Посланикът на Русия във Великобритания Андрей Келин: Щом Западът говори за ескалация в Украйна, значи вече търси решения за скорошно прекратяване на Войната

Великобритания е въвлечена в конфликта в Украйна може би дори по-дълбоко от всяка друга членка на НАТО. Това заяви руският посланик във Великобритания Андрей Келин в разговор с кореспондента на ТАСС.

„В Украйна има британски военни, официално е потвърдено присъствието там на специални сили и инструктори, например, които обучават украински военни лекари. Знаем, че тези инструктори освен това обучават специални сили и редица други подразделения. Също така е много ясно, че изстрелването на ракети Storm Shadow с голям обсег задължително изисква участието на специалисти и само британците могат да играят тази роля, защото това е много сложна техника и е невъзможно да си представим, че украинската армия може да я използва. Или трябва да преминат много дълго специално обучение, което е нереалистично“, обясни посланикът. „Затова можем ясно да кажем, че Обединеното кралство е дълбоко въвлечено в конфликта в Украйна, може би дори по-дълбоко от другите страни-членки на НАТО“, подчерта Келин.

Говорейки за перспективата за масово изпращане на британски войски в Украйна, руският посланик каза, че не вижда възможност подобен сценарий да се реализира. „Що се отнася до широкоформатното разполагане, официални лица тук в Лондон многократно потвърдиха, че няма такива планове. Такива планове, които витаят във въздуха, измисляни от разни пропагандни пи-ар централи и отделни журналисти – че Лондон възнамерява да разположи свои дивизии или корпуси в Украйна – няма да получат консенсусно одобрение от НАТО като цяло“, каза руският посланик във Великобритания.

На 26 февруари словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че редица държави-членки на ЕС и НАТО обмислят възможността да изпратят свои военни в Украйна въз основа на двустранни споразумения с Киев. Френският президент Еманюел Макрон също заяви, че подобна възможност не е изключена. На следващия ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че НАТО няма подобни планове. Декларации, че нямат намерение да изпращат свои войски в Украйна направиха и правителствените ръководители на Великобритания, Полша, Германия, Чехия, Швеция и други страни, отбелязва ТАСС.

Посланик Келин отбеляза, че подобни разногласия не са изненадващи. Според него Европа вече започва да търси начини да коригира политиката си спрямо Русия и да излезе от Украинския конфликт. Но тези начини той определя като крайно погрешни. „Добре известно е, че е имало и ще има различия. Лидерите на някои страни са получили като задача от Вашингтон да го играят по-войнствено за известно време от други другите западни лидери. Преди време британският министър-председател (Борис Джонсън) се отличаваше с това. Сега Президентът на Франция Еманюел Макрон играе тази роля”, каза руският дипломат.

„За нас е очевидно, че тук няма пълно съгласие и няма и да има, но всяка военна помощ от Запада само удължава конфликта и води Украйна към все по-катастрофален сценарий. Рано или късно обаче войнствените западни лидери ще трябва да признаят фалита на тази тяхна политика и да обяснят, че всичко е било погрешно”, каза Келин.

„Все още не е ясно как ще излязат от тази ситуация. Но мисля, че ескалацията на страстите около хипотетична война между НАТО и Русия всъщност е първият знак, че Западът е започнал да търси мирен изход от напълно грешната си и бих казал самоубийствена за него политика по украинския конфликт и в по-широкия смисъл спрямо Русия”, посочи посланикът.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Уважаеми г-н Редактор.
    За втори и последен път апелирам да си хванете здраво юздите на коня.
    Ездата не е за всеки.
    Или можете, или не.
    Поздрави:)
    П.П.: Падането от галоп е болезнено. Понякога води до фрактури.
    Личен опит:)
    Ще гледам как яздите:)
    За втори и последен път: Успех!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *