта между Украйна и Русия, няма нищо общо с истината.

През последните десетилетия български оръжия могат да се открият във всяка гореща точка на планетата – както в ръцете на джихадисти, така и на други терористи – от Сирия, Афганистан и Йемен до Украйна.

В новото си разследване Диляна Гайтанджиева разкрива, че в продължение на няколко години Украйна е била натъпкана с оръжие, произведено от българските военни заводи „Арсенал“, „ВМЗ-Сопот“, „Емко“ и „Аркус“, като за целта на сделките то е минавало през трети страни – две фирми в Полша и една в Чехия.

Проследих пътя на българските оръжия от България до фронтовата линия в Украйна, като използвах данни от международната база-данни за търговия Great Export Import.  В Украйна е внесено българско оръжие, произведено от военните заводи Арсенал, ВМЗ, Аркус и Емко. Износът е осъществен от две полски компании – Arm Techsp. Zo.O и Vismag Jacek Jakubczyk, и една чешка компания – Excalibur Army Spol.S.R.O.

През посредник  в Полша украинската фирма „Дп Дгзп Спецтехноекспорт“ е внесла снаряди и гранати за гаубица, произведени в Арсенал и ВМЗ Сопот. Вносът е осъществен през 2021, 2020 и 2019 г., а в базата данни като страна – производител е посочена България.

Освен боеприпаси от Арсенал и ВМЗ Сопот, на бойното поле в Украйна беше открита и още родна продукция – снаряди от  българския  завод  Аркус. Сделката отново е била осъществена през полски посредник. От същия посредник в Полша на 29 септември 2021 г. Украйна е закупила 40 000 патрона, но този път в документацията страната- производител не е посочена.

На 20 юни, 2021 г. украинската държавна фирма „Укрспецекспорт“ е закупила 140 броя миномети от посредник в Чехия, а като производител на оръжието е посочена фирмата на бизнесмена Емилиян Гебрев – Емко.

Още документи за оръжейни сделки с краен получател Украйна, осъществявани по време на правителството на ГЕРБ и на служебните правителства на президента Румен Радев:



Официално България отчита, че не изнася оръжия за Украйна. Страната ни се е опитала да заобиколи международното законодателство, като е изнесяла продукцията си към страни – посредници, каквито се явяват в случая  Полша и Чехия. Но и в този случай е било задължително в документацията да се посочи крайният реципиент. По закон реекспорт на оръжие за трета страна може да се осъществи единствено с разрешението на страната-износител, в случая България. Такова разрешително не фигурира в документите по оръжейните сделки, което значи че българската държава се е опитала умишлено да прикрие мръсната си търговия с фашистите в Киев.

Български гранати в Украйна:

30 мм осколочно фугасна граната RHV-HEF (HE FRAG) за автоматичен гранатомет, произведена от българския военен завод Арсенал, е използвана от Украинската армия при обстрела на жилищни сгради в Зайцево, Донецк. Снимка: Пресслужба на УНМ на ДНР

Според документите Украйна е внесла следните оръжия, произведени от Арсенал и ВМЗ-Сопот:

40 мм снаряд RLV-HEF за гранатомет, производител Арсенал-България.
Източник: arsenal-bg.com

152 мм изстрел с осколочно-фугасна граната за гаубица Д-20 и 2С3, производител ВМЗ-Сопот.
Източник: vmz.bg

Такива 40 мм снаряди RLV-HEF за гранатомет, производени от Арсенал-България, бяха открити от войници от ДНР в окопи на украинската армия.

Освен оръжие от ВМЗ и Арсенал на фронта в Украйна се появиха и снаряди с маркировката на българския оръжеен завод Аркус.

Източник: Дмитрий Астрахан

Производител на VOG-17M е българският оръжеен завод Аркус.

Цялото разследване на Диляна Гайтанджиева вижте тук:

Източник:dilyana.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. И сега какво правим с декларациите на Корнелия Нинова? Не е ли редно да хвърли „кърпата“ и след тези разкрития да напусне правителството на минутата, за да ни освободи от онзи наш Кирчо, който така се е засилил, че ще изпълни всички заръки от господарите си ПРЕДСРОЧНО. Последствията от неговия кретенизъм, както и на всички преди него ще се плащат жестоко не само от сегашните дишащи българи, но и от тези, които евентуално ще се родят. Да бъдем или да не бъдем, това е въпросът на Шекспир, който трябва да бъде в главите ни и когато спим.

  2. АКО ГРАНДОМАНКАТА КОРНЕЛИЯ НИНОВА НЕ СПРЕ ДА ЧЕШЕ ЕГОТО СИ НА МИНИСТЪРКА УНИЩОЖАВАЩА БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЛИКВИДИРАНА ЗА ДА БЪДЕ СПРЯН ГЕНОЦИДА НА БЪЛГАРИЯ СЕГА И ВЕДНАГА

  3. Корнелия едно говори, а друго върши! Задкулисните зделки на Нинова и Радев са позор за България!

  4. Тук всички пишат, вълнуват се и се гневят, ала ясно ли е дали VIP Лакеите го четат или си го преместват от левия в дясния крачол .

    Имам едно ситно предложение :
    president@president.bg
    priemna@president.bg
    press@president.bg
    R.dilova@government.bg – Лена Бориславова
    gis@government.bg – Дирекция „Правителствена информационна служба“
    contact@promeni.bg
    nikola.minchev@parliament.bg
    office@pp-itn.bg
    press@pp-itn.bg
    desislava.atanasova@parliament.bg
    pr@gerb.bg
    Georgi.Svilenski@parliament.bg
    bsppress@bsp.bg
    vazrazhdane@vazrazhdane.bg
    chairman@dps.bg – Мустафа Карадайъ
    jordan.tsonev@parliament.bg

    Който има здрави гащи и юнашки сили може да си избере на кой, какво да каже .
    Разбира се с VPN, браузер без следене http://www.epicbrowser.com (Epic is a private, secure web browser that blocks ads, trackers, fingerprinting), EMAIL Е ВАШ ИЗБОР И ПРОБЛЕМ !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *